vegan-karacsonyi-menu-2

Vegán karácsonyi menü az ünnepekre 2. rész – desszertek

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A főételek után ki ne vágyna egy kis desszertre, csak hogy a kajakóma biztosítva legyen? Nem lehet nemet mondani a karácsonyi süteményekre, hiszen az esetleges diétákkal ráérünk az ünnepek után is foglalkozni. A vegán karácsonyi főételeket tartalmazó cikkemet itt tudjátok elérni. 

A különböző sütemények könnyedén elkészíthetők tojás és tej nélkül is, még ha ez a hagyományos magyar konyhától eltérő is. Összegyűjtöttem három olyan karácsonyi vegán sütemény receptet, amelyekkel könnyedén le lehet nyűgözni magunkat is és a család többi tagját is. 

Mézeskalács – méz nélkül

Az örökzöld klasszikus, ami szinte minden karácsonykor előkerül, és kizárólag az év ezen időszakában fogyasztjuk nagy szeretettel. A nevétől eltérve, ez egy méz nélküli recept, ami az ízén egyáltalán nem érződik, hiszen a süteménynek a fűszerek adják a jellegzetes ízt és nem a méz. Ezen recepten kívül még számos vegán receptet találhattok ZöldElla vegán életmód blogján

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre olaj 
  • 3/4 bögre cukor 
  • 1/4 bögre melasz (kókuszvirág szirup, agavé szirup, de több cukor hozzáadásával is helyettesíthető)
  • 1/4 bögre növényi tej
  • 2 bögre liszt
  • 1/2 tk. szódabikarbóna 
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só
  • mézeskalács fűszerkeverék 

Elkészítés: 

  1. Egy tálban az olajat és a cukrot összekeverjük, majd ezt követően hozzáadjuk (amennyiben használtok) a melaszt és a növényi tejet. Az olaj miatt nem fogunk egy homogén masszát kapni, ami miatt nem kell megijedni, de ez a tésztán semmit nem fog változtatni. 
  2. Külön edényben összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és a fűszerkeveréket. 
  3. Miután minden eggyé vált, a két külön tálból egyet csinálunk és minden összegyúrunk. Egy nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk, és ha szükséges, még lisztet is adagolhatunk hozzá. 
  4. Érdemes néhány órát pihentetni, de ha az utolsó pillanatban álltunk neki, akkor lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a tésztát és a formákkal kiszaggatjuk. 
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Diós-vaníliás hókifli

Erről a süteményről mindig nagymamám ünnepi asztala jut eszembe, ahol a végeláthatatlan aprósütemények közül én mindig kiválogattam a precízen megformázott hókifliket. A porcukros szájak garantáltak voltak egy-egy ilyen sütizős délután után. 

Hozzávalók:

A hókiflihez

  • 330 g liszt
  • 85 g porcukor 
  • 120 g (darált) dió
  • csipet só
  • 250 g vaj (A Ráma margarinjai között találunk vegán változatot)

A tetejére 

  • 20 g porcukor 
  • fél darab vanília

Elkészítés :

  1. Összekeverjük a lisztet és a porcukrot. 
  2. Amennyiben nem darált diót használunk, a diót egy mozsárban összetörjük, majd a lisztes keverékhez öntjük. 
  3. Egy csipet sót adunk a keverékhez, majd a kockára vágott hideg vajat is hozzáadjuk. 
  4. Miután a hókifli összes hozzávalója belekerült a tálba, összegyúrjuk a tésztát.
  5. Az elkészült tésztát az edényben hagyva, azt lefedve (tányérral, fedővel) fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. 
  6. A hűtés után körülbelül 20 g-os gombócokat csípünk le a tésztából. A két tenyerünk között meghengergetjük, és az így kapott kígyó formát kifli alakúvá hajtjuk, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl keskeny vagy vékony. 
  7. Előmelegített sütőben 175 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük. Nagyon kell figyelni arra, hogy ne maradjon túl sokáig a sütőben a hókiflink mert különben kiszárad!
  8. Miközben sül a tésztánk, elkészítjük a tetejére kerülő keveréket. Fél vaníliarúd magjait kikaparjuk, és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal eldolgozzuk benne. 
  9. A megsült és langyos kiflik tetejét megszórjuk a vaníliás porcukorral. 

Kókuszgolyó – ami az utolsó pillanatban megmenthet mindent 

A kókuszgolyónak sütésével bajlódni sem kell, és egy testvér, barát, családtag segítségével hamar elkészíthető. 

 Hozzávalók: 

  • 500 g kekszmorzsa
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 100 g porcukor 
  • 150 g vaj (Rama)
  • 3 dl növényi tej vagy meggylé, ami a meggybefőttben van
  • 3 evőkanál rumaroma 
  • meggy darabok a meggybefőttből
  • kókuszreszelék 

Elkészítés: 

  1. Egy tálban összekeverjük a kekszmorzsát, kakaóport, vaníliás cukrot és a porcukrot. 
  2. Egy edényben a növényi tejet vagy meggylevet és a rumaromát vegyítjük össze. 
  3. Mindent egy tálba öntünk, majd hozzáadjuk a vajat és összegyúrjuk a tésztát. 
  4. A meggy darabokat tetszőleges méretűre szeljük és egy tálba helyezzük. 
  5. Amennyiben azt szeretjük, ha egy darab meggy található a süteményben amire meglepetés szerűn harapunk rá, akkor a tésztából úgy formálunk golyókat, hogy a meggy darab középen legyen. A lustábbik verzió szerint az apróra vágott meggy darabokat még összegyúrás előtt beleforgatjuk a tésztába és úgy készítünk belőlük golyókat. 
  6. A végén kókuszreszelékbe forgatjuk és hűtőben tárolva több napig is eláll. 

Kellemes Ünnepeket kívánok, és remélem, hogy a sütemények megkoronázzák majd az ünnepi étkezéseitek egyikét! További vegán recepteket is találhattok a weboldalunkon

Források: 1. 2. 

Képek forrása: 1. 2. 3. 4.