Pécs a nyár fénypontja! – Zsolnay Fényfesztivál 2023 programajánló

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Idén nyáron ismét sokszínű programkínálatból válogathattok még akkor is, ha inkább a vidéki kulturális rendezvényeket részesítitek előnyben. Korábban már a figyelmetekbe ajánlottam a Pécsi Nyári Színház szórakoztató szabadtéri előadásait, most pedig egy különleges és ingyenes fesztivált szeretnék bemutatni nektek. Az ország első és egyetlen fényfesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál már hetedik alkalommal kerül megrendezésre 2023. július 6-9. között, Pécs történelmi belvárosában. A nagy népszerűségnek örvendő fesztivál idén több mint 100 kulturális programmal várja a látogatókat.

Zsolnay Fényfesztivál – Magyarország első és egyetlen fényfesztiválja

A Zsolnay Fényfesztivált először 2016 nyarán szervezte meg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Az elképesztő fényélményeket és szórakoztató kulturális programokat kínáló fényfesztivál hamarosan a dél-dunántúli régió egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb rendezvényévé vált. A négynapos fesztivál programkínálatának jelentős része ingyenesen látogatható, és különleges élményekben gazdag kikapcsolódást nyújt bármely korosztálynak. A szervezők az előző évek tapasztalatai alapján ismét 100 000 érdeklődő részvételére számítanak a négy nap alatt. A Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb népszerűségnek örvendő programja a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, amelynek háromdimenziós alkotásai idén is a Székesegyház homlokzatán lesznek megtekinthetők péntektől vasárnapig, 21:30-tól.

Zsolnay Light Art Fényfestőverseny – „EGYIDEJŰ LÉTEZÉS/COEXISTENCE”

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny nemzetközi szintű lehetőséget biztosít a pályázó művészeknek, hogy összemérhessék a kreativitásukat és a szakmai tudásukat. Az idei verseny témája az egyidejű létezés, amely tetten érhető az élet minden területén, így a természetben és a különféle társadalmi konstrukciókban is. A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az „Élni és élni hagyni” elv mellett az elfogadás és a megértés is elengedhetetlen a dinamikusan működő rendszerek és kapcsolatok hosszú távú fenntartásához. Idén 31 országból érkezett nevezés, és ezek közül az öt legkiemelkedőbb alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. A döntőbe jutott a magyar dirclumsy és az EPER digital studio, a thaiföldi DecideKit és a Motion House Thailand, valamint a német MultiScalar

A Fény Útja – Varázslatos utazás a fények világában

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny mellett a fesztivál egyik legkedveltebb programja a Fény Útja, amely során bámulatos fényinstallációkat tekinthetnek meg a látogatók Pécs történelmi belvárosában. Idén ismét egy új helyszínnel bővül az útvonal, ugyanis a Kodály Központban egy monumentális, lebegő fényalkotással várják az érdeklődőket. A gyönyörű koncertteremben lesz látható a Gaia nevű alkotás, amely a Földet ábrázolja.

A többi fényinstallációt felfedezhetjük a megszokott helyszíneken, vagyis például a Barbakánnál, a Szent István téren, a Széchenyi téren, a Színház téren, a belváros hangulatos utcáiban és történelmi épületeiben, valamint az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban. Az alkotások olyan környezeti és társadalmi problémákra reflektálnak, mint a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság. A Fény Útja szabadtéri állomásai ingyenesen látogathatók a fesztivál minden napján 21:30-tól, viszont a zárt térben található fényinstallációk csak Fény Útja Extra karszalaggal tekinthetők meg.

zsolnay fényfesztivál

Napközben – Utcaszínházi előadások, koncertek, workshopok és fotókiállítás

A Zsolnay Fényfesztivál a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny és a Fény Útja mellett sokszínű napközbeni programkínálattal is várja a látogatókat. Csütörtöktől vasárnapig számos kulturális élménnyel gazdagodhattok, hiszen többek között utcaszínházi és újcirkuszi előadások, hangulatos koncertek, kreatív workshopok és gyermekprogramok közül válogathattok. Továbbá megtekinthetitek az UNICEF Fotókiállítást a Kodály Központban, amelynek középpontjában az egyre súlyosbodó klímaválság áll. Ha igazán izgalmas programot kerestek, akkor egy vadonatúj tűzzsonglőr helyszínre is ellátogathattok. A Barbakán várárokban található Parázsfészekben megismerhetitek a tűzzsonglőrök műhelytitkait, próbára tehetitek ügyességeteket, és látványos előadásokat is nézhettek.

Remélem, hogy találtatok kedvetekre valót a Zsolnay Fényfesztivál programkínálatában. Ha szeretnétek elkerülni a legnagyobb tömeget, akkor a saját tapasztalataim alapján azt ajánlom nektek, hogy csütörtökön vagy pénteken járjátok be a Fény Útját. Bővebb információkért látogassatok el a rendezvény honlapjára, illetve csatlakozzatok a hivatalos Facebook-eseményhez! Amennyiben kíváncsiak vagytok arra, hogy még milyen ingyenes fesztiválokra érdemes ellátogatni idén nyáron, olvassátok el Ratkó Rita Katinka cikkét!

Ha részt vesztek a Zsolnay Fényfesztiválon, mindenképpen osszátok meg velünk az élményeiteket!

Jó szórakozást kívánunk!

Képek forrása: Zsolnayfenyfesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük