europai-szuperliga-pecsi-egyetemistakmagazinja2

Vajon megvalósul az Európai Szuperliga?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az elmúlt hetekben a labdarúgás világában bombaként robbant a hír egy úgynevezett Európai Szuperliga megalakulásáról.

A kezdeményezésről már korábban is lehetett hallani, de csak mostanában történt konkrét lépés a tervek megvalósításához. Sokan felháborodtak, ellenezték az egész liga létrejöttét, egyúttal a labdarúgás halálának nevezték. A kritikus hangok mellett azonban voltak, akik támogatták a labdarúgó sorozat létrejöttét. Jelenlegi állás szerint úgy néz ki, hogy a résztvevő angol klubok visszaléptek a szerepléstől, és az UEFA, illetve FIFA lépései megakadályozzák a létrejövetelét. De mi is pontosan az Európai Szuperliga, és vajon megvalósulhat a felháborodás ellenére? Ezeket a kérdéseket fogjuk most feszegetni.

Az Európai Szuperliga megalapítása 12 topcsapat nevéhez fűződik, akik a versenysorozatot az UEFA-bajnokok ligája helyére képzelték el. Az alapvető elképzelés az volt, hogy az európai bajnokságok legjobb csapatai hétről-hétre megmérkőzzenek, ezáltal izgalmasabb és nagyobb bevétellel rendelkező mérkőzések lebonyolítására lenne lehetőség. 2021. áprilisában történt a bejelentés, és a kezdetben résztvevő klubok között ott van 6 angol csapat, név szerint az Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur. Az olasz bajnokságból a Juventus, AC Milan, Inter Milan képviseltette magát, míg spanyol részről a Barcelona, Real Madrid és az Atlético Madrid vett részt a kezdeményezésben. Összesen 20 csapat csatlakozott volna az elképzelés szerint, amelyből 15 alapító állandó lett volna. A fennmaradó 5 csapat selejtezők révén kerülhetett volna be a versenybe, ahol két darab, 10 csapatot magában foglaló csoportban mérkőzhettek volna meg az ellenfelek. A vezetőség elnöke Florentino Pérez lett volna, aki szintén ezt a pozíciót tölti be a Real Madridnál.

A kezdeti bejelentés és lépések után a szurkolók és az UEFA, FIFA vezetősége egyöntetűen fejezték ki tiltakozásukat. A rajongók például felhozták, hogy a kis csapatok esélyéit vennék el ezáltal, hogy európai versenysorozatokban vehessenek részt, ezen kívül pedig, ha hétről-hétre a nagy klubok versenyeit néznénk, akkor elveszne ezen meccseknek az egyedisége, varázsa. A labdarúgó szövetségeknek viszont nyilvánvalóan anyagi kiesés lenne egy tőlük független sorozat kialakítása, ezáltal nem áll érdekükben egy hasonló szerveződés megalakulása. Válaszlépésként ezért azt a döntést hozták, hogy a résztvevő egyesületeket kitiltanák a bajnokságukból, illetve nem vehetnének részt a bajnokok ligájában sem, de még a válogatott meccsektől való eltiltás is szóba került. Ennek következményeként a klubok sorra léptek ki a szuperliga résztvevői közül, így a bejelentést követő harmadik napra gyakorlatilag meg is szűnt a kezdeményezés, pontosabban a szervezők bejelentették, hogy felfüggesztik a sorozatot, és újra gondolják a ligát, amely a tervek szerint idén nyáron indult volna el.

Úgy gondolom, hogy azért is pont most történt lépés az alapítás kapcsán, mivel a koronavírus okozta gazdasági válság egyik top klubot sem érintette jól, és az Európai Szuperliga megalapítása mindenképpen stabilizálta volna az anyagi gondokkal küzdő egyesületek helyzetét. Ez is az ok, amiért azt gondolom, hogy nem vetették el teljes mértékben a sorozat elindítását. Véleményem szerint az ötlet kiagyalói biztosan készültek arra, hogy a FIFA és UEFA nem nézik jó szemmel a megalakulást, viszont a rajongók elégedetlenségével nem biztos, hogy számoltak. Azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az európai futball valószínűleg nagy változásokon fog keresztül menni.

Végül szeretném megjegyezni, hogy az én meglátásom szerint mindenképpen lettek volna előnyei és hátrányai is egy szuperliga létrejöttének, de pontosan nyilvánvalóan nem lehet megmondani. Mivel az UEFA is gondolkozik azon, hogy a Bajnokok Ligáját megújítsák, modernizálják, ezért biztosan lesznek kisebb-nagyobb változások a futball világában. Talán a legvalószínűbb forgatókönyv egy kompromisszumos megoldás, azaz az UEFA égiszén belül valósulhat meg hasonló versenysorozat a Bajnokok Ligája megreformálásán keresztül. Akárhogy is lesz, remélem, figyelembe fogják venni a szurkolók véleményét és igényeit, és olyan módon változtatnak, hogy mindenki elégedett legyen.

kép:1

forrás:1,2

1 thought on “Vajon megvalósul az Európai Szuperliga?

Comments are closed.