vállalkozasok_pecsi_egyetemistak_magazinja

Vállalkozások a semmiből – inspirálódj Te is!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Biztosan mindannyiunknak vannak nagyratörő álmaink, vágyaink, amikről csak fantáziálni merünk, hiszen érezzük azt, hogy ezek bizony – sajnos – csak álmok maradnak. A mostani cikkben olyan legalulról induló vállalkozásokat mutatok be, amelyek végül kinőtték magukat és hihetetlen mértékű sikereket arattak.

Google  

A Google-t senkinek nem kell bemutatnom, így hát kezdjük is az út bemutatásával, amely alatt ez a keresőmotor lett a világ legismertebbje. A Google két alapítója Larry Page és Sergey Brin, akik egy kutatási projektnek köszönhetően hozták létre azt, a Stanford Egyetemen. Állítólag a két fiú sokat veszekedett és szinte semmiben nem értettek egyet. A kutatás fő célja az volt, hogy létre lehet-e hozni egy olyan keresőmotort, amely egy matematikai analízisen alapul, és ezáltal jobb eredményeket szolgáltathat, mint más hasonló rendszer. Hivatalosan a cég megalakulásának dátuma 1998. szeptember 4., első kiindulási helyük pedig egy garázs volt, amelyet kibéreltek. A Google márkanevet előtte nagyjából egy évvel védették le, 1997. szeptember 15-én. Először a rendszer a Stanford Egyetem aldomain-jén futott, és szinte azonnal nyert népszerűséget a felhasználók között. Az eredeti doménnév a google.stanford.edu volt. 1999 februárjában átköltöztek egy irodaházba, Palo Altoban. Miután az évek során kinőtték ezt az irodaházat, utána költöztek át mostani székhelyükre – 2003-ban – a kaliforniai Maountain View-ba. Egyértelműen a Google elsődleges piaca az internet, de jelen van a rádiózás és a nyomtatott sajtó terültén is. A Google mára már a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, amely az internet legnépszerűbb keresőmotorját üzemelteti, illetve már telefonokat és önvezető autókat is gyárt.

További érdek

ességek

 • A Google névadója a googol, amely nem más, mint a 10100 (szexdecilliárd) szám.
 • Jelmondata: Do the right thing
 • A Google árbevétele 2012-ben: 50,18 milliárd dollár, alkalmazottainak száma: 44 777 fő (2013)
 • A Google megteremtette a világ egyik legnagyobb hardver hálózatát azzal, hogy a rendszert – egy 2006-os becslés szerint – közel félmillió számítógép üzemelteti.
 • A garázs, amelyet Larry Page és Sergey Bin kibéreletek, Susan Wojcicki tulajdonában állt, aki később a YouTube vezérigazgatója lett.
 • A cég 2004-ben került a tőzsdére, és akkoriban 27 milliárd dollárt ért, a befektetők szerint pedig ez az ár túlértékelt volt.
 • Mára másodpercenként kétmillió keresés indul a Google-n.
 • 2013-ban a Google szolgáltatásai 5 percre leálltak, ami azt eredményezte, hogy az internetforgalom ezekben a percekben 40%-al esett vissza.

Amazon

Az Amazon.com egy online felületen történő kereskedelemmel foglalkozó cég, amely a világ egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cége. Az alapító Jeff Bezos, aki 1994-ben alapította meg a saját garázsában, mikor még online könyvesboltként funkcionált. Bezos cégnévnek mindenképpen olyat akart választani, ami „A” betűvel kezdődik, annak érdekében, hogy előre kerüljön az ábécésorrendben. Ötletek hiányában egy szótárat kezdett olvasgatni, végül az Amazon mellett tette le a voksát. Ennek oka az volt, hogy az Amazon egy „egzotikus és másmilyen” hely – illetve a világ legnagyobb folyója – és Bezos azt remélte, hogy cége is hasonló lesz. A szolgáltatások 1995 júliusában vették kezdetét, ugyanebben az évben, októberben a cég bejelentette magát a nyilvánosság előtt is. 1996-ban Delaware-ba települtek át.

További érdekességek

 • A cég lógójának jelentése az, miszerint egy nyíl mutat az A-tól a Z-hez, hogy A-tól Z-ig minden terméket szállítanak.
 • Az Amazon kezdeti üzleti terve az volt, hogy a vállalat 4-5 éven keresztül nem tervez nyereséget, ami elég szokatlan volt.
 • 1999-ben a Time Magazin az év emberének választotta Jeff Bezost, ezzel elismerve a cég sikerét.

Apple

Az Apple Inc. egy hardvergyártással foglalkozó, nyilvánosan működő részvénytársaság. Saját operációs rendszere a macOs és erre alapozva építette ki saját szoftver platformját. Termékeiket világszerte ismerik és szeretik a fogyasztók, kivéve a szegényebb régiók, akik körében a termékek magas árai miatt nem nyert népszerűséget. Az Apple alapítója egy elektromérnök, Steve Wozinak, aki egy újszerű számítógépet alkotott meg, amely azon amatőrök igényeit elégíti ki, akik érdeklődtek az elektronika iránt. Steve Wozinak jó barátja Steve Jobs volt, aki rávette a férfit, hogy próbálják meg értékesíteni ezt a számítógépet. Ennek érdekében Jobs a kocsiját, Wozinak pedig a számológépét adta el, hogy ebből a pénzből hozzákezdhessenek cégük megalapításához. 1976. április 1-jén aláírták az alapító okiratokat, és hozzájuk csatlakozott Ronald Wayne is, aki ekkor már tapasztalt volt a vállalkozások terén. Wayne azonban aggodalmai miatt nem sokkal később ki is lépett a cégtől, és eladta részesedésér 800 dollárért. A többi pedig már történelem.

További érdekességek

 • Az Apple név eredete: Az alapítók vicces és barátságos nevet próbáltak kitalálni a cégnek, de semmiképp nem megszokottat. Jobs 2010-ben ezt mondta: „Éppen gyümölcs diétán voltam és egy almaültetvényről tartottam hazafelé.” Az Amazonhoz hasonlóan az A betű miatt, és még amiatt választotta végül az Apple nevet, mert minél hamarabb szerette volna befejezni a cégalapítást, így jobb ötlet híján maradtak az Apple-nél.
 • Később ez a névválasztás eléggé problémásnak bizonyult, hiszen a Beatles háttér cégének a neve szintén Apple volt, amit előbb is alapítottak meg.
 • Az Apple retinaszkennerét a Samsung gyártja.
 • 2012-ben 125 millió Iphone talált gazdára.
 • Az első Ipod prototípus végül egy akváriumban végezte, miután Steve Jobs beleejtette.
 • Az Apple a ruhapiacon is jelen van, 1986 óta.