„Hello, én vagyok a probléma!” – You 4. évad 2. rész kritika

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egy hónap várakozás után, március 9-én elérhetővé vált a You (magyarul: Te) 4. évadának 2. része a Netflixen. Februárban öt epizódon keresztül követhettük nyomon a pszichopata könyvesboltosból egyetemi irodalomprofesszorrá avanzsált főszereplő életét Londonban. Jonathan Moore professzor története vegyes fogadtatásban részesült, hiszen látszólag parkolópályára került Joe valódi énje, amikor nyomozni kezdett az elitet kaszaboló gyilkos és a saját zaklatója után. Az évad első feléről szóló cikkünket ide kattintva olvashatjátok, most pedig beszéljünk arról, hogy mi is történt a folytatásban!

Kicsoda a rejtélyes Rhys Montrose?

Februárban már kiderült, hogy ki áll a londoni gazdagokat fenyegető gyilkosságok mögött. Azonban, ha szemfüles nézők vagytok, észrevehettétek, hogy valami nem stimmel a rejtélyes Rhys Montrose (Edward Speelers) esetében. Maga a nyomozós szál egyszerűen nem illett a társfüggő pszichopata főszereplőnkhöz (Penn Badgley). Ki vagy Te, és mit tettél Joe Goldberggel? Az évad második felében megkapjuk a választ erre a kérdésre egy nagy fordulatnak köszönhetően. Rhys Montrose koránt sem olyan szerepet játszik ebben a történetben, mint gondolnánk. Kicsoda egyáltalán ez a titokzatos gazdag író?

A kívülálló Joe és az álszent londoni elit felidézi a Gossip Girl korszakot.

Penn Badgley a Gossip Girl – A pletykafészek című sorozat főszereplőjeként vált ismertté, és ezúttal Joe Goldberg is hasonló szituációba keveredik, mint a kívülálló Dan Humphrey. Bekerül egy gazdag londoni baráti társaságba, egyetemi tanárként és amerikaiként viszont kilóg a többiek közül. Joe mellett elsősorban az új szerelmére, Kate-re (Charlotte Ritchie) koncentrál a történet, de azért mindenki kap egyfajta lezárást. Kipukkad a rózsaszín lufi, ugyanis fény derül arra, hogy Adam (Lukas Gage) mennyire önző és pénzéhes, ami csak még jobban összetöri a barátnője elvesztését gyászoló Phoebe-t (Tilly Keeper). A baráti társaság szerencsére az utolsó részekben háttérbe szorul, és újra Joe kerül a középpontba.

you

Üdv újra, Joe Goldberg! – Viszlát, Jonathan Moore professzor!

Ahogy már az előző szezonokban megszokhattuk, Joe gondosan felépített álcája szép lassan összeomlik. Mindig van valaki, aki észreveszi az apró gyanús jeleket, és nyomozásba kezd. Ezúttal az írói karrierről álmodozó egyetemista Nadia (Amy-Leigh Hickman) próbál leszámolni Joe-val, és még Marienne (Tati Gabrielle) is újra bekerül a képbe, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Nadia persze elköveti ugyanazt a hibát, mint a korábbi gyanakvó személyek: azt hiszi, túl járhat a pszichopata eszén. Tudjuk, hogy valamelyikük el fog bukni, mégis drukkolunk, hogy legalább egyikük élve megússza a Joe-val való találkozást. Jonathan Moore professzor ideje leáldozott, de vajon ez Joe Goldberg végét is jelenti?

Nagy fordulatokat és egy új ellenséget is kapunk az utolsó elborzasztó epizódokban.

Az évad 2. felében jobban megismerjük Kate-et, aki az apja árnyékából szeretne kitörni. Tom Lockwood (Greg Kinnear), a hihetetlenül sikeres üzletember azonban bármire képes, hogy irányíthassa a lánya életét. A gyilkosságtól és a zsarolástól sem riad vissza, de természetesen eközben nem piszkolja be a saját kezét. Meglepetéseket is okoz a You 4. évada, hiszen mindig egyre nagyobb borzalmak történnek ott, ahol Joe felbukkan. Ráadásul most kicsúszik a kezéből az irányítás, így gyorsan elszabadul a pokol. A lezárás is tartogat némi újdonságot, nem teljesen a megszokott mintát követi.

„Hello, én vagyok a probléma!”

A You új évadának legnagyobb fordulata az, hogy Joe felhagy azzal, hogy megmagyarázza a rossz cselekedeteit. Láthatjuk, ahogy eluralkodik rajta az őrület, ugyanis meghasad a személyisége, és nem tud megbirkózni az elhatalmasodó sötét oldalával. Bár az első részekben még hősszerelemesnek képzeli magát, végül rájön, hogy kicsoda valójában. Elborzad a saját tetteitől, és véget akar vetni a szenvedésnek, hogy megvédje a szeretett nőt. Azzal viszont nem számolt, hogy Kate lelkében is bőven lakozik sötétség. Joe beismeri magának, hogy ő a probléma, de ismét egy támogató társra talál. Ráadásul a korábbinál sokkal nagyobb hatalom kerül a kezébe, már csak az a kérdés, hogy vajon mihez kezd vele az empátia nélküli, viszont nagyon is intelligens gyilkosunk.

you

Sajnos nem volt jó ötlet, hogy a Netflix két részre osztotta ezt a szezont. Amilyen lapos volt az első epizódokban a történet, valószínűleg többeket elriasztott a folytatástól. Emellett így egy hónapig gondolkodhattunk a rejtélyeken, ami elvett a nézői élményből. Még így is volt részünk meglepetésekben, de a szünet nélkül biztosan nagyobb sokként értek volna minket a fejlemények. Összességében egy felemás szezont kaptunk, és kérdéses, hogy a Netflix egyáltalán berendeli-e a sorozat folytatását.

Nektek hogy tetszett a You 4. évada? Írjátok meg nekünk kommentben!

Képek forrása: Netflix.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük