stranger_things_pem

A Stranger Things feje tetejére állt világa

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Minden bizonnyal jelentősen elfárad mindenki az év végére, pláne akkor, ha az ember egyetemista, és a teendői gyakran a fejére nőnek. Egy átlagos évben is nehéz időt szakítani a pihenésre, de mi van akkor, ha a naptár 2020-at ír? Ebben az évben váratlanabbnál váratlanabb fordulatok jöttek egymás után, kijutott bőven a furcsaságokból. Azonban, ha úgy érzed, ez nem volt elég, akkor pihenéssel egybekötötten bővítheted a szokatlan dolgok tárát egy nagyszerű sorozattal: a Stranger Things három évada garantáltan kikapcsol! 

A világszerte híres horror és sci-fi történet tömegeket hódított meg fordulatos cselekményével, így nem meglepő, ha a Netflix egyik legsikeresebb sorozataként tartják számon. Bár a forgatások megcsúszása miatt az idei őszre tervezett folytatás nem valósulhatott meg, az ígért negyedik (és talán később ötödik) évad nem marad el, a megjelenést 2021-re tervezik.

De miért ez a címe? A történet megadja a választ, hogy mitől is olyan találó: a megszokott valóság felfordul, mondhatni minden a feje tetejére áll, és az eddig magától értetődő tények is megkérdőjeleződnek.
A történet egy fiktív, indianai kisvárosban játszódik, Hawkinsban az 1980-as évek elején. Mindenki éli hétköznapi életét, így az iskola után négy fiú az egyikőjük házának pincéjében üti el az időt, mágikus lényekkel vívnak csatákat. Ahogy a mondás tartja, jó tásaságban repül az idő, így arról megfeledkezve késő este fejeződik be a délután. Mindannyian más irányba indulnak el, ám Will Byers útja a félelmetes erdőn keresztül vezet, amely egy laboratóriumot rejt. Will hazasiet, de bár ne tette volna. Vajon mi történt vele?

Először még nem kap nagy hangot Will eltűnése, de idővel tesznek erőfeszítések a fiú megtalálására, természetesen eredménytelenül. Többen önálló nyomozásba kezdenek, így tesz a helyi rendőrfőnök mellett Will édesanyja és barátai is, Mike, Dustin és Lucas, akik a keresés közben rádöbbenek, hogy barátjuk eltűnése valami nagyobb titoknak a része. Ahogy egyre több részletet tudnak meg, azzal párhuzamosan a megmagyarázhatatlan események száma is megnövekedik, újabb személyek tűnnek el nyomtalanul és ismeretlenek jelennek meg. Így ismeri meg Mike és csapata az Eleven nevű lányt, akinek furcsasága nem csak a külvilággal való viszonyában tűnik fel, hanem rejtelmes képességei is a felszínre kerülnek. Mégis honnan jött? Olyan, mintha nem ebben a világban élt volna eddig…

Természetesen a szerelem sem kerüli el az alkotók figyelmét, különleges és ritka emberi kapcsolatok alakulnak ki az események során, valamint az emberi összetartás példaértékűsége is hangsúlyt kap, és az is, hogy egy csapat félig idegent milyen jól összekovácsolhat a közös cél. A néző is úgy érzi, mintha ennek a csapatnak a tagja lenne.

A jelenetek több lépésben is megidézik a 80-as évek hangulatát, amerikai múltját, mintha egy időgéppel visszautaztunk volna az időben. Habár a néző nem feltétlenül élt még ebben az időszakban, mégsem érzi idegennek vagy ismeretlennek a bemutatott környezetet. Nosztalgikus érzései támadnak, mert akadnak olyan elemek, amelyek mindenki számára ismerősek, és egyértelművé teszik, hogy ez nem a mai világ képét idézi. A bevezető zene is ikonikussá vált, a többi aláfestő és érzéseket felerősítő betét pedig tökéletesen passzol a történésekhez. Ezek mellett akadnak igazán híres, filmes dalok is, amelyek megjelennek a sorozatban, ilyen például Ray Parker Jr. Ghostbusters vagy Limahl Never Ending Story című dala.

Stranger Things

 

Úgy gondolom, hogy nem hiába van a sorozathegy csúcsán a Stranger Things, mert egy igazán jó történet jó színészekkel. Jómagam is várom a lassan közeledő következő Stranger things premiert, mert minden egyes évad minden része tartogat valami nem várt fordulatot, amiért nem lehet abbahagyni. Előfordul, hogy elszalad az idő, és hajnal kettőkor ébredsz rá, ideje lenne kicsit felfüggeszteni a sorozatozást.

Ha keresel egy kicsit rémisztő sztorit, amitől azért nem félsz vagy ijedsz meg jobban, mint az eljövendő vizsgáktól, akkor ez egy jó választás! Ennek hála garantáltam elfelejtheted egy pár röpke órára a jelent, és visszatérhetsz a rejtelmes múltba, ahol nagyobb fenyegetést jelentett a tudás, mint a tudatlanság.

Nem fogod megbánni! Ha egy kicsit még bizonytalan vagy, adok neked egy utolsó lökést, amely biztosan meghozza a kedved:

Ne felejts el nasival készülni, mert egy darabig nem állsz fel a képernyő elől, ha elkezded…