Változások az egyetemi ponthatárokat illetően: Mire számíthatnak a 2022/23-as évben felvételizők?

+1
2
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2022-ben rendkívüli változások következtek be az oktatás szempontjából. Természetesen ebből több is fogja azokat érinteni, akik egyetemre szeretnének felvételizni.  Ezek a változások több szabadságot adnak az egyetemek számára a felvételi eljárásnál. 

Ponthatárok mellett a keretszámok is sokat nyomnak a latba

Megszűnik a kötelező minimumponthatár, viszont a felsőoktatási intézmények meghatározhatnak minimumpontokat. Az állami ösztöndíjas helyeket az egyetem határozza meg a fenntartójukkal egyeztetve. Tehát ez azt jelenti, hogy a keretszámok döntő jelentőségűek lesznek. Ahol nem lesz megszabva minimumpontszám, a helyek mennyisége fog dönteni arról, hogy ki jut be.  

pont

A népszerű szakok/karok

2022-ben a ponthatárok rendkívül magasak voltak a népszerű szakokon, az ELTE jogi karára állami finanszírozási formában 475 pont kellett például, viszont a Corvinuson sem volt alacsony a ponthatár. Aki a Corvinuson költségtérítéses formában szerette volna a tanulmányait folytatni, minimum 460 pontot kellett elérnie. Az ELTE Pszichológiai Karára állami ösztöndíjas helyekre a minimum pontszám 452 volt.  Az előbb említett karokon a minimum, előre meghatározott pontszám 400 körül volt.  

pont

Most viszont több egyetem úgy döntött, hogy nem húz minimumponthatárt, mint pl. PTE, ELTE, BGE. Ezt nem azt jelenti, hogy ezekre az egyetemekre könnyű lesz bejutni, a túljelentkezés esélye miatt a keretszámok meghatározóak lesznek.  Csupán a Corvinuson és az Óbudai Egyetemen tartották meg az eredeti minimumponthatárt. Néhány egyetem megtartotta a minimumponthatárt, viszont alacsonyabb pontszámot határozott meg.  A Debreceni Egyetem 280 pontot állapított meg minimum ponthatárnak, a győri egyetem 350-et.

A keretszámok jelentősége

Az elmúlt évekkel ellentétben a felvételi tájékoztató azt is tartalmazza, hogy mennyi a keretlétszám az államilag támogatott helyekre az adott egyetemen.  Ez különböző képzési területekre le van bontva.  Néhány népszerűbb képzési területen a következőképp alakul a keretlétszám:

Budapesti Corvinus Egyetem – gazdaságtudományok – 1725

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – informatika – 1160

Debreceni Egyetem – orvos és egészségtudomány – 1162

ELTE – jog – 210

PTE – Jog – 160

Ha más képzési területek iránt érdeklődtök, a felvi. hu-n érdemes utána néznetek.

A továbbtanulás ára

Emelkedik a költségtérítéses helyek ára, népszerűbb szakokon akár 40/50.000 Ft emelkedésre is lehet számítani. A vidéki egyetemek 225.000 Ft körüli összeget szabtak meg, míg kisebb főiskolák 200.000 Ft körüli összeget határoztak meg. 

egyetem

Összességében a ponthatárokat illetően várhatóak változások, továbbá változik a pontszámítás, és indulnak új szakok, viszont céltudatos és megfelelő felkészüléssel és e változások tudatában érdemes nekiállni a felvételinek. 

Forrás: 1, 2, 3

Képek: Kiemelt, Kép 1 , Kép 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük