https://pemonline.hu/utra-kel-a-pecsi-villamos/

Útra kel a pécsi villamos -2022-ben visszatér a régi közlekedés

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Útra kel a pécsi villamos

Csak sajnos nem a saját kerekein és nem is biztos, hogy Pécsen belül. A Ferencesek utcájában található régi villamos szerelvény már 10 éve múzeumként funkcionál Pécsett, mely a város egyik szimbólumává emelkedett. E hónapban azonban valószínűleg elköltözik településünkről. Vizsgáljuk meg közösen a történéseket!

A pécsi villamos közlekedésről röviden

Pécsen még az első világháború előtt, 1913-ban kezdődött meg a villamosközlekedés. Ez a forgalom egészen 1960-ig működött, mikor is a város vezetése részben a felújítási költségek miatt felszámolta azt. A fő probléma a hálózat túlterheltsége volt, amelyekhez ráadásul párhuzamos pályákat is kellett volna kiépíteni, de sok utcában ez nem fért volna el. Mindezek után újra és újra felmerült a város fejében, hogy megint kiépítsenek egy hálózatot, de a szükséges anyagi források hiányában ezekből nem lett semmi. Történetéről részletesebben itt tudsz olvasni.

villamos
A Széchenyi-tér régen

A mai kiállítási darab

A jelenben közszemlére tett kocsit Budapestről hozták le a pécsi villamosvonal-hálózat elindulásának centenáriumi évfordulójára. Róla azt kell tudni, hogy 1983-ban selejtezte le a BKV, majd az 1990-es években sörözőnek használták. Végül kis porosodás után a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MaViTE) felújította, és átadta a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesületnek (PTKE), ők kiállították és tartják fent a mai napig a volt pálya helyén. Eredetileg csak egy évig tervezték kiállítani.

villamos
Így szállították az emlékvillamost Pécsre

Napjaink, valamint a jövő

A szerelvény alatt futó közművek kiváltási díja miatt valószínű a PTKE-nek, és így Pécsnek is le kell majd mondania a járműről. Facebook oldalukon először azt közölte az egyesület, hogy távozik a pécsi jármű. Azonban pár nap múlva mégis felcsillant a remény a maradását illetően, ez esetben a Balokány ligetbe szállítanék majd át.

Képek forrásai: Facebook, PÉCS aktuál, Indóház vasúti magazin