vizsga

Vizsgaidőszak utáni túlgondolás-Mit tehetünk ellene?

+1
0
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Túl vagytok a vizsgaidőszakon, és nem tudjátok, hogy hogy lépjetek túl bizonyos vizsgákon?  Sokkal többet vártatok magatoktól, de tudjátok, hogy megismételni már semmi értelme? Vagy egyszerűen kis hibákon, hiányosságokon jár az agyatok?  Bármit csináltok, nem tudtok mit tenni, hogy kicsit lelazuljatok, és ne azon az egy vesszőhibán mérgelődjetek? Ebben a cikkben összegyűjtöttem olyan tippeket, illetve tapasztalataimat,  amik segíthetnek számotokra abban, hogy a nyárból a legjobbat hozzátok ki, minél jobban feltöltődjetek, és ne a már megtörtént vizsgákra gondoljatok, hanem a sok-sok élményre, amit a nyár tartogat számotokra. 

Az aktivizálás csodákra képes

Sokszor az a probléma, hogy túl sokat gondolkodik az ember ahelyett, hogy csak úgy sodródna az árral.  Pont ezért érdemes számotokra tetsző programokat nézni, és azokat rendszerezni különböző szempontok alapján, illetve próbálj minél több olyan programban részt venni, ami tényleg érdekel. Legyen az egy szuper koncert, vagy biciklizés a haverjaitokkal, a sok élmény el fogja nyomni azt a sok negatív vagy összezavaró gondolataitok, ami egy adott vizsga miatt keletkezik. 

vizsga

A csendes, egyedül töltött idő fontossága

Persze kellenek olyan napok is, amikor csak magatokra fókuszáltok, viszont azt tapasztaltam, hogy érdemes különválasztani az egyetemi hallgatót a magánembertől. Ez rendkívül nehéz lehet, viszont önismeret-fejlesztéssel elérhetitek.  Vannak olyanok, akiknek nehéz rájönni, arra, hogy nem csak a tanulási teljesítmény alapján lehet definiálni önmagukat. Ennél sokkal több az ember.  Ehhez viszont elengedhetetlen, az egyedüllét hogy erre rádöbbenjünk. Egy remek könyv, vagy egy film, egy számotokra valamilyen okból nagy jelentőséggel bíró zene olyan gondolatmenetet indíthat el bennetek, ami segít abban, hogy ezekre a tulajdonságotokra, rájöjjetek.

A támogatás fontossága

Vegyétek körül magatokat olyan emberekkel, akik támogatóak, és nyugodtnak érzitek magatokat a közelükben!  Olyanok társaságát érdemes ilyenkor keresni szerintem, akik lazábban hozzá tudnak állni a dolgokhoz. Így olyan nyugodtságot adnak, ami számotokra szükséges, hogy minnél több élményt tudjatok szerezni, és megismerjétek önmagatokat, és nem csak a bennetek rejlő, jól teljesítő, maximalista egyetemi hallgatót.

Önostorozás helyett jutalmazás

Egy vizsga után hajlamosak lehetünk csakis a negatív dolgokra koncentrálni. Nem vesszük észre az erősségeinket, hogy például milyen jól összeállítottuk a tételünk, hanem azon az egy szakkifejezésen jár az eszünk, amit elrontottunk.  Ha az adott vizsgán valami okból már nem szeretnétek javítani, érdemes különböző technikákat kipróbálni, hogy ne csak a negatívumokra koncentráljunk. Ilyenkor szerintem érdemes naplót vezetni, ahol  a jó pillanatokat is leírjátok, illetve, hogy abban a félévbe miért voltatok büszke magatokra. Ezért is érdemes örömnaplót beszerezni, vagy olyat ahol külön oldal, ahol bejelölhetitek a hangulatotokat, és  összefoglalhatjátok azt is, hogy abban az évben miért voltatok büszkék magatokra. Sokszor elfelejtjük megünnepelni az apró sikereinket, a  napló ebben segít.

Hogyan legyünk spontánabbak?

Nagy probléma lehet viszont az is, hogy mindent is túltervezünk, és egész nyáron csak konkrétan már a következő évi vizsgaidőszakot tervezzük.  Ilyenkor érdemes fesztiválokat keresni, vagy ha hívnak valahová, nem legalább megfontolni, hogy elmenjünk bizonyos emberekkel. Nyilván nem mindegy, hova és kivel, viszont néha hallgatni kell a megérzéseinkre és adni esélyt bizonyos dolgoknak, amiket még sose próbáltunk ki. 

Hogyan ne nehezítsük meg a saját dolgunkat?

El kell fogadnunk, hogy tökéletes nem létezik. Nincs tökéletes vizsga, valamint tökéletes vizsgaidőszak. Bármilyen tudományról beszélünk, legyen az pszichológia, gyógypedagógia, anatómia vagy kórtan, a tanár fix tud olyat kérdezni, amit nem tudtok.  Az egész folyamatnak azzal kell kezdődni, hogy ezt a tényt elfogadjátok. 

Merítsünk erőt a hibáinkból! Na de hogyan?

Sokszor a vizsgán jövünk rá, hogy a tanulási módszerünkön kell változtatni, esetleg valamelyik résszel még alaposabban kell foglalkozni, vagy egy bizonyos tanár bizonyos részekre jobban rákérdez.  Ezeket érdemes konstatálni, de nem túlgondolni, és visszatérni ezekre, átgondolni a következő szemeszterben. 

A kritika kezelése – egyik legnehezebb feladat

Az egyik legnehezebb az, hogy feltápászkodjunk egy keményebb kritika után, ha konstruktív, akkor is. Úgy érezhetjük, hogy az amúgy sem magas önbecsülésünket még tovább rombolják. Ilyenkor kell szelektálnunk: Mi az, amiből fejlődhetek? Mit érdemes elfelejteni úgy, ahogy van, mert csak lehúz?  Ilyenkor érdemes időt tölteni a gondolataink rendszerezésével, és utána csak a nyári programjainkra koncentrálni. 

Ingyenes stockfotó áll, bámul, barna témában Stockfotó

Összességében nehéz túllépni a vizsgaidőszakokon, különösen a maximalistáknak. Viszont ha átgondoljátok a hibáitok, visszatértek rá, élményeket gyűjtötök, és minőségi időt töltötök a szeretteitekkel, akkor a nyár arról szólhat, ami igazán fontos: a feltöltődésről. 

Forrás: 1

Képek:  Kiemelt, Kép 1 , Kép 2, Kép 3 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük