Tűzijáték vs. nyugalom: Mit tehetünk a kedvenceink védelmében?

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hamarosan itt az újév, amit sok ember tűzijáték és petárdázás nélkül el sem tud képzelni.  Viszont az biztos, hogy a házikedvencek számára egy trauma. Mivel érzékenyebbek a hangokra és különböző vizuális ingerekre, ezért a tűzijáték nagy félelmet kelt bennük.  Nem minden ember érti meg, hogy az állatok ilyenkor min mennek keresztül – sokakat nem is érdekel. A gazdiknak viszont felelőssége, hogy a kedvencüket ilyenkor is biztonságban tudják. Mivel sajnos a tűzijátékot és a petárdázást nem tudjuk leállítani, mi gazdik annyit tehetünk, hogy fokozottan odafigyelünk állatkáinkra, és megteszünk bizonyos lépéseket kedvencünk érdekében.

Ne engedjük ki kedvencünket!

Sokszor lehet hallani azt a mondatot, hogy a kutyáknak kint a helye. Ebben az esetben egyáltalán nem praktikus kizárni például a kutyusunkat. Mind az embereknél, mind az állatoknál nagyon fontos az, hogy tudjuk, melyek a fontos ingerek, valamint melyek azok, amik veszélyt jeleznek. Mivel az állatok a tűzijátékot veszélynek érzékelik, így nyilván védekezni szeretnének a veszélyforrás ellen, ezért megszöknek. Ennek úgy vehetjük elejét, hogy bezárjuk a kedvencünket szilveszter idején a lakásba, és ha ki kell mennie, menjünk ki vele! Ne hagyjuk semmiképpen se kint egyedül!  Ha el kell mennünk nélküle, zárjuk be a lakásba, és mindenképp biztosítsuk, hogy hamarosan visszajövünk, és minimalizáljuk a kiszökési rizikót! Próbáljuk számára komfortos környezetet biztosítani, így kevesebb eséllyel szökik ki.

Nyújtsunk számára lelki támaszt!

Mindenképp fontos tudatni a kedvencünkkel, hogy számíthat ránk, különösen ebben az időszakban. Ha például kölyök cicusról vagy kutyusról beszélünk az ellenkondicionálás elengedhetetlen, azaz el kell érni, hogy az adott ingerrel ne foglalkozzon.  Játszunk vele, próbáljuk valamilyen módon elterelni a figyelmét a tűzijátékról.  Idővel megpróbálhatjuk hozzászoktatni, például akkor visszük sétálni, de akkor is szigorúan pórázzal.

Amikor sétáltatunk, akkor is figyeljünk oda bizonyos dolgokra!

Amikor tűzijátékkor sétáltatunk nagyon fontos, hogy olyan nyakörvet adjunk házikedvencünkre, aminek a bilétáján fel van tüntetve a kutyus neve és az elérhetőségünk. Ha a tűzijáték miatt elszökött, érdemes a közösségi médián keresztül segítséget kérni, de ügyeljünk arra, hogy pontos információkat osszunk meg!  Mikor tűnt el – pontosan melyik nap, hány óra, hány perckor -, hol, melyik településen? Érdemes lehet képet is rakni a kutyánkról a posztunkba. 

Vegyük komolyan háziállatunk érzéseit!

Mint említettem, az állat veszélyforrásként tekinthet a tűzijátékra. Olyan érzéseket válthat ki belőle, mint a félelem, valamint az okozója lehet a szorongásnak és a stressznek.  Nyilván nem mindegy, milyen fajta háziállatról beszélünk, minden bizonnyal máshogy fog reagálni egy macska, és máshogy – teszem azt – egy kígyó a tűzijátékra. Nem mindegy az sem, hogy milyen bánásmódban részesült a háziállat, például, ha rosszul bántak vele az előző gazdái, nagyobb eséllyel jobban fog félni a tűzijátéktól.  Tehát semmiképp sem érdemes ilyenkor leteremteni, kiskedvencünk, hogy miért nyüzsög. 

kedvenc

Véleményem az „egyszer egy évben ki lehet bírni„ attitűdről

Úgy gondolom, hogy sok ember, akik ezzel az érvvel jönnek, nem veszik figyelembe azt, hogy a tűzijáték mit okoz az állatok számára.  A hangokat, valamint a vizuális ingereket sokkal intenzívebben és gyorsabban érzékelik, mint az ember. Tehát ez konkrétan olyan mintha bezárnának egy szobába, folyamatosan a szemedbe világítanának reflektorral és közben a füled közelében max hangerővel bömböltetnének rockzenét.  Nem hiszem, hogy ezt egy évben bármikor is el kéne viselnie bárkinek. Az empátiát nagyon fontosnak tartom, pont ezért nem értem meg, hogy miért nehéz néhány embernek felfogni azt, amit a kutyák éreznek ilyenkor, vagy akár bármilyen másik állat. 

tűzijáték

Úgy gondolom, hogy a szilveszteri időszak mindenképp nehéz a gazdik és háziállatuk számára egyaránt. Sokan azon a véleményen vannak, köztük én is, hogy a tűzijáték felesleges, és rendkívül traumatizáló lehet, különösen egy állat számára. A tűzijáték egyáltalán nem egy létszükséglet és véleményem szerint lehetne kevésbé környezetszennyező alternatívát is találni. Nem is beszélve arról, hogy mennyire nem költséghatékony, és ennél sokkal látványosabb szórakozást is lehet találni, sokkal kevesebb pénzért (teszem azt egy intézményben meg lehetne szervezni simán egy zenével egybekötött fényjátékot).  Természetesen a szilveszter az az időszak, amikor a partizáson és a programokon, illetve a baráti összejöveteleken van a hangsúly, viszont biztos vagyok benne, hogy szilveszterkor a nyugalom is rendkívül fontos sok embernek. 

A gazdiknak pedig – függetlenül attól, hogy milyen állat gazdái – a legfontosabb az, hogy legyenek kitartóak és empatikusak. Egy Golden Retriever gazdájaként pontosan tudom, hogy milyen nehéz látni a kutyusod a kanapén fekve, és észrevenni a szomorú szempárját, ahogy rád néz, viszont – mint mindent – a gazdi és a háziállata ezt is végig csinálják.

 

Egyedül töltöd idén a szilvesztert? Ne csüggedj, kattints ide tippekért!

Nem tudod mit vegyél fel a szilveszteri buliba? Erre is van ötletünk!

Filmezni szeretnél az év utolsó napján? A legjobb retro magyar filmeket is elhoztuk nektek!

Ide és ide kattintva pedig fenséges szilveszteri recepteket olvashattok!

Szívesen hallanál bővebben a tűzijáték történetéről? Ide kattintva megteheted!

 

Forrás:1

Képek:  Kiemelt, Kép 1 , Kép 2, Kép 3, Kép4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük