Becsüld meg a munkájukat, avagy a szociális munka világnapja

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak. Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést, gondozást igényel. Nálunk tizenhárom éve köszöntik a szakterület dolgozóit.

Minden év november 12-én azoknak az elesettekért, kirekesztettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgozó szakembereknek mondunk köszönetet, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik munkájukat. A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről. Míg sok évszázadon keresztül az egyházak látták el a karitatív munkákat, ma már jórészt az állam feladata a szociális ellátás biztosítása.

A társadalom fokmérője, hogyan él együtt a szegényekkel, hogyan gondoskodik a szegényekről, a segítségre, támogatásra szorulókkal!

szociális

Szociális munka területei

 • Gyermekvédelem, ifjúságsegítés
 • Hajléktalanellátás
 • Szenvedélybetegekkel folytatott szociális munka
 • Pszichiátriai betegekkel folytatott szociális munka
 • Idős gondozás
 • Utcai szociális munka
 • Bűnelkövetőkkel folytatott szociális munka
 • Iskolai szociális munka
 • Családokkal folytatott szociális munka
 • Közösségi szociális munka
 • Fogyatékossággal élőkkel, megváltozott munka képességűekkel végzett szociális munka
 • Kórházi szociális munka

A szociális munka fogalma

A szociális munka az alkalmazott társadalomtudományok közé sorolt professzionális segítő tevékenység, mely elősegíti a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. Segíti a hatalomtól megfosztottak hatalomban való részesedését, a nagyobb társadalmi jólét és jól-lét elérését, melyhez igyekszik kedvezőbb társadalmi feltételeket teremteni.

munka

Az emberi jogok és a társadalmi igazságosság, esélyegyenlősség elvei alapvetőek a szociális munkában. A szociális munka az egyén és a környezete közötti kölcsönhatásokkal foglalkozik. Feladata, hogy képessé tegye az embereket lehetőségeik minél teljesebb kiaknázására, javítsa az életszínvonalukat és megelőzze és kezelje a hibás működést. 

Mit csinál egy szociális munkás?

Jóformán mindent. A szociális munkás  próbál segíteni ha egy gyerek bajba kerül, ha bántalmazzák, ha nem kap enni, ha elszökik, ha nem jár is iskolába, ha nem akar iskolába járni. Próbál segíteni ha egy család feje fölül el akarják árverezni az otthonát, ha nincs mit enni, ha nincs mivel fűteni, ha nincs munka. Próbál segíteni ha valakit már mindenhol leírtak, ha valaki már tényleg nem látja a kiutat. Próbál segíteni az időseken, az elesetteken, a betegeken, a bántalmazott nőkön. 

Ő mindig ott van teszi a dolgát, járja az otthonokat hóban, fagyban, szélben, sötétben, előfordul, hogy kóbor kutyák elől menekül. Ügyet intéz, telefonál, rábeszél, lebeszél, meggyőz, levelet ír, adminisztrál, szervez, vitatkozik, sír, aggódik, kiabál. Vitás ügyet rendez, beszélget, meghallgat, adományt oszt. 

világnap

Mikor válasszuk a szociális gondozó munkáját?

Ez a szakma biztos nem való mindenkinek. De mire is van szükség ehhez a munkakörhöz?

A fizikai állóképességre egészen biztosan szükség lesz, mert szociális gondozóként előfordulhat, hogy egész nap talpon kell lenni, segíteni a fürdetésben, ami a gondozottak emelését is magába foglalhatja.

A folyamatos koncentrációs képesség szintén nem nélkülözhető, mivel a gondozottakat nem mindig lehet magukra hagyni, így nem ritkán a teljes munkaidő alatti felügyeletet igényelnek.

Az elhivatottság, a magas empatikus képesség szinte alapfeltételnek számít, mert enélkül a rászorulók lelkiismeretes ellátása nem igen lehetséges. A gondozás során akkor lesz valaki igazán sikeres, ha szereti az embereket és szívesen nyújt segítséget másoknak.

A jó kommunikációs készség szintén előny. Folyamatosan kapcsolatot kell tartani ugyanis nemcsak a gondozottakkal és a kollégákkal, hanem az intézményen kívül dolgozó munkatársakkal is az egészségügyben, az államigazgatásban, a szociális rendszerben.

A szociális munkás nem csak szociális munkás. Problémamegoldó, pedagógus, pszichológus, szociológus, jogi tanácsadó, szóvivő, kommunikációs szakember. A jó szociális munkás EMBER. Csupa nagybetűvel. Olyan ember, akire mindig lehet számítani, aki akkor is helyt áll, amikor már mindenki feladta, aki azokkal is foglalkozik, akikről már mindenki és a rendszer is lemondott.

Források: 1

Képek: 1, 2, 34

Ne hagyd ki további cikkeinket sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük