Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Karikó Katalin kapta idén az orvosi-élettani Nobel-díjat!

Ma, azaz 2023. október 2-án közölte a Svéd Királyi Akadémia a hírt a kitüntetés hivatalos oldalán, hogy a Bizottság döntése alapján 2023-ban az orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a bázismódosításokkal kapcsolatos kutatásaikért, mellyel nagyban hozzájárultak az mRNS alapú COVID-19 elleni vakcinák kifejlesztéséhez.

Az oldalon olvasható az is, hogy többek között kutatásaiknak köszönhetően szereztünk bővebb ismereteket az mRNS és az emberi immunrendszer kapcsolatairól, ezért a felfedezéseik kritikus fontosságúak voltak a koronavírus elleni védekezés során a 2020-ban kezdődő pandémiában.

karikó katalin

Karikó Katalin Szent-Györgyi Albert (fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, 1937, „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”) és Kertész Imre (irodalmi Nobel-díj, 2002, „írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”) után a harmadik magyar állampolgár, illetve az első magyar nő, aki részesült a kitüntetésben.

Novák Katalin, magyarország köztársasági elnöke Facebook posztjában gratulált Biológus Asszonynak a díjhoz:

Ide kattintva, a Szegedi Tudományegyetem honlapján részletesen is elolvashatod, hogy hívta fel Thomas Perlmann, a Karolinska Intézet a molekuláris fejlődésbiológiával foglalkozó professzorána Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát a fantasztikus hírrel.

Ide kattintva pedig a Nobel-díj hivatalos oldalát tekintheted meg, ahol a Bizottság döntésének, illetve Karikó Katalinék kutatásának hátteréről is olvashatsz.

Jómagam, és a PEMonline minden tagja nevében szívből gratulálok Karikó Katalin Kutatóbiológus Asszonynak az elismeréshez, és további sok sikert kívánunk neki!

Forrás: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt (Sahin-Tóth István), 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük