velencei

Velencei-tó kör – Tekerd körbe te is! – Tippek kezdő és haladó bringásoknak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jómagam barátaimmal már többször is teljesítettem a Fejér megyében található tóról elnevezett útvonalat, így „tapasztalt Tókörösként” igyekszem minden hasznos információt megosztani veletek, hogy ti már ne teljesen az ismeretlenbe vágjatok bele, ha bringatúrára adnátok a fejeteket.

A Velencei-tó

Mielőtt belekezdenék az útvonal tárgyalásába, ejtsünk néhány szót magáról a tóról.

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. Körülbelül 12-15 ezer éve keletkezhetett két törésvonal között. Területe 26 km2, átlagos mélysége pedig 1,5 méter. A víz hőmérséklete a 26-28°C-t is elérheti, így Európa egyik legmelegebb tavának számít. Vize ásványi anyagokban gazdag, így hamar felfrissíti a szervezetet, valamint reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmas lehet.

velencei

Az útvonal

A Velencei-tó kört tulajdonképpen bárhol el lehet kezdeni, és mindkét irányba körbe lehet tekerni.

Korábbi túráink során mi mindig Gárdonyból indultunk, hiszen itt kölcsönözzük a bicikliket. Innen az óramutató járásával megegyező irányba, tehát Agárd és Dinnyés felé szoktuk továbbindulni. A kör végig bicikliúton vagy biciklisávon vezet. A déli parton többnyire sík, az északi parton azonban már elég komoly dombokkal és völgyekkel lehet találkozni.

Tapasztalataim szerint a legnehezebb része Pákozd környékén van, hiszen itt több meredek emelkedő is található. Azonban érdemes kitartani, hiszen jönnek lejtők is, ahol csak élvezni kell a száguldást lefelé. (Persze nem elhanyagolható tény az sem, hogy a lejtőn szerzett lendületért a következő emelkedőn még hálásak lehetünk magunknak.)

Az út néha árnyékban, azonban néha a napon halad, így erre mindenképp fel kell készülnünk, különösen a nagy nyári meleg idején. (Bár lehet, hogy ilyenkor mindenki a Velence Korzón napozik a tekerés helyett.)

A környék

Gárdony, Agárd, Dinnyés, Pákozd, Sukoró, Velence, vagyis a tó körül elterülő települések mind szebbnél szebb látnivalókkal várják a kirándulókat. Minden nevezetességet felsorolni talán lehetetlen lenne, azonban összegyűjtöttem nektek azokat, melyeket mi meglátogatunk a túráink alkalmával. Ezek a helyszínek nem csupán szépen, vagy éppen érdekesek, de kitűnő pihenőként is szolgálnak a tó-kör teljesítése közben.

Mint említettem, mi Gárdonyból indulunk, az első megállónk pedig Chernel István szobránál van. Innen továbbindulva kiérünk a településről, s a víz mellett tekerve egyszer csak egy kilátót pillanthatunk meg, melynek nád teteje már messziről odavonzza a pihenő után sóvárgó biciklisek szemét. Érdemes felmászni is ide, hiszen gyönyörű látvány tárul elénk a magasból.

Dinnyést elhagyva épp az utunkba esik a Kanyar büfé, ahol kellemes frissítő italt vásárolhatunk magunknak az útra. Természetesen nem csak italokból, ételekből is választhatunk magunknak. Csak arra vigyázzunk, hogy tele hassal is bírni kell a túrát. És még csak ezután jön a neheze…

Innen Pákozd irányába indulunk, ahol áttekerhetünk a Katonai Emlékpark parkolóján.

Itt megpihenhetünk kicsit az árnyékban, valamint kulacsainkat is megtölthetjük friss kútvízzel. Amennyiben belefér egy kisebb kitérő, Miska huszár szobrát is megnézhetjük.

Számunkra az utolsó megálló a cél előtt a Velence Korzón szokott lenni, ahol lesétálhatunk a vízpartra, vagy ehetünk akár egy finom fagyit is.

A tó közvetlen közelétől ugyan kicsit távolabb esik, azonban nem hagyhatom ki a látnivalók sorából a Bence-hegyi kilátót sem, melyről gyönyörű kilátás nyílik a tóra, illetve a környékre.

Kölcsönzés

Természetesen saját biciklivel is lehet teljesíteni a távot, azonban a tó mellett számos helyen van lehetőség bicikli bérlésére.

Mi már a kezdetektől az agárdi TekerBringa kölcsönzőből vesszük ki a kerékpárjainkat arra a kis időre, amíg körbetekerjük a tavat. Mind a biciklikkel, mind a kiszolgálással maximálisan elégedettek vagyunk, eddig még nem csalódtunk bennük. A biciklik kényelmesek, s tökéletesen alkalmasak rövidebb túrákra.

teker

Mire lesz szükséged?

Egy sportos ruházatra, kényelmes cipőre, s elegendő mennyiségű folyadékra mindenképpen. Ha nyári melegben indultok útnak, érdemes fejfedőt és egy törölközőt is magatokkal vinni.

Kinek ajánlom?

Kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek, sportosaknak vagy kevésbé sportosaknak. Egy szóval mindenkinek! Hiszen nem hajt a tatár, nem kell sietni, mindenkinek van lehetősége a saját tempójában teljesíteni a távot, sőt, akár kis részleteket is lehet tekerni.

Ugyanakkor egy nagyon kikapcsoló program, mely igazi feltöltődést nyújthat a dolgos hétköznapok után.

Az elégetett kalóriák pótlása

Ugyan nem tartozik szorosan a tó körhöz, azonban a mi hagyományunknak fontos része, ezért gondoltam, megosztom veletek is. Nem másról van szó, mint a gárdonyi Mamma Mia! büféről. Óriási választék, különleges, ízletes ételek és hatalmas adagok. Ez jellemzi leginkább a helyet, ahol kitűnő alkalmunk nyílik a biciklitúra során elégetett kalóriák pótlására.

Ha a környéken jártok, ne hagyjátok ki ezt sem!

Instant túra a Velencei-tó körül

Amellett, hogy a Velencei-tó körbetekerése egy nagyon jó családi, baráti program lehet, elismerést is lehet szerezni érte, egy úgynevezett „Instant túra” során. Gyalog, futva vagy akár biciklivel is lehet teljesíteni a távot, a szintidőn belül beérkezőket pedig egy éremmel jutalmazzák.

A programról ide kattintva olvashatsz bővebben!

Remélem, hogy sikerült néhány hasznos tippel, tanáccsal szolgálnom számotokra. Ha körbetekeritek a tavat, írjátok meg nekünk ti is tapasztalataitokat!

Jó tekerést!

Forrás: 1, 2

Képek forrása: saját forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük