Tudásközpont – A pécsi egyetemisták kedvelt könyvtára

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A pandémia során sokan hiányoltuk a könyvtárakat. Vagy azért, mert nem tudtunk kölcsönözni az egyetemi munkáinkhoz szakirodalmat, vagy mert hiányzott az a közeg, ahol a barátokkal, csoporttársakkal tudunk találkozni és közösen tanulni. A Tudásközpont a pécsi egyetemisták egyik kedvelt helyszíne, ami 2010-ben nyitotta meg kapuit. A mai cikkünkben utánajártunk kicsit a Tudásközpont történetének, valamint pécsi hallgatókat kérdezünk arról, hogy miért szeretik a könyvtárat és milyen élményeik fűződnek hozzá.

A mára már minden pécsi egyetemista által ismert Tudásközpont 2010. szeptember 25-én nyitott meg, ellenben története a 2002-es évig nyúlik vissza. Ekkor vetette fel először „Kunszt Márta alpolgármester a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megépülését lehetővé tevő kulturális fővárosi címet és programot, amikor az Echo folyóiratnak nyilatkozott.” (Tudásközpont hivatalos honlapja) A Tudásközpont nagy terekkel, kényelmes elrendezéssel várja a hallgatókat.

A tanulás mellett akár egy egész napot ott lehet tölteni, hiszen olykor vannak kiállítások, rendezvények, de étkezésre is van lehetőség vagy az épületben, vagy az épület szomszédságában. Elhelyezkedésének egyik erőssége, hogy akár a város centrumba is fel lehet menni hamar, hiszen gyalog az Árkád bevásárlóközpont sincs messze. A kutatószobák kifejezetten hiánypótlók, hiszen miközben külön vagytok és tudtok a kutatásra vagy elmélyült munkára koncentrálni, addig az üvegfalon túltekintve nem érzitek magatokat egyedül. A könyvtári szolgáltatás, az elérhető digitális adatbázisok is segítik a hallgatók, oktatók, kutatók munkáját. Összességében egy kellemes munkakörnyezet várja a pécsi egyetemistákat a Tudásközpontban.

tudásközpont

Mint említettem, pécsi hallgatókat kérdeztünk a könyvtárhoz kötődő viszonyukról, illetve arról, hogy van-e valamilyen élményük, ami a Tudásközponthoz kapcsolódik.

Takács Eszter elsőéves a pécsi kommunikáció-és médiatudományi szak alapképzésén, akinek annak ellenére, hogy rövid ideig volt a 2020/2021-es tanévben jelenléti oktatás, vannak emlékei a Tudásközpontról: „Idén voltam gólya, így sem az egyetemen, sem pedig a Tudásközpontban nem volt lehetőségem túl sok időt tölteni, azonban mind a két helyet rendkívül megszerettem.

Mikor először elsétáltam a Tudásközpont előtt, arra gondoltam, hogy mi ez a hatalmas építmény, majd miután elmondták nekem, hogy ez tulajdonképpen egy könyvtár, rögtön a kisvárosi könyvtárunkhoz kezdem hasonlítani, mert csupán negyvenszer akkorának láttam. Egyszer el is tévedtem és sokáig csak sétálgattam a sorok között és reméltem, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy teljesen el vagyok veszve. Remélem a következő években jobban megismerhetem a belsejét, hiszen, ha már a Zsolnayban van a tanszék, akkor a Tudásközpont is közel esik hozzá.”

Vlasits Bálint történelem szakos hallgató, aki megkerülhetetlennek tekinti az egyetemi évei alatt a könyvtárat, a Tudásközpontot:

„Történelem szakosként igazából megkerülhetetlen a számunkra. Szinte minden szakirodalomból megtalálható ott egy-egy példány, így bármire is van szükségünk, ott mindig megtaláljuk. Különösen komfortossá teszi szerintem az egész helyet, hogy van külön rész, ahol le tudunk ülni tanulni, vagy éppen gyorsan átlapozni az adott könyvet, hogy kiszűrjük belőle a lényeget. Mindezeken túl pedig az épület maga is gyönyörű, s az egész belső kialakítása is teljesen modern.”

Többen kiemelték az épület adottságait, kialakítását, ami voltaképpen egy nyugodt és modern munkakörnyezettel várja a hallgatókat akár tanulás gyanánt, akár kikapcsolódás céljából. Édes Eszter az Általános Orvostudományi Kar hallgatója, akinek szintén pozitív emlékei vannak a Tudásközpontról. Többek között Ő is imádja a nagy tereket:

„Odavagyok a nagy terekért, és szerintem ez az egyik erőssége. Nincs túlzsúfolva, hatalmas üvegfelületek, nagy, egybenyíló terek vannak mindenhol. Ha az íróasztalos, konnektorral-lámpával-mindennel ellátott, tipikusabb tanulókörnyezethez van épp érkezésem, van így berendezett része is; de találni babzsákot, foteleket, eldugottabb egyszemélyes tanulófülkét vagy nagy kerek asztalokat, amin elfér egyszerre vagy 8 tankönyv. Az alapélményt pedig jellemzően a zokniban mászkálás, a szünetekben random polcok között még randomabb könyvek lapozgatása adja, illetve a tipikusabb vizsgaidőszakokban a barátokkal való összebeszélés, ki megy be helyet foglalni, a szellős elrendezése miatt ugyanis koronamentes időkben nyitás után akár egy órával már vadászni kell a szabad asztalokat.”

@fmarx

 

Pénzes Enikő, az Egészségtudományi Kar nagykövete a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál arról számolt be nekünk, hogy ők az első félév végén ismerték meg még a vírus előtt a Tudásközpontot és sokat segített nekik a tanulásban az, hogy volt egy hely, ahova el tudnak vonulni és a teendőkre koncentrálni:

„Mi az első félév végén fedeztük fel még a vírus előtt. Rengeteget segített nekünk, mert könnyen elveszi bármi a figyelmünket. Szerintem minimum 2 jegyet mindig javított a vizsgáinkon. A mostani időszakban nem mentünk a még fent álló helyzet miatt, de amikor alattunk elkezdtek teljes lakásfelújítást tartani akkor azért érezte az ember, hogy milyen jó, hogy van ilyen hely a számunkra.”

A Tudásközpontot sokan szeretik. Akár egyedül, akár csoporttal látogatunk oda, megtaláljuk azt a részét, ahol kényelmesen és hasznosan tudunk időt tölteni. Modernsége, az épület frissessége üdítő, inspiráló ott dolgozni, akár ott írni egy beadandó dolgozatot. Arról nem is beszélve, hogy számos könyv, amire mondjuk egy-egy egyetemi készülés során hasznos lehet számunkra, helyben szinte karnyújtásnyira el tudunk érni. 

 

Forrás: A Tudásközpont hivatalos honlapja

 

2 thoughts on “Tudásközpont – A pécsi egyetemisták kedvelt könyvtára

Comments are closed.