Zenélő Egyetem, avagy górcső alatt a popkultúra

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Zenélő Egyetem, vagyis a PTE-ZEN egy olyan 2012 januárjában útjára indult, a magyar és a nemzetközi felsőoktatásban is egyedinek számító kezdeményezés és projekt, amely arra hivatott, hogy fiatalok sokaságához érjen el, és hozza közelebb hozzájuk a populáris kultúrát. A székhelye természetesen Pécs. Persze ez a megfogalmazás csak a dióhéj felszíne. Maga a ZEN és a küldetése ennél sokkal, de sokkal több. Új utakat nyit és köt össze, kicsit kinyitja a világot és kulcsokat ad a kezedbe. A Zenélő Egyetem a Pécsi Tudományegyetem minden polgárát szeretettel várja, kartól függetlenül.

Mi a ZEN? 

Egy olyan komplex képzési program, ami a populáris zenei kultúra sokszínűségét hozza közel a hallgatókhoz, egyetemi kereteken belül. Különböző kurzusok lehetőségét vonultatja fel, ahol az egyetem oktatóival közösen a popkultúra elismert szakemberei dolgoznak együtt a fiatalokkal. Fontos, hogy a ZEN nem zenészek, hanem kritikus, érzékeny emberek képzését tűzte ki céljául, a ZEN történetét pedig majd közösen, a hallgatókkal írják – így fogalmaztak az első, ZEN-ről szóló hírben 9 évvel ezelőtt. 

 

Azóta sok minden történt, és a folyamatosan a program köré szerveződő csapatoknak hála a kurzusokon szemeszterenként közel kétszáz hallgató vesz részt. A különböző programoknak és tevékenységeknek hála, a ZEN széles kört szólít meg, és sok emberhez ér el. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Zenélő Egyetem 2016-ban vehette át a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Kultúráért díját.

Kikkel találkozhatsz, milyen kurzusokat vehetsz fel?

A ZEN alapítója, ötletgazdája és szakmai igazgatója Beck Zoltán. Az a Beck Zoltán, aki a 30Y zenekar dalszerzője, frontembere, és aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Romológiai Tanszékén egyetemi adjunktusként dolgozik. Sok olyan érdekes és nagytudású emberrel találkozhatsz itt, akiknek a gondolatai csodadolgokat indíthatnak el benned egy-egy előadás során, vagy éppen egy kreatív alkotófolyamat közepén találhatod magad általuk.

Az idei tanév kurzuslistáját görgetve láthatod, hogy szinte minden oldalról közelítenek a cél felé. A digitális marketingen keresztül a jogi kérdéseken át a hangtechnikáig mindent megtalálsz. Olyan nevek fordulnak meg a listán, mint Baksa Péter zenepedagógus, dr. Tarrósy István, a pécsi Afrika kutatóközpont vezetője, vagy Berta Zsuzsi, az A38 hajó digitális marketing vezetője. Ha érdekel titeket, mindenképpen nézzétek át a listát, hogy a saját szemetekkel is lássátok, milyen színes a paletta.

egyetem

Zen session

A Zen Session az egyik, ha nem a legjobb kezdeményezése ennek a programnak. Ehhez a kurzushoz szükséges ugyan a hangszer- vagy énektudás, hiszen a már meglévő tudásra alapoz, azt fejleszti is tágítja. „A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Fő eleme az egy légtérben, közösen, a „semmiből” létrehozott, a pillanat és egymás által inspirált zene létrehozása, valamint ennek a folyamatnak a kidolgozása, alapelemeinek, feltételeinek megismerése, közös gyakorlása.” Tehát műhelymunka, ami a pillanatban való együtt teremtésről szól. Szerintem zseniális. 

Mielőtt idejöttem tanulni, nagyon sokszor hallottam barátoktól, ismerősöktől: „ne viccelj, Pécsett egy kicsit mindenki zenész”. Egészen mostanáig nem értettem ennek a mondatnak a lényegét, ám ahogy lassan én is belekerülök a város pezsgésébe és sodrásába, egyre többször és több helyen veszek észre fellobbanó lángocskákat, amit csodálatosnak tartok, és aminek tiszta szívből örülni tudok. A művészet igenis összeköti az embereket.

A szabadság és a kreativitás, a közös alkotás élménye pedig a legkülönbözőbb szintekre képes elrepíteni ezeket a kapcsolatokat, amikből az idő elteltével igazi kötelékek válnak. Végtére is, mi lenne a nagy egész lényege, ha nem ez? Ez a város minden pillanatában él és ragyog, és a tudat, hogy ehhez a ragyogáshoz mi is hozzá tehetünk egy kicsit, csak emeli a téteket, persze a szó legnemesebb értelmében. 

Mindenképpen legyetek résen, kövessétek figyelemmel a híreket, csekkoljátok a ZEN oldalát és csatlakozzatok! Aki Pécsett folytatja a tanulmányait, és ide hozza az útja, az biztos lehet benne, hogy nemcsak élete legjobb 3-5 évét töltheti itt, hanem belekerülhet egy nagy véráramba, ami egy nagy közös szívhez szállítja a pezsgést.

Kép forrása

1 thought on “Zenélő Egyetem, avagy górcső alatt a popkultúra

Comments are closed.