Nemrég olvashattátok ennek a cikksorozatnak az első részét, amelyben néhány forró italt és levest ajánlottam nektek a hűvös napokra. Ezúttal pedig olyan őszi finomságokat szeretnék bemutatni nektek, amelyek többségét könnyen elkészíthetitek hétköznap, de akár a hétvégi asztalon is megállják a helyüket. Ha szeretnétek új őszi ebéd- vagy vacsoraötleteket kipróbálni, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!
Szőlős-körtés tésztasaláta, ha kedveled a könnyű fogásokat
Ha egy könnyű és egészséges ebédre vágytok, akkor ez a szőlős-körtés tésztasaláta szuper választás. Ez a fogás egyszerűen elkészíthető, és az őszi gyümölcsökkel feldobhatjátok a megszokott tésztasalátát.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg masnitészta
- 20 dkg szőlő
- 20 dkg csemegekukorica
- 3 db körte
- 10 dkg márványsajt vagy reszelt füstölt sajt
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl citromlé
- só
- bors
Elkészítés:
A masnitésztát forrásban lévő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Az öntethez összekeverjük az olívaolajat a citromlével, egy csipet sóval és egy kis borssal. Ezután az öntetet összeforgatjuk a tésztával. Megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk a körtéket, majd óvatosan a salátához keverjük őket a megmosott szőlőszemekkel és a leszűrt csemegekukoricával együtt. Végül ízlés szerint megszórjuk a tésztasalátát elmorzsolt márványsajttal vagy reszelt füstölt sajttal.
Fetával és csirkével töltött édesburgonya, ha egy laktató vacsorát szeretnél
Ha egy tartalmas és finom vacsorát szeretnétek készíteni, akkor próbáljátok ki a fetával és csirkével töltött édesburgonyát!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg édesburgonya
- 50 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg koktélparadicsom
- 20 dkg feta
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
Alaposan megmossuk és kicsit megszurkáljuk az édesburgonyákat, majd 10 perc alatt mikróban „előfőzzük” őket. Ha inkább a sütőt használnátok a mikró helyett, akkor 40 perc alatt, 160 fokon megsüthetitek a krumplikat. A finomra vágott hagymát és fokhagymát 2 kanál olajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Sóval és borssal ízesítjük, és jól megpirítjuk. Beleöntjük a félbevágott koktélparadicsomokat, és addig főzzük, amíg kicsit megszottyad, de még nem esik szét. Rászórjuk a durvára vágott, friss bazsalikomot, és még egyszer átkeverjük. Az édesburgonyákat hosszában végighasítjuk, megkenjük a belsejüket olajjal, majd 10 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Végül megtöltjük a krumplikat a paradicsomos csirkével, rámorzsoljuk a feta sajtot, és még 10 percig sütjük.
Sütőtökös-gesztenyés rizottó, ha igazi őszi ízeket keresel
Ha szeretitek a sütőtököt, de szeretnétek új ízekkel kísérletezni, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a sütőtökös-gesztenyés rizottót!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg megpucolt, apróra felkockázott sütőtök
- 15 dkg fagyasztott gesztenye
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dkg füstölt sajt
- 2 dkg parmezán
- 1 l zöldségalaplé
- 2 dkg vaj
- 1 db citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 ml fehérbor
- 2 evőkanál fenyőmag
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 csokor friss bazsalikom
Elkészítés:
A gesztenyét 10 percre lobogó vízbe dobjuk, aztán leszűrjük, és 4-5 szemet félreteszünk a díszítéshez. A fenyőmagot lepirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben, és félretesszük a tálaláshoz. Ugyanebben a serpenyőben elkezdjük a sütőtököt olívaolajon pirítani. Pár perc után, ízlés szerint sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és foghagymát, amit üvegesre párolunk, majd következhet a rizs. Összekeverjük, 2 percig pirítjuk, aztán beleöntjük a fehérbort. Ha a rizs felszívta a bort, akkor egy merőkanállal fokozatosan adagoljuk a forró zöldségalaplevet.
A rizst mindvégig alacsony lángon főzzük és kevergetjük. Ha már hozzáadtuk az alaplé felét, akkor beletesszük a gesztenyét is a serpenyőbe. Egészen addig főzzük, amíg el nem fogy az alaplé. Ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott, friss bazsalikomot, ráreszeljük a sajtokat, és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Még 2 percre visszatesszük, hogy elérje a krémes állagot. Végül fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyékkel és friss bazsalikommal díszítjük a rizottót.
Rozmaringos-tejszínes tészta csirkével és párolt répával, ha egyszerűségre vágysz
Ha inkább az ismerős ízek felé fordulnátok, akkor készítsétek el ezt a tejszínes-csirkés tésztát!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 adag bármilyen száraztészta
- 50 dkg felcsíkozott csirkemell
- 2 közepes szál felkarikázott répa
- 40 dkg reszelt mozzarella
- 3 dl tejszín
- 4 nagy evőkanál mascarpone
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál olaj
- 2 mokkáskanál barna cukor
- só, bors, rozmaring és fokhagymapor ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, majd a zsiradékok keverékében fehéredésig pirítjuk a befűszerezett csirkemellet. Hozzáadjuk a répát, és kis lángon, fedő alatt 10 percig főzzük. Ha elkészült a tészta és a csirke is, akkor összekeverjük őket egy nagy tálban a többi alapanyaggal, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges.
Remélem, hogy találtatok kedvetek valót az őszi ebéd- és vacsoraötletek között. A cikksorozat következő részében folytatjuk az őszi süteményekkel, hiszen egy borús napon nincs jobb a szezonális gyümölcsökből készült édességeknél. Ha van kedvetek, akkor addig is böngésszetek a korábbi receptjeink között!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Sziasztok!
Csányi Beatrix vagyok, a PTE-BTK kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatója. Az írás és a művészet régóta része az életemnek, így nagyon örülök neki, hogy a PEM szerkesztője lehetek. Szabadidőmet szívesen töltöm olvasással, rajzolással és nyelvtanulással. Ha nem vagyok elérhető, vagy a macskám alszik a telefonomon, vagy éppen a legújabb szuperhősfilm vetítésén ülök. Remélem, a cikkeim között találtok érdekes olvasnivalót.