zold_egyetem

Műanyagmentes július a PTE-n- Interjú a Zöld Egyetem programkoordinátorával

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mint minden egyetem számára, a PTE-nek is fontos a környezetvédelem. Ennek okán megalapították a Zöld Egyetemet kampuszunkon belül, hogy még több egyetemista csatlakozzon Földünk megóvásáért. A program minden évben igyekszik minél érdekesebb felhívásokkal, eseményekkel készülni a diákok számára, amihez egyre többen csatlakoznak. Habár a járványhelyzet megnehezítette munkájukat, idén újult erővel jobbnál jobb programokkal készültek számunkra. Mostani cikkünkben a programkoordinátort, Kulcsár Tündét kérdeztük meg legújabb kezdeményezésükről és jövőbeli terveikről!

Mesélj kicsit erről a programról! Mikor indult, mi a célja, illetve mit tettetek ezek megvalósításához?

zold_egyetemKulcsár Tünde: A Pécsi Tudományegyetem 2016-ban indította el a PTE Zöld Egyetem Programot, amikor is felkerült az UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi listára, amely a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsorolta.

Azóta már 2 rangsorban is kiérdemelte a legzöldebb hazai egyetem címet a PTE Zöld Egyetem Program kapcsán: PTE 2020-ban ötödik alkalommal mérettette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban, és minden évben előrelépett a rangsorban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében az 59. helyen végzett (912 egyetemből), a magyar egyetemek között az 1. helyre pozícionálta magát. 

Hatalmas siker a PTE Zöld Egyetem Program kapcsán, hogy a Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 rangsorában, ahol az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta az egyes egyetemek teljesítményét, a Pécsi Tudományegyetemet a világrangsorban a 201-300. pozícióba rangsorolták (1115 egyetem közül), a magyarországi egyetemek között pedig az 1. helyen végzett. Komoly erőfeszítések történtek az eredmény érdekében, néhányat kiemelve, úgy, mint a szelektív hulladékgyűjtés összegyetemi szintű kiterjesztése, a PET-mentes Egyetem koncepció megvalósítása, a megújuló energiaforrás arányának, az elektromos autó flotta számának növelése. Emellett továbbra is kiemelten nagy hangsúlyt kap az egyéni és közösségi szemléletformálás. Az Egyetemünk elkezdte a nemzeti és a nemzetközi hálózatosodás folyamatát. A Pécsi Tudományegyetem a Szegedi Tudományegyetemmel közösen nemzeti koordinátor szerepet tölt be az UI GreenMetric World University Rankings-ben. A Visegrádi Alap felhasználásával a visegrádi zöld egyetemek között a PTE elindított egy V4 Green Universities közös szemléletformálási kampányt az éghajlatváltozás elleni küzdelem témakörben, ahol a jó gyakorlatok és az eredmények szabadon áramolhatnak az egyetemek között.

Ki volt a program megálmodója? Hogyan tudtátok kivitelezni a létrejöttét?

Kulcsár Tünde: A Kancellária részéről és koordinációjával indult a kezdeményezés, azonban mind a nemzetközi rankingek, mind pedig az akciók a Kancellária és az akadémiai terület, valamint a hallgatói érdekképviseletek erős és folyamatos belső kommunikációja mellett, a PTE szervezeti egységei, valamint a városi cégek konstruktív együttműködésével valósul meg. A PTE Zöld Egyetem Programnak a kapcsolattartói köre a PTE különböző szervezeti egységeinél, Karoknál dolgozó munkatársak, illetve EHÖK és Kari HÖK-öt képviselő hallgatókból áll, jelenleg 113 fő.

Az elmúlt 5 év tudatos munkája eredményeként elmondható, hogy a PTE Zöld Egyetem Program kiemelt szerepet kapott az Egyetem életében és támogatja a PTE brand további fejlesztését és láthatóságát hazai és nemzetközi kontextusban egyaránt. 

A komplex fenntarthatósági törekvések lehetőséget biztosítanak a kihívásokra adandó válaszok holisztikus kezelésére. A PTE elkötelezett a környezettel kialakított kapcsolatának zavartalan működése és a fenntartható módon történő megvalósítása mellett, kiegyensúlyozva a környezeti és az egyetemi érdekeket.

A járványhelyzet  mennyire nehezítette meg a diákok elérését?

Kulcsár Tünde: A PTE, mint Zöld Egyetem katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak. A „zöld gondolat” horizontálisan jelen van az élet szinte minden területén, ezért fontos azon szinergiák kiaknázása, melyek az egymást kiegészítő, támogató programokon keresztül erősítik, formálják az egyén gondolkodását, s szinte tudat alatt teszik a hétköznapok részévé a „zöld cselekvést”. A hallgatók megszólításának alapvető eszköze és felülete a web az ott futó számos alkalmazással, valamint a kapcsolattartók közvetítésével történik. Az „információ-cunamiban” ugyanakkor szükséges megtalálni azon megoldásokat, melyek ténylegesen el is érik a kiválasztott célcsoportot. Ehhez szükség van a folyamatosságra is, az ismétlődő figyelemfelkeltő megoldásokkal. A „zöld gondolat” népszerűsítésével, a PTE ezirányú pozícionálásával célunk, hogy egyrészt saját hallgatóink számára megmutassuk a fenntarthatóság fontosságát, közösen példát mutassunk a környezettudatosság terén a mindennapi életünkben, továbbá hallgatókat vonzzunk az egyetemre, s így erősítsük intézményünk hírnevét, emeljük eredményességét. A PTE Zöld Egyetem Program folyamatosan keresi azokat az együttműködési lehetőségeket, ahol szinergikus hatás érhető el az egyetem külső és belső partnereivel egyaránt. Kiváló példa erre a PTE  MOON BIKE kihívás, ami még a pandémia ideje alatt is mozgásra, egészségmegőrzésre, klímavédelemre, környezettudatosságra sarkallta a résztvevőket.  Emellett a  Covid-válság során levont tanulságok okán a PTE a fenntarthatósági szempontok érvényesítésén keresztül is meg kívánja ragadni a lehetőséget, hogy még dinamikusabban részévé váljon a gazdaság helyreállításának.

Mit takar a műanyagmentes július kihívás?

Kulcsár Tünde: 2011-ben Ausztráliából indult el a Műanyagmentes Július kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyagok környezetkárosító hatásaira. A járvány idején sajnos döbbenetes mértékben, 90 százalékkal nőtt az egyszer használatos műanyag dobozok forgalmazott mennyisége. A Tudatos Vásárlók Egyesületének számításai szerint csak Budapesten, évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogyott. 2021. július 1-től az Európai Unió Irányelve szerint tilos forgalomba hozni egy sor olyan egyszer használatos műanyag eszközt, amit a vendéglátásban használnak, pl. szívószál, tányér, evőeszköz, expandált polisztirolból készült elviteles doboz és pohár (ld.: 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet). A Műanyagmentes Július ráébreszt minket arra, hogy ennek a globális problémának mi magunk is okozói vagyunk, de éppen emiatt rengeteget tehetünk ellene. Arra hívjuk a PTE egyetemi polgárokat, hogy mutassunk példát közösen. Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz lenne minden szabályt egyik napról a másikra beépíteni az életünkbe, ezért érdemes fokozatosan haladni. Ahhoz, hogy könnyebben boldoguljanak a hallgatóink és munkatársaink a műanyagmentes hónapban, segítséget nyújtunk napi zöld tippekkel. Hogy mozgásba hozzuk a kreatív energiákat is, játékra is invitálunk. Örömmel fogadjuk a PTE Zöld Egyetem Programhoz messenger üzenetben a műanyagmentes júliusi mindennapokról megörökített fotókat, vagy akár ötlet formájában is várjuk azokat a jó gyakorlatokat, hogy ki hogyan valósítja meg a műanyagmentességet. Cserébe hetente sorsolunk a beküldők között, és ajándékcsomaggal jutalmazzuk az aktivitást. Nincs más teendő, mint júliusban figyelemmel kísérni a PTE Zöld Egyetem Program Facebook oldalát. Minden héten, tematikus bontásban adunk ötleteket, napi tippeket.

Vannak további felhívások a jövőre nézve? Készültök megmozdulással vagy személyes találkozóval?

Kulcsár Tünde: Fut a Green AURA projekt, melynek célja a PTE és Pécs város energiahatékonysági, klímavédelmi fejlesztéseinek bemutatása innovatív vizuális eszközökkel, felhívni a hallgatók és a lakosság figyelmét azok igénybevételének lehetőségére. Augusztusban találkozhatnak velünk a Fishing on Orfűn, ott is hirdetjük a fenntarthatóság és az ökológiai tudatosság fontosságát. Szeptember sűrűnek ígérkezik:Európai Mobilitási Héten célunk az egyetemi polgárok figyelmét felhívni arra, hogy fenntartható közlekedési alternatívákat próbáljanak ki (09.16-22.). A Passzold vissza Tesó mobiltelefon visszagyűjtő őszi kampány indul, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. (09.01-11.28.), a Csomagolásmentes Nap, melynek mottója: Műanyag nélkül boldogan! (09.30.) Októberben is tovább „zöldítünk”, az egyetemi hallgatók, munkatársak figyelmének felkeltése a cél a zöld cselekvésre, és az Éghajlatvédelmi Világnap (10.24.) Novemberben pedig a hulladékcsökkentésre fókuszálva meghirdetjük az Európai Hulladékcsökkentési Hét (11.20-28.) programsorozatot.

zold_egyetem

Szerintetek miért fontos,hogy a környezetvédelem kiemelkedő szerepet játszon az egyetemisták életében?

 „Az egyetem elkötelezett a zöld gondolat mellett és ennek megfelelően tervezi fejlesztéseit. Hosszú folyamat az – válaszolta Decsi István, a PTE kancellárja kérdésünkre -, amíg az egyetemen megfogalmazzuk magunknak azokat a feladatokat, amelyekkel elősegíthetjük a zöldítési folyamatainkat. Fontos szempont a környezet fenntarthatósága mellett a gazdasági racionalitás is. De a saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk és a környezettudatos szemlélet iránti nyitottságban, közvetítésben kiemelten számítunk hallgatóinkra. Bízom benne, hogy a tevékenységünk eredményeképp elérhető egy zöldebb város, egy zöldebb egyetem.” 

Kulcsár Tünde: Mint a PTE Zöld Egyetem Program programkoordinátora, az interjú kapcsán megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, a PTE Zöld Egyetem Program önkénteseket keres, akik segítségünkre tudnak és akarnak lenni  a PTE fenntarthatósági céljainak megvalósításában. Várjuk azon hallgatók jelentkezését, akik támogatni szeretnék a PTE Zöld Egyetem Program törekvéseit, csatlakozzanak csapatunkhoz önkéntesként. Minden tenni akaró egyetemistát szívesen fogadunk és segítünk, hogy a tettvágy valós alakot ölthessen. Aki kíváncsi arra, hogy mivel tudná zöldebbé tenni a bolygót és szeretne részt venni ebben a programban, Motivációs levél elküldésével jelentkezhet zoldegyetem@pte.hu e-mail címen keresztül. Zárógondolatként, dr. Jane Goodall szavaival élve: „Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ.”

Aki többet szeretne megtudni rólunk, látogasson el weboldalunkra. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Zöld Egyetem munkáját és az erőfeszítéseiket, amelyek egy jó ügy érdekében zajlanak! Ha kíváncsiak vagytok mi is az az ökobűntudat vagy, hogy miért érdemes fair trade termékeket vásárolnotok, akkor olvassátok el Maller Kincső és Goszpodinov Emese korábbi cikkjeit!

 

 

 

kiemelt kép forrása

kép1 forrása

2 thoughts on “Műanyagmentes július a PTE-n- Interjú a Zöld Egyetem programkoordinátorával

Comments are closed.