Tárgyfelvételi kisokos #pécsiorvosi gólyáinak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Drága Gólyák!

Először is szeretettel gratulálok nektek a felvételihez, a lehető legjobb helyre kerültetek. A következőkben igyekszem segítséget nyújtani a tárgyak felvételéhez, ami elsőre kaotikusnak tűnhet majd (én csak kamilláztam, amikor először hallottam ennek a mikéntjéről), viszont idővel egyre kitisztul a kép majd, hogy mi hogy van, és kevésbé lesz idegen a csodálatos Neptun.

Na de mi is az a Neptun? A Neptun egy ügyintéző felület, többek között ezen keresztül történik a tárgyfelvétel. Ezen platform működéséről találtok egy hosszabb leírást is a PTE ÁOK oldalán az Orientációs Kisokoson belül. 

orvos

Ugorjunk is az izgalmasabb részhez, hogy milyen tárgyakkal is fogtok találkozni az első szemeszterben. Lesz Magatartástudomány 1. (Orvosi antropológia), Magatartástudomány 2. (Orvosi etika), Közegészségtan 1. (A betegségmegelőzés alapjai), Biometria, Biofizika 1, Bevezetés az orvosi kommunikációba és végül a két legnehezebbnek számító tárgy a szemeszter során, az Orvosi kémia és a Molekuláris sejtbiológia 1.

A felsorolt tárgyak kötelezőek, azaz szükségesek az adott szemeszter elvégzéséhez, valamint kredit jár értük. Van olyan tárgy is, amiért nem jár kredit, de teljesítésük kritérium, ilyen az Orvosi elsősegély és az Orvosi kémia alapjai. Egyébként az utóbbi tárgyat ki lehet váltani a félév elején egy általános tudást mérő teszttel azoknak, akik elérnek egy bizonyos százalékot, így mentesülnek a kurzus látogatása alól. 

Ezen felül lesznek választható kurzusok is, amelyeket két fő csoportra lehet osztani; fakultatív és elektív tárgyakra. Az elektívek általában nehezebbek, viszont több kredit is jár értük, ezekből 34 kell a 12 félév végére, míg a fakultatívakból ’csak’ 18. Ezek nem csak azért fontosak, mert nélkülük a hatodik évet sem kezdhetitek el, hanem segítenek a későbbi orientációban, és a kötelező szakmai nyelvvizsga felkészüléséhez is hozzájárulnak. Ha ezek a kurzusok betelnek, akkor van lehetőség a létszámkorlát növelésére a tantárgyfelelősnél. A különféle kurzusoknál látni fogjátok az ajánlott félévet, viszont ha nincs előfeltétel, akkor fel lehet venni korábban is. 

Tárgyat akkor tudtok felvenni, ha nincs aktív tartozásotok, beállítottátok az aktív státuszt a félévre, a tárgy előfeltételeit teljesítettétek (vagy a párhuzamos előfeltételt abban a félévben felveszitek), és ha befértek a kurzus létszámkorlátja alapján. A tárgyfelvétel menete röviden a következő: tárgyfelvételhez a szűrésben ki kell választani a tetszőleges tárgytípust és a „Csak a meghirdetett tárgyak” jelölőnégyzetet be kell pipálni. A tárgyak listájában a felvenni kívánt tárgynál a „Felvesz” linkre kell kattintani, ekkor megjelenik a tárgy ablaka, melyben láthatóak a felvehető kurzusok.

A kívánt kurzust a jelölőnégyzettel kijelölve, a „Mentés” gombra kattintva tudjátok véglegesíteni a tantárgyfelvételnél. Nagyon röviden: Neptun > Tárgyak > Tárgyfelvétel: szűrések, Tárgy sorában Felvesz gomb, felugró ablakban kurzusok kiválasztása > Mentés. Vannak tárgyak, ahol van előadás, szeminárium, valamint gyakorlat is, itt mindegyiket ki kell választani a sikeres tárgyfelvételhez. Nem árulok zsákbamacskát: a Neptun nem fogja megkönnyíteni a tárgyfelvételt, sőt lesz néhány egércsattogtatás, össze-vissza kattintgatás, észvesztés és társai.

orvos

Jusson majd szeptemberben eszetekbe, hogy a hallgatók nagy része egy időben próbálkozik a kurzusokat felvenni, így nem kell elkeseredni, ha lefagy vagy esetleg kidob a rendszer (vagy esetleg be sem enged…), senki nem marad le a kötelező tárgyak felvételéről, a legrosszabb esetben a kinézett választható tárgy férőhelyeinek száma telik be, és keresni kell helyette egy másikat. Ne aggódjatok, egyre jobban átlátható lesz minden, természetes, hogy most még idegen a legtöbb dolog. Az instruktoraitok, hallgatótársaitok segíteni fognak, valamint remélem azért, hogy ezzel a kis kalauzzal én is megkönnyítettem valamennyire a dolgotokat, vagy legalábbis hozzájárultam ahhoz, hogy kicsit tisztuljon a most még homályos kép. Élményekben gazdag szemesztert és sok kitartást kívánok Mindannyiótoknak!