bajnok

Újra bajnok a Golden State Warriors – szurkolói vélemények

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Négy év után ismét a csúcsra jutott a Golden State Warriors, akik a múlt héten 4-2 arányban legyőzték a Boston Celtics-et és megnyerték az NBA bajnoki címét. Cikkemben a döntővel kapcsolatos meglátásaimat összegzem, illetve szurkolói nézőpontokkal is tudok szolgálni, egy Celtics- és egy Warriors-drukker ismerősöm véleményét kérdeztem a csapatuk teljesítményéről. Még egyszer köszönöm a közreműködést!

Az első meccses meglepetés

Minden jel és az elfogulatlan, pártatlan gondolkodás is arra utalt, hogy a Warriors az esélyesebb a bajnoki címre, ez az oddsokon is meglátszott. Ennek egyszerű okai voltak: a Warriors bír döntős tapasztalattal, míg a Celtics nem, több megbízható cserejátékosuk van, és nem utolsó sorban jóval „könnyebb” utat bejárva, gyorsabban értek a döntőbe, mint a Bostoniak.

Természetesen ezekre a logikus érvekre rácáfolt az első mérkőzésen a Celtics, megnyerték az első mérkőzést, méghozzá idegen pályán. Impresszív negyedik negyedet produkáltak, amelyet megnyertek 40-16-ra és egy nagyon fontos mérkőzést nyertek ezzel meg. Derrick White tőle szokatlan mennyiségű pontot dobott, ugyanez volt a helyzet Al Horforddal is. 

bajnok

Jayson Tatum-nek nem nagyon ment a dobás, de jól szervezte a játékot és sok helyzetet teremtett csapattársainak. Viszont mindenki tudta, hogy a bajnoki címhez egy jól dobó Tatum kell, mert a kiegészítők kitűnő teljesítménye nem fenntartható az egész döntő alatt.

A második mérkőzésen már összeszedett volt a Warriors és magabiztosan győzedelmeskedtek is, amely nagyrészt az emblematikus „Warriors-harmadik negyednek” volt köszönhető.

A 3-1-es hátrány elkerülése, Curry legendás teljesítménye

A harmadik mérkőzést megnyerte hazai pályáján a Celtics, a Brown-Tatum-Smart trió nagyot játszott, csapatuk pontjainak majdnem ¾-ét ők dobták. Sajnos, ilyen minőségű teljesítmény nyújtására minden egyes mérkőzésen senki sem képes, a kiegészítők segítségének hiánya lett végül a veszte a Celticsnek.

A negyedik mérkőzés egy kritikus összecsapásnak bizonyult, hiszen a 3-1-es hátrány szinte leküzdhetetlen, pláne döntőben. Ennek fényében Stephen Curry hátára kapta csapatát és hátrányt ledolgozva, 43 dobott ponttal és elképesztő teljesítményével kiegyenlítették a párharcot. Említésre méltó, hogy Thompson és Green is kezdtek magukra találni, a Celtics-ből pedig kezdett elfogyni a szufla és a fantázia. Gyakran nem járt eleget a labda, egy-egyezésekbe vágott át a játék, és érvényesült a Warriors akarata védekezésben.

Az elfogyó Celtics, utolsó mérkőzések

Curry nem tudott emberfeletti teljesítményt nyújtani az ötödik mérkőzésen, de megérkezett a segítség és megnyerték az ötödik mérkőzést; az egykori 1/1-es Andrew Wiggins hatalmasat játszott, de nagyon fontos szerepe volt Jordan Poole-nak és Gary Payton II-nek is. 

Elfáradt a Celtics, nem tudtak a kiegészítők továbbra sem kiemelkedőt nyújtani és a hatodik mérkőzésen is vesztettek, ezzel újra bajnok lett a Golden State Warriors.

bajnok

Úgy gondolom, nem sokan számítottak arra, hogy ez a két csapat jut be a döntőbe, mégis így történt, és egy színvonalas rájátszásnak, illetve döntőnek lehettünk részesei. Boston- és Golden State-szurkolók meglátásai alább olvashatóak.

Celtics-szurkoló

„Először is mindenképp említésre méltó, milyen hihetetlen fordulatot vett a Celtics szezonja, milyen fejlődésen mentek keresztül az All-Star szünet után. Én a döntő kezdete előtt 4-2-t tippeltem a Golden State-nek, mivel minden körülmény nekik kedvezett; viszonylag gyorsan győzedelmeskedtek minden párharcban, míg a Celtics az első körös söpréstől eltekintve, hosszú, hétmeccses párharcokat maguk mögött tudva, fáradtan érkeztek a döntőbe. 

Nagyon nagy veszteség volt, hogy Robert Williams III nem teljes mértékben volt bevethető és nem lehetett hosszú ideig pályán tartani a térde miatt, szerepét pedig egy Theis nem tudta pótolni. A cseresorok között nagy volt a különbség, a Celtics-nél Tatum és Brown mellé nem érkezett sok segítség pontszerzésben, ha igen, akkor is olyanoktól, akiktől nem várható el az ilyen teljesítmény folyamatosan, ilyen volt White, aki az első meccs után fokozatosan fogyott el. 

Egyébként egyáltalán nem vagyok csalódott, amennyit lehetett, annyit kihoztak a Bostoniak ebből a szezonból, a csapat magja, a Tatum-Brown páros még jó pár évig be van biztosítva, úgy gondolom, bőven lehet köréjük a jövőben egy jó csapatot építeni.”

Warriors-szurkoló

„A Golden State az alapszakaszban és a rájátszásban is elsősorban annak köszönhette sikereit, hogy csapatként működött mindig, viszont a döntő negyedik mérkőzése bizonyult a legfontosabbnak számukra, amit Curry kis túlzással egyedül, egyszemélyben nyert meg, ezzel lekerülve a 3-1-es hátrányt, mivel ha veszítettek volna, minden bizonnyal a Boston lett volna végül a bajnok.

Természetesen Curryt az egész párharcra nézve ki kell emelni, az ő folyamatos klasszis teljesítménye nélkül nem lehettek volna bajnokok, de ami legalább ennyire fontos, hogy majdnem minden mérkőzésen legalább két csapattársa fel tudott nőni mellé. 

Wiggins remekül teljesített, Thompson és Poole teljesítménye ingadozó volt, de a fontos pillanatokban szerencsére jól játszottak. Green kapott hideget-meleget, de amit tud, azt jól hozta és megmutatta, hogy a szerepe kulcsfontosságú a Warriors számára, és bizonyította, hogy a liga egyik legjobb védője. Looney-nak egészen nehéz feladata, volt, mivel a posztján két nála jobb képességű játékossal kellett megküzdenie, de teljesen jól helyt állt.

Összességében jó volt látni, hogy a Golden State úgy lett bajnok, hogy nem ők voltak a fő esélyesek a szezon kezdete előtt, mivel ez az előző három bajnoki címüknél nem így volt.”

Forrás: 1, kép1, kép2, kép3, kiemeltkép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.