„Leráztunk hát végre magunkról
Télikabátot és telet,
A versek immár kikeletről,
Fényes tavaszról zengenek!
A fűzfa is kizöldül, hogyha
A nap sokáig így ragyog,
Ma jöttek szerkesztőségünkbe
Az első tavaszi dalok…”Ady Endre: Itt a tavasz!
A lassan szokássá váló áprilisi havazás lecsendesedni látszik, s újra elkezd melegedni az idő, ami nem jelenthet mást, mint hosszú kirándulásokat az ébredező természetben. De ha már túrázásra szánjuk magunkat, miért ne lehetne összekötni a kellemeset a hasznossal, és ezzel egy időben a hasunkra is gondolni?
Valószínűleg mindenkinek ismerős, amikor a tavaszi friss erdőben sétálva egyszer csak medvehagyma illatba borul minden, és még a nyál is összefut az embernek a szájában. Célszerű tehát magunkkal vinni pár zacskót, és kezdődhet is a gyűjtés! Én pedig mutatok pár receptet, amit mindenképp érdemes kipróbálni.
A medvehagyma viszonylag könnyen felismerhető jellegzetes illatáról és nagyon szép mélyzöld színéről, azonban sokan nem mernek tavasz alkalmával az erdőben szedni, tekintve, hogy azért mutat némi hasonlóságot a gyöngyvirággal. Legegyszerűbben úgy lehet őket megkülönböztetni, hogy kicsit megdörzsöljük az ujjainkkal a levelet, és ha érződik a fokhagymaszag, akkor biztosan medvehagymával van dolgunk. Emellett ránézésre a levél is árulkodó: a gyöngyvirágnak ugyanis szélesebb levelei vannak, míg a medvehagymának inkább hosszúkás, keskeny lándzsa alakúak. A virágaik is eltérők, a gyöngyvirágnak csupor alakú fehér virágai vannak, a másiknak pedig csillag alakúak.
Nemcsak azért érdemes medvehagymát fogyasztani, mert finom, hanem azért is, mert rendkívül egészséges. Fő hatóanyaga az allicin, de ezenkívül allinázt, ajoent, flavonoidokat, foszfolipideket, növényi sztereoidokat és klorofillt is tartalmaz. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C-vitamin, ásványi anyagok közül pedig a magnézium, vas (hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában), cink, mangán, kalcium és szelén. A növény a nevét is ezeknek a tulajdonságainak köszönheti, mivel amikor a medve felébred téli álmából, csak ezt az egy növényt fogyasztja annak érdekében, hogy a téliálom alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítsa.
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 1 nagyobb krumpli
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 l zöldség alaplé
- 250 ml habtejszín
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A medvehagymát felvágom kisebb darabokra/csíkokra, a vöröshagymát felkockázom. A krumplit meghámozom és felvágom. A vajat megolvasztom egy lábasban, beleteszem a vöröshagymát, és kicsit átkeverem. Ezután hozzáadom a medvehagymát. Kb. 2 percig kevergetem, utána pedig mehet hozzá a krumpli. Felöntöm az alaplével, mehet a só és a bors, majd lefedve 20-25 percig főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a habtejszínt, és elkeverem. Reszelt sajttal és/vagy pirítóssal tálalom.
Medvehagymás tekercs
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró (de lehet keverni egy kis juhtúróval is, úgy sokkal izgalmasabb lesz az íze)
- 5 dkg kéksajt (érett roquefort sajt)
- 0.5 dl habtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csokor medvehagyma
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A túrót, a sajtot, a tejszínt, a préselt fokhagymát és a fűszereket egy villa segítségével alaposan összenyomkodom egy masszává. 10 levél medvehagymát kiveszek a csokorból, és apróra vágom őket, és a túrós masszához keverem. A maradék levelekről levágjuk a szárukat, majd a masszából kb. egy kávéskanálnyit a levél széles felére teszek és feltekerem. Addig ismételem, amíg a massza vagy a levél el nem fogy.
Medvehagyma pesto
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 6 dkg mandula
- 5 dkg parmezán sajt
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 dl olívaolaj
Elkészítés:
A medvehagymát összevágom, egy mozsárba teszem, és pár perc alatt pépesre töröm. Hozzáadom az őrölt mandulát, egy kicsit megint összedörzsölöm, majd mehet bele a reszelt parmezán és az olívaolaj. Sózom, borsozom, és jól összekeverem. Kisebb üvegbe teszem, a tetejét pedig leöntöm olívaolajjal.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 100 ml tej
- 1 mk cukor
- 20 g élesztő
- 500 g liszt
- 2 tk só
- 250 g vaj
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 ml tejföl
- 100 g trappista sajt
- 2 csokor medvehagyma
A tetejére:
- 1 db tojás
- 30 ml tej
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és kb. 10 perc alatt megvárom, amíg felfut. A lisztet elkeverjem a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal, a tojásokkal, a tejföllel és a reszelt sajttal. Hozzáadom az élesztős tejet, és az egészet összekeverem. A medvehagymát felaprítom, hozzákeverem a tésztához, majd 10 percen keresztül dagasztom. Ha nem lehet rendesen hozzákeverni, akkor én rá szoktam szórni a kinyújtott tésztára a feldarabolt medvehagymát, és hajtogatni kezdem, mígnem beledolgozódik.
Nedves konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztem. Ha a hajtogatós módszert választod, akkor kb. 20-20 perceket kell várni, és utána nyújtani, majd újra hajtani, és megint állni hagyni.
A végén lisztezett deszkán kinyújtom 2,5 centi vastagságúra. A tojást elkeverem a tejjel, megkenem a kinyújtott tésztát, és éles késsel 3-4 mm mélyen beirdalom, és pogácsaszaggatóval (nálam ez egy nagyon szép kis pohár) szaggatom. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire rakom, és 180 fokra előmelegített sütőben, 18 perc alatt készre sütöm.
Remélem, sikerült meghozni a kedvet egy kis tavaszi medvehagyma szedéshez és nem utolsósorban evéshez. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Források: recept1, recept2, recept3, recept4
Képek forrása: kiemelt, kép1, kép2, kép3, kép4

Tatai Kata vagyok a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi kar hallgatója.
Kicsi korom óta szerteágazó az érdeklődési köröm. A tudománytól kezdve, a zenén át, a sportig minden érdekel és szeretném, ha az írásaim által az emberek mindegyikbe belekóstolhatnának egy kicsit. Hiszem, hogy a világ nem fekete és fehér és célom, hogy a cikkeimben a lehető legtöbb oldalról közelítsem meg az adott témát.