szalai

Ó, kapitány, kapitányom – 2022-ben visszavonul a nemzeti csapattól Szalai Ádám

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Szerda délután a Magyar Labdarúgó Szövetség rendkívüli sajtótájékoztatóján Szalai Ádám, a válogatott kapitánya bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól. Egy korszak ér véget a magyar válogatott történetében.

Szalai

Véget ér egy korszak

Szerda délelőtt érkezett a hír, hogy 15:30-tól sajtótájékoztatót fog tartani Szalai Ádám, és már akkor több pletyka is arról szólt, hogy a mostani két Nemzetek Ligája találkozó alkalmával ölti magára utoljára a címeres mezt a válogatott kapitánya. A hírek igaznak bizonyultak, a novemberi összetartásra már nem utazik haza a válogatotthoz a Basel támadója. 

Szalai Ádám 2009 óta tagja a magyar válogatottnak, 84 mérkőzésen szerepelt, melyeken 25 gólt szerzett. 2018 óta vezette kapitányként a nemzeti csapatot a pályán, két Európa-bajnokságon is gólt szerzett. Nem kérdés, hogy a modern magyar futball egyik legmeghatározóbb alakja hagyja most el a válogatottat.

Szalai

Szalai azt mondta, már érett benne ez a gondolat. Azzal indokolta a visszavonulásának időpontját, hogy időt akar hagyni a következő tétmeccsek előtt a csapatnak, hogy megtalálják az esetleges pótlását. A válogatott legközelebb tétmeccset a mostani két találkozó után majd jövő márciusban játszik, addig novemberben Görögország és Luxemburg ellen lehet kísérletezni barátságos meccseken. 

A jövő

Kérdés, hogy a 2024-es EB selejtezősorozatában ki lehet Szalai helyettese. A jelenlegi keretben Ádám Martin az, aki csereként többször is jól szállt be a támadósorba, viszont ő is már 27 éves, leginkább középtávú megoldás lehet. Hosszútávon sokan Németh Andrásra, a belga Genk csatárára tekintenek, mint a megfelelő alternatíva. Az pedig jelenleg még kérdés, a csapatkapitányi karszalagot majd ki veheti át. 

Szalai
Amennyiben Szalai Ádám mind a németek, mind az olaszok elleni mérkőzéseken pályára lép, 86 válogatottságával beéri az Aranycsapat legendás kapusát, Grosics Gyulát a válogatottságok számának rangsorában, a hetedik helyen. Ha pedig egyszer betalál, beéri a 26 gólos Gera Zoltánt a góllövők sorában, tizenhatodik helyen. 

Sok sikert kívánunk Szalai Ádámnak a klubjában és az életben! Köszönünk mindent, Kapitány!

képek forrása: 1, 2, 3, kiemelt