Gyermeki énünk visszahozása, a népmese napja

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ismerősen hangzik Benedek Elek neve? Tudtad, hogy a népmese napját miatt tartjuk szeptember 30-án, hiszen akkor született meg az egyik legnagyobb népmese írónk? Mindenkinek ismerősek a népmesék, vagy a tv-ből mese változatban, vagy a könyvekből esti meseként.

Benedek Elek rövid életrajza

Benedek Elek 1959. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Kisbacon városában. A nagy mesemondóként vált ismertté. Két legfőbb mesekönyve, amivel híressé vált az Ezüst Mesekönyv és az Arany Mesekönyv, amik Az Ezeregyéjszaka meséi, illetve a Grimm fivérek átdolgozását tartalmazták. Ezek a könyvek lettek évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek.

Népmese

A népmese napja

2005-ben a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább hagyományozása, hogy szeptember 30-a legyen a népmese napja. A népmese napját elsőként 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A célja, hogy a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Részlet a felhívásból:

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Népmese

A népmese a szóbeli költészet legnagyobb műfaj csoportjának az egyike. Évszázadokon át létrejött történetek, amik mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság. Magába foglalja az állatmese, formulamese, novellamese, reális mese, legendamese, valódi mese, bolondmese, szólásmagyarázó mese műfajait. A népmesék számos szállal kapcsolódnak az őket alkotó társadalomhoz, az adott hiedelemvilághoz. A mesemondók többnyire a paraszti réteghez tartoztak. Fontos a népmese normatív szerepe is, azaz nemcsak szórakoztatásként funkcionál, hanem bizonyos magatartásformákat, problémás helyzetekre megoldásokat kínál. A gyermekek nevelésében ezért is volt fontos szerepe.

Magyar Népmesék

A Magyar népmesék rajzfilmsorozat 1980-tól 2012-ig futott, amelynek ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejében ötlött meg. A tervező, rendező, szakértő Jankovics Marcell volt. A Magyar népmesék felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szövi át. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere.

Összesen kilenc évadot sorakoztattak fel. Külön – külön, évadonként nézzük meg a legnépszerűbb meséket. Az első évadban láthattuk: A só, A kismalac és a farkasok, Kacor király, A kisgömböc, Róka koma, Az égig érő paszuly meséket. A második évad magával hozta A csillagszemű juhász, A bíró okos lánya, A királykisasszony jegyei című meséket. A harmadik évadban található A szorgalmas és a rest leány, Holló Jankó. A negyediktől a kilencedikig pedig a legismertebbek a következők: A kőleves, Az arany szőrű bárány, Kiskondás.

Magyar népmese íróink

Ne csak Benedek Elekről emlékezzünk meg, hiszen rengeteg további csodás magyar író van, akik próbálkoztak a népmese írásával. Fontos szerepet játszott Arany László, akinek kezéből kikerültek a következők: a Vak király, A kis kakas gyémánt félkrajcárja, A kóró és a kis madár, Fehérlófia, A kis malac és a farkasok, A kis gömböc, Babszem Jankó. Érdemes megemlíteni gyerekkorunk meghatározó személyiségét, Csukás Istvánt.

Neki köszönhetjük A tücsök téli meséit, Süsü a sárkányt, Festéktüsszentő Hapci Benőt, A Nagy Ho-ho-ho-horgászt, A legkisebb Ugrifülest, Pom Pom összes meséit. Lázár Ervin legismertebb művei a Hétfejű tündér, Bab Berci kalandjai, A Négyszögletű Kerek Erdő, Gyere haza, Mikkamakka!. Móra Ferenc pedig ezekkel aratott sikert: Csilicsali Csalavári Csalavér, Kincskereső kis ködmön, Dióbél királyfi és társai, Hol volt, hol nem volt.., Az aranyszőrű bárány. Említésre méltóak még Illyés Gyula, Janikovszky Éva, Jókai Mór, Kányádi Sándor.

Gyermek

Külföldi népmese írók

Hans Christian Andersen (Andersen meséi), Grimm fivérek – Jacob Grimm és Wilhelm Grimm (Grimm legszebb meséi), Antoine de Saint-Exupéry (A kis herceg), Jean de La Fontaine (A holló és a róka, A tücsök és a hangya), Alan Alexander Milne (Micimackó).

Kedves Benedek Elek! Köszönjük, hogy megalkottad nekünk ezeket a magyar népmeséket és nem mellesleg boldog születésnapot. A népmesék adnak életet nekünk, és boldogságot. Aki nem hiszi, az járjon utána!

Források: 1, Képek, Kep1, kép3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük