Ismerd meg az árnyoldalad!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Carl Jung pszichiáter alkotta meg az árnyékén fogalmát, és ő foglalkozott azzal, miként tükröződik árnyék-énünk az életünkben. Jungnál a „fény” a tudatos énünk, vagy amilyennek mutatjuk magunkat, az „árnyék” pedig az, ami okkult, a tudatalattink.

Jung személyiségelmélete szerint az elme egy önszabályozó rendszer, amely a fő alkotóelemei közötti egyensúlyra törekszik. Eszerint az egót tekinthetjük a tudatos résznek, a tudatalattinkat azonban különböző archetípusok alkotják:

A perszóna: ez az „álarcunk”. Az, ahogy megjelenünk a külvilág felé. A kép, amit kifelé mutatunk.

Az árnyék: minden, amit szeretnénk elrejteni, figyelmen kívül hagyni vagy elnyomni magunkban.

Az anima/animus: a férfi/női kettősségből, a nemekkel kapcsolatos személyes tapasztalatokból, elvárásokból és a más neműekkel kapcsolatos tapasztalatokból ered.

Az én: a tapasztalatok összessége, egyesíti a személyiségben jelen lévő összes archetípust.

Árnyoldal

Tudni kell, hogy az árnyék nem egyszerűen vagy kizárólag negatív tulajdonságokból áll, ahogy azt Freud sugallta. Az árnyék az, amit elutasítunk és elfojtunk. Valaki például a saját kedvességét gyengeségnek tekinti, ezért elrejti. A probléma az, hogy még ha el is nyomjuk, az árnyék akkor is befolyásolja viselkedésünket és azt, akik vagyunk. Hiába nem veszünk róla tudomást, nem tudjuk kiiktatni, és a tudatalattink talál másik utat arra, hogy a felszínre kerüljön.

A kiváltó okok és a kivetítés a jellegzetes tünetei annak, hogy van valami a tudatalattiban, amivel foglalkozni kell. A kiváltó ok olyan téma, amely aránytalan negatív reakciókat vált ki. A kivetítés lényege, hogy másokban, a valóságban vagy csupán elménk konstrukciójában másokba belelátunk valamit, amit nem szeretünk magunkban. Mindkettő a valóság torzított változatát hozza létre.

Árnyék-énünk tudatos megismerésének célja, hogy megértsük és tudatunk részévé fogadjuk azt. Ha ez sikerül, számos jótékony hatásra számíthatunk, hiszen a visszaintegrálás hatására erősebbé válik tudatosságunk, így jobbak lesznek a kapcsolataink, javul az érzékelésünk, az érzelmi érettségünk, és több lesz az energiánk.

Az árnyékmunka nehéz, mivel fájdalmas eseményekre, például elfojtott emlékekre vagy traumákra bukkanhatunk. Helytelenül végezve kárt okozhat, és elmélyítheti a traumát. Ezért, ha sejted, hogy kellemetlen emlékek kerülhetnek felszínre, inkább metálhigiénés szakember felügyelete mellett végezd a munkát.

Az árnyék beépítése segít megszilárdítani a meggyőződésedet és javítani az ítélőképességedet. Tudni kell, hogy az árnyék integrálása egy folyamatos utazás, amelynek nincs határozott vége. Bizonyos részei, például a gonoszság, bonyolultabbak lehetnek, mint mások, de ha nem akarsz szembesülni velük, még pusztítóbb módon fognak megnyilvánulni. A nehéz aspektusokról is tudomást kell venni, hogy jól tudjuk kezelni őket.

Árnyékmunka elkezdése

Fogj egy füzetet, naplót, amibe bele tudod írni az érzéseid, gondolataid, és kezdj el dolgozni. Ne szépíts, ne félj mindent kiírni ami benned van. Legyél teljesen őszinte magaddal szemben. Mindenképpen egy csendes helyet válassz, amennyiben komolyan és őszintén szeretnéd saját magad megismerni.

Árnyékmunka kérdések

1. Mennyiben élem másokért és mennyiben élem magamért az életem? Fontos mások véleménye rólam? Mennyire és miért?

2. Mikor és mi miatt érzek szégyent, haragot és félelmet? Mit tehetek a mindennapokban ez ellen?

3. Mit tartós a legnagyobb traumámnak? Miért éltem meg így? Milyen hatással van a mindennapjaimra?

4. Mik azok, amiket kellemetlen kimondanom/elmondanom másoknak? És saját magamnak? Miért?

5. Mikor és ki bántott meg a legjobban? Megbocsátottam neki? Miért? Miért nem?

6. Ki vagyok jelenleg? Ki szeretnék lenni? Milyen szeretnék lenni? Hogyan és mikor fogom ezt elérni? Biztosan másmilyen akarok lenni? Miért?

7. Melyik érzelmeket igyekszem elkerülni? Ezek olyan érzelmek, amelyeket másokban sem szeretek, ha a jelenlétemben előtörnek belőlük?

8. Mi jellemző a kapcsolataidra? Mennyire vagy befogadó és nyitott másokkal?

9. Az életed melyik részén kell megbocsájtanod magadnak? Idáig miért nem tudtál ebből meggyógyulni?

10. Szerinted milyen benyomást keltesz másokban, amikor találkozol velük?

11. Mit nem szeretsz magadon/magadban? Mi váltotta ki belőled ezeket az érzéseket? Vezesd vissza mi volt az a pont, ahol elkezdett zavarni ez a dolog.

12. Mit teszel annak érdekében, hogy gyógyítsd a lelki sebeidet?

13. Milyen gyerek voltál? Elfogadtak téged? Hogy érezted magad gyerekként legtöbbször? Mit vártak el tőled gyerekként, ezt tudtad tartani?

14. Mennyire tudtál kibontakozni gyerekként, mennyire hagyták, hogy önmagad legyél?

15. Hogy szerettek téged, amikor kicsi voltál? Most te hogy szeretsz másokat?

16. Mitől féltél gyerekkorodban és ezt azóta sikerült meggyógyítanod magadban? Ha nem, akkor mit tudsz annak érdekében tenni, hogy megszabadulj ettől a rossz érzéstől?

Árnyoldal

Amikor elkezdjük az árnyékmunkát, érezhetjük azokat az érzelmeket, amelyeket gyermekkorukban elfojtottunk. Az árnyékmunka segít a múltbeli fájdalmak, bizonytalanságok, negatív impulzusok és megbánások kezelésében.

Az árnyékmunka alkalmazásával meggyógyíthatjuk és átalakíthatjuk életünket, és erős önismeretet fejleszthetünk ki.

Ha felfedezzük a belső árnyékunkat, fontos, hogy ne hibáztassuk vagy szégyelljük azt, hanem fogadjuk el, és lépjünk tovább.

Források: Kep1, képek, 1

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük