vogalonga

Fesztivál a vízen – vasárnap Vogalonga!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Most vasárnap kerül megrendezésre Európa legnagyobb evezős fesztiválja, a Vogalonga. Minden évben, pünkösdkor hatalmas tömegek utaznak az olaszországi Velencébe a világ minden tájáról azért, hogy részt vegyenek a karneválon. Ilyenkor Velence szűk utcái a szokásosnál is zsúfoltabbá válnak, a hidakat, erkélyeket, éttermeket, sétányokat elöntik a szurkolók, zenészek és táncosok.

Az utcákon túl már csak a lagúnákon van nagyobb élet, mivel egy napra mindenki, aki teheti vízre száll és teljesíti a 32 kilométeres távot. A szabály csak annyi: evezni kell. Motoros csónakok nem vehetnek részt a fesztiválon, viszont az evezős szekcióból akármi megengedett. Tényleg bármilyen evezős járművel lehet nevezni, és ezt általában elég szabadon értelmezik a kreatív résztvevők.

vogalonga

A Vogalonga – a kezdetek

A történt 1974-ben kezdődik, amikor pár jó barát egy nem hivatalos regattát szervezett maguk között. Erre az eseményre több evezős klub is felfigyelt a környéken és rövidesen számos támogatóval gazdagodott a kezdeményezés. A 70-es évek elejére már nagyon elterjedt a motoros forgalom a lagúnákban, ami sokkal intenzívebb hullámzást okozott, mint a gondola. Az erősen hullámzó tengervíz pedig komolyan károsította a vízre épült házak szerkezetét. Így a kezdetekben az evezős karnevál a motorosokkal szembeni tiltakozásnak volt a megtestesítője.

Először 1975-ben rendezték meg. Minden várakozást felülmúló részvételt tapasztaltak már rögtön az első Vogalongán, ahol több, mint 500 csónak indult, benne közel 1500 evezőssel. A karnevál népszerűsége évről-évre növekszik. A Vogalonga eddig 2007-ben rajtolt a legtöbb versenyzővel, ami 5600 főt jelent. A regatta népszerűsége azóta is töretlen, bár a világjárvány miatt nem tudták minden évben megrendezni. 

Vogalonga 2022

Az idei, immár 46. rendezvényre is több ezer résztvevőt várnak, hogy két év kényszerszünet után ismét ellepjék Velence mesebeli lagúnáit a kajakok, kenuk, gondolák, sárkányhajók, kielboatok, caorlinák és még sokan mások…

A regatta elmaradhatatlan kelléke a világhírű olasz gelato. Ti tudjátok, honnan ered mindenki kedvenc nyári édessége? Ide kattintva olvashatsz a témában.

források: kiemeltkép; kép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük