Őszi finomságok 2. rész – Ebéd- és vacsoraötletek a hűvös napokra

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nemrég olvashattátok ennek a cikksorozatnak az első részét, amelyben néhány forró italt és levest ajánlottam nektek a hűvös napokra. Ezúttal pedig olyan őszi finomságokat szeretnék bemutatni nektek, amelyek többségét könnyen elkészíthetitek hétköznap, de akár a hétvégi asztalon is megállják a helyüket. Ha szeretnétek új őszi ebéd- vagy vacsoraötleteket kipróbálni, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!

ősz

Szőlős-körtés tésztasaláta, ha kedveled a könnyű fogásokat

Ha egy könnyű és egészséges ebédre vágytok, akkor ez a szőlős-körtés tésztasaláta szuper választás. Ez a fogás egyszerűen elkészíthető, és az őszi gyümölcsökkel feldobhatjátok a megszokott tésztasalátát.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg masnitészta
  • 20 dkg szőlő
  • 20 dkg csemegekukorica
  • 3 db körte
  • 10 dkg márványsajt vagy reszelt füstölt sajt
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl citromlé
  • bors

Elkészítés:

A masnitésztát forrásban lévő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Az öntethez összekeverjük az olívaolajat a citromlével, egy csipet sóval és egy kis borssal. Ezután az öntetet összeforgatjuk a tésztával. Megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk a körtéket, majd óvatosan a salátához keverjük őket a megmosott szőlőszemekkel és a leszűrt csemegekukoricával együtt. Végül ízlés szerint megszórjuk a tésztasalátát elmorzsolt márványsajttal vagy reszelt füstölt sajttal.

őszi

Fetával és csirkével töltött édesburgonya, ha egy laktató vacsorát szeretnél

Ha egy tartalmas és finom vacsorát szeretnétek készíteni, akkor próbáljátok ki a fetával és csirkével töltött édesburgonyát!

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg édesburgonya
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 20 dkg feta
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • bors

Elkészítés:

Alaposan megmossuk és kicsit megszurkáljuk az édesburgonyákat, majd 10 perc alatt mikróban „előfőzzük” őket. Ha inkább a sütőt használnátok a mikró helyett, akkor 40 perc alatt, 160 fokon megsüthetitek a krumplikat. A finomra vágott hagymát és fokhagymát 2 kanál olajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Sóval és borssal ízesítjük, és jól megpirítjuk. Beleöntjük a félbevágott koktélparadicsomokat, és addig főzzük, amíg kicsit megszottyad, de még nem esik szét. Rászórjuk a durvára vágott, friss bazsalikomot, és még egyszer átkeverjük. Az édesburgonyákat hosszában végighasítjuk, megkenjük a belsejüket olajjal, majd 10 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Végül megtöltjük a krumplikat a paradicsomos csirkével, rámorzsoljuk a feta sajtot, és még 10 percig sütjük.

Sütőtökös-gesztenyés rizottó, ha igazi őszi ízeket keresel

Ha szeretitek a sütőtököt, de szeretnétek új ízekkel kísérletezni, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a sütőtökös-gesztenyés rizottót!

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg megpucolt, apróra felkockázott sütőtök
  • 15 dkg fagyasztott gesztenye
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg füstölt sajt
  • 2 dkg parmezán
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 ml fehérbor
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés:

A gesztenyét 10 percre lobogó vízbe dobjuk, aztán leszűrjük, és 4-5 szemet félreteszünk a díszítéshez. A fenyőmagot lepirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben, és félretesszük a tálaláshoz. Ugyanebben a serpenyőben elkezdjük a sütőtököt olívaolajon pirítani. Pár perc után, ízlés szerint sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és foghagymát, amit üvegesre párolunk, majd következhet a rizs. Összekeverjük, 2 percig pirítjuk, aztán beleöntjük a fehérbort. Ha a rizs felszívta a bort, akkor egy merőkanállal fokozatosan adagoljuk a forró zöldségalaplevet.

A rizst mindvégig alacsony lángon főzzük és kevergetjük. Ha már hozzáadtuk az alaplé felét, akkor beletesszük a gesztenyét is a serpenyőbe. Egészen addig főzzük, amíg el nem fogy az alaplé. Ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott, friss bazsalikomot, ráreszeljük a sajtokat, és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Még 2 percre visszatesszük, hogy elérje a krémes állagot. Végül fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyékkel és friss bazsalikommal díszítjük a rizottót.

Rozmaringos-tejszínes tészta csirkével és párolt répával, ha egyszerűségre vágysz

Ha inkább az ismerős ízek felé fordulnátok, akkor készítsétek el ezt a tejszínes-csirkés tésztát!

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 adag bármilyen száraztészta
  • 50 dkg felcsíkozott csirkemell
  • 2 közepes szál felkarikázott répa
  • 40 dkg reszelt mozzarella
  • 3 dl tejszín
  • 4 nagy evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 mokkáskanál barna cukor
  • só, bors, rozmaring és fokhagymapor ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, majd a zsiradékok keverékében fehéredésig pirítjuk a befűszerezett csirkemellet. Hozzáadjuk a répát, és kis lángon, fedő alatt 10 percig főzzük. Ha elkészült a tészta és a csirke is, akkor összekeverjük őket egy nagy tálban a többi alapanyaggal, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges.

Remélem, hogy találtatok kedvetek valót az őszi ebéd- és vacsoraötletek között. A cikksorozat következő részében folytatjuk az őszi süteményekkel, hiszen egy borús napon nincs jobb a szezonális gyümölcsökből készült édességeknél. Ha van kedvetek, akkor addig is böngésszetek a korábbi receptjeink között!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük