Korábban már olvashattátok ennek a cikksorozatnak az előző részeit, amelyekben bemutattam nektek néhány őszi finomságot. Először forró italokat és leveseket, múltkor pedig őszies ízvilágú ebéd-és vacsoraötleteket ajánlottam nektek. Végül térjünk át a desszertekre, hiszen nincs is jobb a szezonális gyümölcsökből készült süteményeknél egy borús napon. Ha szívesen készítenétek valami finomságot az őszi szünetben, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!
Klasszikus almás pite, ha egy gyerekkori kedvencet szeretnél
Ha ismerős ízekre vágytok, amelyek visszarepítenek titeket a gyerekkorotokba és a nagymama konyhájába, akkor készítsetek hagyományos almás pitét!
Hozzávalók 10 adaghoz:
A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 1-2 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
- 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
- 1 kg piros alma
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 evőkanál kekszmorzsa
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Az összegyúrt tésztát legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük. Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kifacsarjuk. A tölteléket cukorral, fahéjjal és citromlével ízesítjük. Hűtés után két cipóra osztjuk a tésztát, kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra, és az egyik felét sütőpapírral kibélelt, 38×26 cm-es tepsibe helyezzük. A tepsiben lévő tésztát meghintjük kekszmorzsával, és elterítjük rajta az almatölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét megszurkáljuk egy villával, megkenjük a tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30-40 percig sütjük. Tálaláskor az elkészült pitét ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
Sütőtökös muffin, ha egy gyorsan elkészíthető sütit keresel
Az almás pitéhez képest a muffin viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ha szeretitek a sütőtököt, akkor ne hagyjátok ki ezt az igazi őszi süteményt!
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 db nagyobb sütőtök (sütés után 40 dkg-ra lesz szükség)
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg cukor
- 2 db L-es tojás
- 1,2 dl olaj
Elkészítés:
A félbevágott sütőtököt 180 fokos sütőben puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk egy 40 dkg-os puha, pürés részt, amit a liszthez adunk. Beletesszük a tojásokat és a kétféle cukrot, majd elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzáöntjük az olajat is. Az elkészült sütőtökös masszát papírkapszlikkal bélelt muffin formába adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Tálaláskor a muffinokat ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
Amerikai fahéjas csiga, ha valami újdonságra vágysz
Ha szívesen kipróbálnátok egy igazi amerikai édességet, akkor nagyon ajánlom nektek a mascarpone mázzal díszített fahéjas csigát!
Hozzávalók 10 adaghoz:
A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2 db tojás
- 60 dkg finomliszt
- 4 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- 3 evőkanál fahéj
A mázhoz:
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
Elkészítés:
A langyosra melegített, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a vajat, a tojásokat, a sót, a cukrot, az élesztős tejet és annyi lisztet, amennyitől a tészta lágy és rugalmas lesz. A tésztát egy órán át letakarva pihentetjük, amíg megkel. Ezután kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük vajjal, és rászórjuk a fahéjas porcukrot. Szorosan feltekerjük a tésztát, és a tekercset 5 cm vastag szeletekre vágjuk, amelyeket vajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. A tésztát további 20 percig letakarva kelesztjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje. A mázhoz a mascarponét habosra verjük a vajjal és a cukorral. Végül az elkészült mázat rögtön ráöntjük a kész csigákra.
Gesztenyés tiramisu pohárban, ha egy sütés nélküli desszertet választanál
Végül egy olyan édességet hoztam nektek, amit sütés nélkül elkészíthettek. A tiramisu pohárdesszertként is megállja a helyét, a gesztenye pedig igazi őszi ízt ad neki.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg (cukrozott) gesztenyemassza
- 1 csomag babapiskóta
- 2 dl fekete kávé
- 2 dl habtejszín
- 8 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ízlés szerint rum vagy rumaroma
- ízlés szerint kakaópor
Elkészítés:
A tejszínt egy tálban kemény habbá verjük. Egy másik tálban felhabosítjuk a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliakivonatot, a gesztenyemasszát és néhány kanál tejszínhabot, majd habosra verjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a maradék tejszínhabot is. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, és minden pohárba nyomunk belőle egy réteget. A kávét és a rumot/rumaromát összekeverjük, és belemártjuk a babapiskótákat, amikkel befedjük a krémréteget. Ezt addig ismételjük, amíg megtelnek a poharak. Végül a tiramisut ízlés szerint megszórjuk kakaóporral, és 3-4 órát a hűtőben pihentetjük.
Remélem, hogy találtatok kedvetekre valót az őszi finomságok cikksorozat receptjeit között. Ha szeretnétek még hasonló témában olvasni, akkor nézzétek meg a gasztronómiai rovatunkat! Ha pedig még nem tudjátok, hogy mivel töltsétek a szünetet, akkor olvassátok el az őszi bakancslistánkat!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Sziasztok!
Csányi Beatrix vagyok, a PTE-BTK kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatója. Az írás és a művészet régóta része az életemnek, így nagyon örülök neki, hogy a PEM szerkesztője lehetek. Szabadidőmet szívesen töltöm olvasással, rajzolással és nyelvtanulással. Ha nem vagyok elérhető, vagy a macskám alszik a telefonomon, vagy éppen a legújabb szuperhősfilm vetítésén ülök. Remélem, a cikkeim között találtok érdekes olvasnivalót.