Őszi finomságok 1. rész – Forró italok és levesek a hűvös napokra

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bár még nem köszöntött be az igazi őszi időjárás, már hűvösebb van reggelenként, és hamarabb is sötétedik.

A frissítő limonádékat és jegesteákat hamarosan felváltják a forró italok és a tartalmas levesek, amelyek nagyon jól esnek egy esős őszi hétvégén vagy akár egy rohanós hétköznapi ebédszünetben is. Ebben a cikksorozatban összegyűjtöttem nektek néhány olyan őszi finomságot, amely garantáltan jobb kedvre derít titeket még a legborúsabb napokon is. Az első részben az italok és a levesek kapják a főszerepet, majd folytatjuk a főételekkel és sokunk kedvenceivel, a desszertekkel.

ősz

Vaníliás-gesztenyés latte, ha unod már a sütőtökös kávét

Ha már meguntátok vagy nem szeretitek a Starbucks legnépszerűbb őszi italát, a Pumpkin Spice Lattét, akkor ajánlom nektek ezt a vaníliás-gesztenyés kávét, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 evőkanál natúr gesztenyemassza
  • 1 adag presszókávé
  • 1 teáskanál zabpehely
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1/4 rúd vanília
  • 2 teáskanál cukor
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál barna cukor (a díszítéshez)

Elkészítés:

A tejet és a vizet a vaníliával együtt alacsony hőfokon felmelegítjük. Eközben elkészítjük a presszókávét, amelyhez közepes pörkölésű kávét érdemes választani csokoládés ízjegyekkel. A kávét a tejhez öntjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a zabpelyhet. Lassan főzzük tovább, míg a zabpehely kellően megpuhul. Ezután kiszedjük a vaníliarudat, egy botmixerrel krémesítjük az italt, és ízlés szerint hozzáadjuk a cukrot. Az elkészült lattét egy bögrében tálaljuk tejszínhabbal, végül díszíthetjük egy kis barna cukorral és frissen reszelt szerecsendióval.

finom

Gyömbéres-juharszirupos chai tea, ha kedveled a karakteres ízeket

Ha szeretnétek kipróbálni egy karakteres ízvilágú teát idén ősszel, akkor ez a gyömbéres-juharszirupos chai tea szuper választás!

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1,5 dl fekete tea
  • 1 dl tej
  • 2 db kardamom
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • fahéjrúd ízlés szerint
  • gyömbér ízlés szerint
  • juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:

Először főzzünk fekete teát, lehetőség szerint a szálas fajtából, de a filteres is megteszi. Ha elkészült a tea, akkor adjuk hozzá a fűszereket, és forraljuk fel újra. Öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, és édesítsük juharsziruppal ízlés szerint.

forró

Vajsör, hogy Roxfortban érezd magad

Ha most sem érkezett leveletek Roxfortból, de szeretnétek átélni az igazi Harry Potter-hangulatot, akkor készítsétek el a híres vajsört, a varázslótanoncok kedvencét!

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 100 g barna cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 25 g vaj
  • 100 ml tejszín
  • 1 nagy csipet só

Az összeállításhoz és a tálaláshoz:

  • 150 ml hideg tejszín (30%-os)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 doboz cream soda

Elkészítés:

Összekeverjük a vizet és a barna cukrot, majd karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, és ha felolvadt, akkor következik a tejszín és a só. Összekeverés után hagyjuk kihűlni az italt. Kemény habbá verjük a hideg tejszínt, és belekeverjük a porcukrot. Végül a tálaláshoz használt poharak aljára egyujjnyi karamellt öntünk, ezt követi a cream soda és a tejszínhab.  

ital

Francia hagymaleves vajas pirítóssal, egy igazi klasszikus

A forró italok után következzenek a levesek! Először mutatok nektek egy igazi klasszikust, ami tökéletesen megállja a helyét a hétvégi családi ebédnél is.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A leveshez:

  • 3,5 dkg vaj
  • 3,5 közepes vöröshagyma
  • 2,5 közepes mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 7 dl csirke alaplé
  • 2 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

A vajas pirítóshoz:

  • 33,5 dkg bagett
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a megtisztított, félkarikákra vágott vöröshagymát és mogyoróhagymát. Szórjunk bele egy csipet sót, majd fedjük le, és pároljuk 15 percig közepes lángon. Ha a hagyma elkezdett összeesni, akkor vegyük le a fedőt, és állítsuk alacsonyra a lángot. A hagymát kb. 30-40 percig aranybarnára karamellizáljuk, majd fokhagymát reszelünk hozzá. Fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük, és még 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk és alaposan elkeverjük a lisztet. Beleöntjük a fehérbort, és ha feloldotta a lisztet, akkor következhet a csirke alaplé. Végül hozzáadjuk a kakukkfüvet, és közepes lángon kb. 35-40 percig főzzük a levest. A pirítóshoz pedig felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, és a bagettszeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne.

Tárkonyos rizsleves, ha valami különlegesre vágysz

Ha már unjátok a jól bevált recepteket, és valami különlegesre vágytok, akkor ajánlom nektek a tárkonyos rizslevest.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 10 dkg kerek szemű rizs 
  • 10 dkg sárgarépa 
  • 1 kis fej karalábé 
  • 2 szál szárzeller  
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított tárkony  
  • 2 dl tejföl 
  • fél citrom leve 
  • olaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

Felkockázzuk a vöröshagymát, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott zöldségeket, a zúzott fokhagymát és a rizst. 3-4 percig pároljuk a keveréket, majd felöntjük 1 liter vízzel. Sóval és borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a szárított tárkonyt. A zöldségeket puhára főzzük, és a tejfölt fokozatosan a leveshez keverjük. Végül frissen facsart citromlével és ízlés szerint további tárkonnyal ízesítjük a levest.

Bízom benne, hogy találtatok kedvetekre valót az őszi italok és levesek között. A cikksorozat következő részében folytatjuk a főételekkel, végül pedig a desszertekkel, hiszen a sütés-főzés tökéletes program egy borús őszi napra. Addig is ide kattintva böngészhettek a korábbi receptjeink között! Ha még nem tudjátok, hogy mivel töltsétek a szabadidőtöket, akkor nézzétek meg az őszi bakancslistánkat!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük