https://pemonline.hu/?p=36335&preview=true

Szakirodalommal a karácsonyfa alatt -Avagy vizsgafelkészülés karácsonykor

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Közeledik a karácsony, ami egy nagyon fontos ünnep sok család számára.  Ez az az időszak, amit jó esetben együtt tudunk tölteni a szeretteinkkel. Viszont közeledik a vizsgaidőszak, és így a karácsony is teljesen átalakul. Nehéz megtalálni az egyensúlyt ilyenkor a családdal töltött idő és maga a tanulás közt, különösen, ha az 1. vizsgaidőszakról beszélünk. 

A kérdés viszont az, hogy hogyan lehet leghatékonyabban felkészülni vizsgákra a karácsony idején, úgy, hogy közben az ünneplésre is jusson idő? A saját tapasztalataim alapján vannak különböző tényezők, amiket mindenképp szükséges figyelembe venni.  Fontosnak tartom viszont leszögezni, hogy ezek mind szak, tantárgy s persze egyénfüggőek, és ezek csak tippek.

Time management

Először is hasznos lehet a határidőnapló vezetése. Lehet olyan határidőnaplókat venni, ahol vizsgatervező táblázat is található.  Számomra például könnyebb, ha átlátom, melyik nap milyen vizsgám van, egy adott vizsgára mennyi időm van még készülni, és így könnyebben tudom leosztani, hogy melyik nap kb. mennyi tételt tudok megtanulni, és így több idő jut a családra. Személy szerint nekem az is bevált, hogy csináltam egy Word dokumentumot, és ott egy komplett tanulási tervet készítettem.

Ott sokkal jobban kifejtettem, és nem csak tétel számokat írtam le, és hogy például ma ki szeretném dolgozni az 1. 6 tételcímet, hanem a tétel címben szereplő kulcsszavakat is, hogy az alapján keressek szakirodalmat, és felmértem, hogy x oldalt mennyi idő alatt tudok kidolgozni. Az időbeosztás azért is lehet fontos, mert így könnyebben be lehet kalkulálni, kb. mennyi szabadideje lesz az embernek vizsgaidőszak előtt, és persze a nem várt tényezőket is. Amint említettem, ez tejesen szakfüggő, meg persze évfolyamfüggő.  Az viszont biztos, hogy az időbeosztással, meg lehet könnyíteni karácsony idején tanuláskor is a dolgunkat.

Előkészületek

Azt is érdemes megszervezni, hogy melyik tantárggyal szeretnénk kezdeni. Van, aki előbb a könnyebbel kezd, és a nehezebbet hagyja a végére, van, aki fordítva, nálam a szituáció szokta hozni, hány vizsgám van, vagy csak beadandók vannak, milyen nehézségű vizsgákról beszélünk. Ha ezeket tudjuk, akkor könnyebben tudunk tanulási tervet készíteni. Érdemes lehet a szobát színes dekortárgyakkal földobni, ha így jobban megy a tanulás, esetleg zenét, ha az segít a koncentrálásba.  

Motiváció

Karácsonykor nagyon nehéz sokaknak motivációt gyűjteni, én is így voltam vele.  Sokan hiszik, azt, hogy ez csak lustaságból adódhat, viszont ez egyáltalán nem igaz.  Nehéz úgy tanulni, hogy konkrétan teljesen megváltozik a karácsony, és még nehezebb különböző változásokhoz hozzászokni. Nagyon szak és egyénfüggő az, hogy pontosan mik ezek a változások. Lehet, hogy a tananyag nehézsége vagy mennyisége miatt nagyon leszűkül a pihenőidő száma, vagy egyszerűen az egyén maximalista és túltanulja magát például. Az viszont biztos, hogy van, amikor túl sok az egész. Ilyenkor érdemes végiggondolni, mi tart itt az adott szakon. Mik azok, ami miatt teljesíteni szeretnéd az adott tantárgyat. Így könnyebb lesz karácsonykor is tanulni. 

vizsga

Külső tényezők

Teljesen más akkor tanulni vizsgákra, amikor karácsony van, hisz akkor zajlanak a karácsonyi előkészületek, mennek a karácsonyi filmek, és ilyenkor még a legkisebb zaj is az ember agyára tud menni. Ilyenkor érdemes ezeket kiszűrni, és csak a feladatra koncentrálni. Legtöbbször nálam az ajtóbecsukás, illetve a fülhallgató feltevése szokott működni, illetve, ilyenkor hangosan meg szoktam ismételni azt a részt, ahol tartottam. 

Végigtanulni a karácsonyt vagy lazára venni?

Nyilván ez több dologtól is függ.  Vannak olyan vizsgáztatók, akik karácsony környékén nem is vizsgáztatnak.  Mindenképp hasznos lehet készíteni egy táblázatot, így átlátható, hogy konkrétan mennyi idő van a vizsgáig és egyáltalán kell—e karácsonykor tanulni.  Ha valaki az összes tantárgyból megajánlottat kapott és nem kell vizsgáznia, akkor érdemes a pihenésre koncentrálni és az ünnepekre. Tehát ha teheti az ember, a karácsonyi időszakot érdemes pihenő időszaknak tekinteni, akkor főleg, ha valaki maximalista. 

Viszont ha ezt nem tudod megtenni, akkor is érdemes több kisebb szünetet tartani és addig a családra koncentrálni, és ezért is fontos az időbeosztás.  Ha a tananyagmennyiség engedi, akkor simán lehet úgy is, hogy délelőttönként 30 percet tanulsz, 5 percet pedig pihensz.  Vagy akár fordítva.  Viszont ha annyi a tananyag mennyisége, hogy egyszerűen muszáj egész nap még karácsonykor is tanulni, akkor érdemes minden órában néhány perc szünetet tartani, és akár néhány órát akkor is a családdal tölteni.

vizsga

Összességében úgy gondolom, hogy pontos recept nincsen erre, hogy hogyan érdemes karácsonykor legkönnyebben tanulni a vizsgákra, viszont az biztos, hogy a szervezettség ilyenkor is csodákra képes. Ha meg tudjuk szervezni, melyik nap mit szeretnénk teljesíteni tanulás szempontjából, akkor az ünnepek idején is lesz valamennyi szabadidőnk. Nyilván szakfüggő, hogy mennyi, meg persze nem mindenki ugyanannyi idő alatt tanul meg egy adott tantárgyat és persze sorolhatnám a további egyéni tényezőket is.  Viszont ha megszervezi az ember a tanulást, akkor még az 1. vizsgaidőszakos karácsonyt is jobban fogja tudni megcsinálni.

vizsga

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép 2 , Kép 3