létez

Tényleg léteznek vagy csak teória?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mitikus lények ölelik fel a történelmünket már az ókortól kezdve. Rengeteg féle teória terjeng a különböző természetfeletti képességekkel rendelkező lényekről. De vajon léteztek-e, vagy csak kitaláció? Vagy szimplán az akkori tudás ezeket a tényeket látta reálisnak? Vagy könnyebb volt úgy elítélni valakit gyilkosságért, hogy rá fogták hogy vérfarkas? Nem tetszett, hogy a szomszéd hölgy vagy férfi ért a növényekhez? Máris boszorkány vált belőle. Nézzük meg ezeket a teóriákat tüzetesebben.

Vámpírok

Már Egyiptomban feljegyeztek vérivó isteneket, istennőket, szörnyeket, akik emberek vérén éltek. Az ókori görögök is ismertet ilyen démonokat. Régen úgy tartották, hogy akit nem temettek el rendesen, az vérszívóként élt tovább. A vámpír alakja erősen összekötődik a vér motívumával, mivel hogy ahhoz hogy fenn tudja tartani magát vérre és emberi áldozatra van szüksége.

A kereszténység felbukkanásával ördögnek tekintették az effajta lényeket. A klasszikus vámpír az, aki vidéki kastélyban él, halhatatlan, lehetőleg egy várúr (pl: Drakula, Báthory), aki képes befolyásolni mások akaratát, vagy akár hipnotizálni embereket. Általában emberfeletti képességekkel rendelkeztek. Áldozatuk a harapástól szinten vámpírrá változott. Van egy másik vámpírfajta, ami a kínai mitológiában kapott szerepet. Régen léteztek olyan kínai vámpírok, akik sírjukból felkeltve sem a napfénytől, sem a szentelt víztől, de még a kereszt és a kari sem fogott ki rajtuk. Szökkelve közlekedtek. Viszont ha egy papiruszra írt szent szöveget a homlokára tűztek az ártalmatlanná tette őket.

Vérfarkasok

Már a Gilgames eposzban is megjelentek a vérfarkasok. Ezenkívül a görög mitológia Lycaoni legendája is róluk szól. Sok vérfarkas valójában sorozatgyilkos volt. Ezt onnan tudjuk, hogy 1521-ben a francia Pierre Burgot és Michel Verdun állítólagosan hűséget fogadott az ördögnek és azt mondták, hogy van egy kenőcsük van, ami farkassá változtatja őket. A másik francia Giles Garnier szintén alkalmazta ezt a kenőcsöt és farkasként ölt meg gyerekeket. Egyes legendák szerint egy átok miatt a vérfarkasok alakja megváltozhat, ezért alakváltónak is mondhatjuk őket. A vérfarkas mániát különböző kórképek ösztönözhették: likantropia, ételmérgezés, hipertrichózis, veszettség, hallucináció.

Boszorkányok

A boszorkány a hitvilág szerint egy valóságos lény, aki természetfeletti képességekkel rendelkező személy, a faluban lakik és titokban tartja a tudományát. Ez a fajta boszorkány elveszi a tehén tejét, beteggé teszi az állatokat és embereket, megront másokat. A boszorkányok seprűnyélen repülnek és a Szent Gellért-hegy a fő gyülekező helyük. Ahhoz hogy kialakuljon a boszorkány képzet jelentős hatással bírt hozzá a nyugati boszorkányper. 

Skinwalkerek

A skinwalker nem más, mint egy, a navajo indiánok legendáiban felbukkanó lény, ami az alakváltás sokak által irigyelt képességével rendelkezik. Bár hasonlítanak a vérfarkasokra, több lényeges pontban különböznek tőlük. A skinwalkerek olyan kreatúrák, amelyek egykor emberek voltak, de szánt szándékkal tettek szert alakváltó tudásukra.

A Sherman Ranch-től nem messze található egy ösvény, ahol a skinwalkerek gyakran megfordulnak. A farm körül rengeteg olyan jelenség és anomália fordult elő, amelyre nem tudunk tudományos magyarázatit nem tudunk adni jelenleg. Úgy tartják, hogy a Skinwalkerek egykor jóindulatú orvosok voltak, akik a legmagasabb szintű papságot érték el, de úgy döntöttem, hogy erejüket fájdalom okozására használják fel. Többnyire állatias külsejük van, és szinte lehetetlen megölni őket. Vigyázz, mert ha beszélsz róluk nem csak balszerencsét okozol magadnak, de könnyebben is fogsz velük összefutni.

teória

Unikornisok

Az egyszarvú ló alakú mitikus állat. Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíteni tudja. Ha el szerették volna fogni, akkor egy szűz leányt kellett elé ültetni, aki előtt letérdel és az ölébe hajtja a fejét. A középkorból maradtak fent róla ábrázolások, ugyanis címerállat is volt. Az egyszarvú a szűziességnek és Szent Jusztinának a jelképe. Skócia nemzeti állata is lett.

Ezeken kívül rengeteg további teória terjed a különböző természetfeletti lényekről, többek között Frankensteinről, koboldokról, démonokról, angyalokról, tündérekről. De ugye gyerekkorunkban is sok mindenben hiszünk, a mikulástól elkezdve a húsvéti nyuszin keresztül a fogtündérig, így ezek a teóriák is lehetnek valaki számára hihetőek, de inkább gondolnám, hogy valaki kitalálta vagy képzelődött.

Források: 1, 2, 3, 4, kep4, képek 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük