targyfelvetel

Tárgyfelvételi kisokos a #pécsigyógyszerész gólyáinak

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Gólyák! Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak a sikeres felvételitekhez, és mint a karunk nagykövete, üdvözöljelek Titeket a #pécsigyógyszerészek között! Jelenleg még biztos a gólyatábor az, ami foglalkoztat Titeket, de nemsokára elindul a bejelentkezés a 2021/2022-es tanévre, illetve megkezdődik a tantárgyak felvétele. Ez utóbbihoz szeretnék nektek egy kis segítséget nyújtani ebben a cikkben.

Karunkon a regisztráció a félévre augusztus 23-án, reggel 8 órakor kezdődik, és ekkortól tudjátok elkezdeni felvenni a kötelező tantárgyakat. Fontos, hogy a tárgyakat csak azután tudjátok felvenni, hogy beregisztráltatok a Neptun felületén a félévre, aktívra állítottátok a hallgatói státuszotokat. A választható tárgyak  augusztus 30-án kezdődik. Na de mit is jelentenek ezek?

Kötelező tárgyak

A kötelező tárgyaitokat minden félévben a Gyógyszerésztudományi Kar honlapján feltöltve találjátok az órarendben. A tanulmányi hivatal munkatársai minden félévre összeállítják ezt számunkra, megtalálhatóak benne a kötelező előadások, a szemináriumok, valamint a gyakorlatok. Az évfolyam csoportokra van osztva (G1, G2, G3…), és az egyes csoportok tagjai is láthatják, hogy mikor kell menniük egy kiscsoportos órára. Az órarendben egyébként a tantermek, laborok is fel vannak tüntetve kódokkal, mely kódok magyarázatát ide kattintva találjátok. 

Ezeket a kötelező kurzusokat mindenkinek fel kell vennie a Neptunban, a gyakorlatokat és szemináriumokat mindenkinek a saját csoportjába, ami azért fontos, mert itt létszám limit van beállítva, annyi főre, ahányan az adott csoportban vannak. Ha valaki másik csoportba veszi fel, akkor esetleg elveheti másnak a helyét – persze ha marad hely, és egy másik csoport laborgyakorlatának az időpontja számodra megfelelőbb lenne, akkor a tárgyfelelőssel kommunikálva átmehetsz a másik csoportba azon a gyakorlaton.

Kritérium követelmények

Ezek azok a tárgyak, foglalkozások, amiket abszolválni kell az egyetem elvégzéséhez, de nem kapunk érte kreditpontokat. Ide tartozik a szaknyelvi szóbeli és írásbeli vizsga, a testnevelés, a latin, illetve az elsősegély. Utóbbi kettő az órarendbe is be van építve. A testnevelést érdemes megcsinálni az első félévekben, hiszen később már kevésbé lesz rá idő és kapacitás. A szaknyelvi vizsgák a 4. félévre vannak ajánlva a Neptunban, de ezt  mindenki akkor csinálja meg, amikor akarja, nekem személy szerint negyedévben lett rá kapacitásom. Profex szaknyelvi nyelvvizsgát is lehet a záróvizsga helyett választani, annyi a lényeg, hogy azt majd a tárgyfelelőssel el kell fogadtatni. 

Kötelezően -és szabadon választható tárgyak

A Neptunban a Tanulmányok/Végbizonyítvány követelmények menüpont alatt láthatjátok, hogy az egyes tárgycsoportokból hány kreditet kell teljesítenetek az egyetemi tanulmányaitok alatt. A kötelezően választható kurzusok 3 modulra vannak osztva (biológiai és orvosi elméleti ismeretek; alapozó; szaktudományi ismeretek). Minden ilyen tantárgynál feltünteti a Neptun, hogy melyik félévre ajánlja az adott kurzust. Ezt azért érdemes figyelni, mert vannak olyan választható tárgyak, melyek felvételéhez feltétel egy adott kötelező tantárgy előzetes teljesítése. Engedjétek meg, hogy személyes tapasztalataim alapján javasoljak Nektek 1-2 választható tárgyat, ami számomra bevált:

    • Az orvostudomány története (szabadon választható, 2 kredit)
  • Angol -és német szaknyelvi kurzusok
  • Egészségfejlesztés (kötelezően választható – biológiai és orvosi elméleti ismeretek modul, 2 kredit)
  • A sikeres prezentáció elméleti és gyakorlati alapjai, prezentációs technikák (szabadon választható, 2 kredit)
  • Mérgező gombák, gombamérgezések (kötelezően választható – szaktudományi ismeretek modul, 2 kredit)
  • Szervetlen kémiai számítások (kötelezően választható – alapozó modul, 2 kredit)

Kreditek figyelése

A Neptunban a kötelező tárgyaitok felvétele után a Tárgyak/Felvett tárgyak menüpontban listázva megtaláljátok, hogy hány kredit jön össze ezekkel. Ez általában olyan 26-27 körül szokott lenni. Minden félévben érdemes 30 kreditet teljesíteni, így számoljatok a választható tárgyak felvételéhez. Több kreditet is lehet teljesíteni, ennek az előnye az, hogy félév végén magasabb korrigált kreditindexetek lesz, és nagyobb összegű tanulmányi ösztöndíjat kaphattok majd. Fontos azonban, hogy figyeljetek arra, hogy nagyon sokkal ne lépjétek túl, mert a tanulmányok végén esetleg fizetnetek kell a túl sok teljesített kredit után. Arról, hogy mennyivel lehet túllépni, Pocsai Dóra, a Hallgatói Önkormányzat tanulmányi referense tud bővebb információval szolgálni számotokra. 

Tárgyfelvételi őrület, előkészületek

Mivel a tárgyfelvételünk egyszerre van az orvosi diákjaival, ezért viszonylag nagyobb létszámú hallgató akar majd belépni a Neptunba a tárgyfelvételkor, ez pedig szegény tanulmányi rendszerünket eléggé le szokta terhelni. Ennek főleg a választható tárgyak esetében van jelentősége, hiszen itt fordulhat elő, hogy elhappolják előlünk a jó kurzusok helyeit. Érdemes előre összeírni, hogy melyik tárgyak szimpatikusak, azok hány kreditet érnek, milyen időpontban kerülnek megtartásra. Legyenek alternatív megoldásaitok is, ha esetleg valamelyikre betelnének a helyek, mire a Neptunotok megembereli magát. Én mindig ki szoktam nyomtatni a honlapon található órarendet, és előre tervezgetni, hogy melyik órák passzolnának bele időpont szempontjából. 

targyfelvetel

Ezek lettek volna a tippjeim  számotokra, remélem hasznosnak találtátok. Ha bármi kérdésetek felmerülne, akár valamelyik tárggyal kapcsolatban, nyugodtan keressetek, igyekszem mindenkinek a legjobb tudásom szerint válaszolni. Sok sikert az egyetemhez! 

 

 

Képek forrása: kiemelt kép, kép1

1 thought on “Tárgyfelvételi kisokos a #pécsigyógyszerész gólyáinak

Comments are closed.