kiégés

Mit tegyél a kiégés ellen?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A kiégés, másnéven burnout szindróma egy tünetegyüttes, amely a hosszú ideig tartó stressz, érzelmi megterhelés következtében alakulhat ki. Kialakulásának folyamata hosszú, és szinte minden érintett ugyanazokon a fázisokon megy keresztül. Ha időben észreveszik a tüneteket, a burnout szindróma kezelhető, a folyamat visszafordítható. Azonban ez gyakran nem történik meg, ami akár komolyabb egészségkárosodáshoz is vezethet. Ilyen lehet például: Alvásproblémák, Táplálkozási-, viselkedés-, magatartászavarok.

Kiégés

A kiégés okai

A nem megfelelő munkahelyi körülmények, az elismerés, a pozitív visszajelzések, a társadalmi és anyagi megbecsülés hiánya, a túlterhelés, a jelentős személyes felelősség, az anyagi okokból másodállásra kényszerülés, a pihenés hiánya. A személyes tényezők között szerepelnek a munkával kapcsolatos idealizált elképzelések, a túlzott bevonódás, a motiváció rejtett tényezői, melyek fokozzák a munkahelyi ártalmakkal szembeni sérülékenységet.

A kiégés tünetei

Az egyik leggyakoribb tünet a fáradtság és a kimerültség érzése, amely nem múlik el pihenéssel vagy alvással. Általában befolyásolja a hangulatot is, és szorongáshoz, ingerlékenységhez, vagy akár depresszióhoz vezethet. Emellett negatív hatással lehet az érzelmi állapotra is, és csökkentheti a motivációt és az érdeklődést. Leggyakoribb jelek: állandó fáradtság, csökkenő teljesítőképesség, ingerlékenység, valamint a munkától és a magánélettől való elszakadás érzése. Emellett a fizikai tünetek közé tartozhat a fejfájás, az álmatlanság és a gyomor-bélrendszeri problémák.

Hogyan előzheted meg a szindrómát?

Húzz erőteljes, pontos határt a munkahely és a magánéleted között. Ez segít az egészséges elkülönülésben, illetve abban, hogy a munka ne szóljon bele a magánéletbe. Határozd meg a munkaidőd és ezen az időn túl ne válaszolj emailekre és ne is dolgozz.

Az egyik alapvető technika a stresszkezelésben a prioritások meghatározása és az időmenedzsment. Állíts fel fontossági sorrendet a feladataid között és kerüld a túlzott elkötelezettséget. Tanulj meg nemet mondani a további feladatokra, ha már így is túl sok tányér van a kezedben. Evvel tudod csökkenteni a stresszszintedet.

Szánj időt olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak és segítenek ellazulni. Legyen szó testmozgásról, hobbiról vagy a szeretteiddel való minőségi időtöltésről, helyezd előtérbe azokat a tevékenységeket, amelyek feltöltenek energiával és ápolják a jóléted.

Öngondoskodásként például tarts rendszeres szüneteket és pihenőidőt, hogy feltöltődj és regenerálódjunk. Emellett figyelj, az alvás minőségére és mennyiségére. Továbbá fordíts figyelmet az érzelmi és szellemi szükségleteinkre is. Ez magában foglalhatja az olyan tevékenységeket, mint a meditáció, a stresszkezelési technikák alkalmazása, vagy akár a hobbi vagy a kreatív tevékenységek. Mindehhez hozzátartozik az egészséges étkezés és a testmozgás is. Az egészséges táplálkozás segít fenntartani az energia szintünket, és javítja az általános közérzetünket. A testmozgás is csökkenti a stresszt az életünkben.

A támogató munkakörnyezet jelentős szerepet játszik a kiégés megelőzésében. Törekedj nyílt kommunikációra a munkatársakkal, partnerekkel és alvállalkozókkal, mivel ez elősegíti az összetartozás érzését.

Szakmai segítséget is kérhetsz. Nem ciki pszichológushoz járni! Biztosan találkozott már evvel a problémával, és tud rá rengeteg megoldást adni, hogy hogyan javíts a helyzeten és hogyan előzd meg a következő ilyen esetet.

Miben segíthet egy pszichológus vagy egy coach?

Segíthet megtalálni legfontosabb belső motivációs tényezőket, és felismerni a szükségleteket, megismerkedni olyan megküzdési stratégiákat, amelyek a mindennapi stressz leküzdésében segítenek, fejleszteni a munka és magánélet egyensúlyát, kialakítani a megfelelő napirendet és követni azt.

Gondolj úgy a kiégésre, mint egy autó motorja

Elindítod az autót, felpörgeted vele a motort. A motor hamarosan eléri azt a fordulatszámot, ahol a legnagyobb teljesítményre képes. Ha tovább nyomod a gázt, akkor eléred a kritikus szintet, amikor a motor ereje romlani kezd. Huzamosabb ideig tartva ezt pedig a motor károsodni fog, majd tönkremegy. Mit tehetsz ez ellen? Válts sebességet és vedd észre a túlpörgést. Ez a munkahelyen kicsit nehezebben észrevehető, de figyeld a testedet, figyelj a jelekre, amikor a nagy gázadástól romlik a teljesítményed.

TUDATOSSÁG — ez lesz a megoldás kulcsa. A tudatosság definíciója egyszerű: tudni azt, ami van, s felismerni a jelenségek közötti összefüggéseket.

Források: 1, képek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük