targyfelveteli-kisokos-pte-mik

Tárgyfelvételi kisokos a #pécsiműszaki gólyáinak

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Gólyák! Először is üdvözöllek titeket a MIK-en, vagy ahogy még használni szoktuk, a #pécsiműszakin. Most, hogy véget ért a hónapokig tartó izgalom a pontok és a felvételi iránt, biztosan sokatokban egy újfajta izgalom vette át a szerepét. Vajon tetszeni fog? Sok embert ismerek meg? Menni fog?

Mielőtt elkezdődne az egyetemi életetek és választ kapnátok ezekre a kérdésekre, van néhány fontos dolog, amit jó, ha tudtok. Igyekeztem összeszedni minden fontos tudnivalót az idei tárgyfelvételről, elsősorban az időpontokat, a hasznos tudnivalókat, illetve az egésznek a menetét. A félév fontos dátumait megtaláljátok itt, illetve a Neptunban.

Na, de mi az a Neptun?

A Neptun tulajdonképpen egy digitális napló, azonban sokkal többet rejt annál. Amint megkapjátok a saját azonosítótokat és benne vagytok a rendszerben, érdemes kicsit felfedezni a különféle opciókat. Megtalálhatjátok a félév során fontos dátumokat, a saját képzésetek adatait, a féléves átlagaitokat, teljesített órákat, krediteket, pénzügyeket (ösztöndíjak, befizetések), ide kaptok üzeneteket az egyetemtől és az oktatóktól, itt tudtok pályázatokat beadni, kollégiumi jelentkezést intézni, vizsgákra jelentkezni, illetve tárgyakat felvenni. Egyszóval az egész egyetemi életetek nyomon követhető a Neptunban.

31-SZO-OB-mik_targyfelveteli_kisokos_kep1

Felvettek, de nem tudom, mi az a tárgyfelvétel!

Minden félév elején esedékes a tárgyfelvétel, mely során kiválaszthatod, milyen órákon és melyik időpontban szeretnél részt venni. Tudom, ijesztően hangzik, hogy neked kell beosztanod az óráidat, azonban van jó oldala. Eldöntheted, hogy inkább hosszabb napokat állítasz össze magadnak, és ha szerencséd van, akár három- vagy négynapos hétvégéket hozol össze, vagy inkább minden nap bemész, de rövidebbek a napjaid. Természetesen nem teljesen szabad a beosztás, minden órának vannak meghirdetett időpontjai, ezek közül választhatsz. És hogy milyen órákat kell felvenned?

Semelyik tárgynak nincs kötelező felvételi féléve, azonban van egy ajánlott félév, amit érdemes figyelembe venni, ha nem szeretnél csúszni. A mintatervi hálót, vagyis azt, hogy melyik tantárgyat mikor érdemes felvenned szakonként, az alábbi linken találod. Az ajánlott félév mellett itt megtalálhatod, hogy melyik tárgy mennyi órát foglal magába hetente, milyen előfeltételei vannak, illetve mi a félév végi követelménye.

Hogyan kezdjek neki?

Először is aktívvá kell tenned a félévedet, hogy hozzá tudj kezdeni a tárgyfelvételhez. A beiratkozási időszakban (2021. augusztus 23. 8:00 – szeptember 10. 16:00) a Neptunban az ügyintézés fület, azon belül a beiratkozás/bejelentkezés opciót kell választanod, majd a plusz jelre kattintva állíthatod aktívra a félévedet. Ezt követően a tárgyfelvételi időszakot (2021. szeptember 2. 10:00 – szeptember 17. 16:00) megelőzően néhány nappal az órák láthatóak lesznek a rendszerben, és megtervezheted az órarendedet. Minden tárgyból választani kell egy előadást – amennyiben van belőle – és egy labort/gyakorlatot – amennyiben van belőle -, ezeknek a négyzetét ki kell pipálni, és mehetnek az órarendtervezőbe.

A tárgyfelvételi időszak kezdetekor érdemes rögtön nekilátni a tárgyfelvételnek, ugyanis kapkodni fogják az időpontokat, és a limitált létszámú órákon esély van rá, hogy nem marad hely az általad választani kívánt időpontban. És mivel emiatt mindenki egyszerre lép be, gyakran lefagy a rendszer, és türelmesnek kell lenned. Az is előfordulhat, hogy egy órára minden hely betelt, és neked nem sikerült felvenned az órát, ez esetben üzenni kell a tárgyfelelősnek vagy az oktatónak, hogy nyissanak új órát vagy bővítsék a meglévő létszámkeretet. Tehát amennyiben lecsúszol egy óráról, nem kell kétségbe esni, mindenkinek lesz helye. A kötelezően teljesítendő órák mellett szabadon választható órákkal lehet még megtölteni az órarendetek üres részeit és krediteket gyűjteni.

31-SZO-OB-mik_targyfelveteli_kisokos_kep2

Mik azok a kreditek, és miért kell őket gyűjteni?

Minden szakon van egy kötelezően teljesítendő kreditszám, illetve minden tárgyhoz tartozik egy kreditérték. Amennyiben az adott tárgyat sikeresen teljesítitek félév végén, megkapjátok a kreditjeit. Ez fontos egyrészt az egyetem befejezésénél, másrészt a korrigált kreditindexetek számításánál. Ez utóbbi alapján kaphattok tanulmányi ösztöndíjat a második félévtől, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani a magas kreditértékű tárgyakra. Két félév során átlagosan 18-18 kreditet kell szereznetek ahhoz, hogy állami ösztöndíjas képzésben maradhassatok, azonban egy félév során ajánlott körülbelül 30 kreditet teljesíteni, hogy ne maradjon túl sok az utolsó félévekre.

Néhány jó tanács

A mintatervi háló alapján végig tudod nézni, hogy melyik tárgyból kell vizsgára számítanod a félév végén, és mi az, ahol a félév során szerzett jegyeket veszik figyelembe. Néhány tárgyból a vizsgát „meg lehet úszni”, ha a félév során jól teljesítesz és a tanár által megajánlott jegyet elfogadod, így érdemes az egész félév során szorgalmasnak lenni. A táblázatból kiderül továbbá, hogy melyik tárgy ráépülős, azaz van-e valami előfeltétele. Néhány esetben ez a ráépülés szép hosszú láncot alkot, így érdemes ezt átnézni és ezeket a tárgyakat mindenképp teljesíteni az ajánlott félévben, ugyanis ha esetleg nem sikerül az egyik félévben, lehet, hogy csúszást okoz majd a tanulmányaid során ennek újbóli felvétele.

Amennyiben diákhitel igénylésén töröd a fejed, olvasd el Nóri cikkét, ha pedig úgy érzed, teljesen elvesztél az egyetemi fogalmak közt, akkor ajánlom Blanka cikkét.

Remélem, minden felmerülő kérdésre választ tudtam adni, és mindenkinek sikeres lesz a tárgyfelvétel!

Képek: kiemelt, 1, 2