tárgyfelvétel

Tárgyfelvételi kisokos a Pécsibölcsész gólyáknak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves gólya! Mindenki riogat téged a tárgyfelvétellel, igaz? Évszázadokkal előbb kell belépni, vigyázni kell, nehogy kidobjon. Viszont, ha minden klappol se tuti a siker, ugyanis létszámszabályozással is rendelkezik egy-egy tárgy. 

E mondatok után felmerülhet benned az, hogy tényleg ilyen szörnyű lenne ez az időszak? Valójában nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik, hogyha tudod az alap dolgokat, és egy keveset készülsz rá. Készülni rá? Egy pillanat és kifejtem.

Minden a Neptunnal kezdődik

A felvételi után a gólyacsomagban mindenki megkapja a Neptunhoz tartozó kódját és jelszavát. Amint ez megtörténik, érdemes kicsit átfutni a felületet, hogy nagyjából tisztába legyél azzal, mi merre található. Az elején kiismerhetetlen, bonyolult rendszernek fog tűnni, emlékszem, és is úgy álltam hozzá, hogy sose fogom megtanulni mi, merre van. Láss csodát, már szerencsére mindent megtalálok, neked is menni fog pár hét folytonos használat után. Ne ijedj meg tőle! A Pécsibölcsész Instagram oldalán tájékozódtam gólyaként a Neptunról, ahol Kirizs Niki a PTE BTK HÖK tanulmányi referense szuper videókat osztott meg segítségünkre. 

Mi is az a tárgyfelvétel

Első lépésként fontos megnézni a mintatantervet, abban minden megtalálható, hogy hányadik félévben érdemes felvenni, hány kredites és, hogy kik/ki tartja. Fontos tisztában lenni azzal, hogy van e olyan tárgy amire épül másik, ugyanis ha nem teljesíted például az xy 1-et, nem veheted fel az xy 2-t. No de, felmerülhet benned a kérdés, hogy mi is az a mintatanterv? Telegdy Blanka a legújabb cikkében tökéletesen kifejti, hogy mit kell tudni róla. Blanka cikkét itt olvashatod. 

Ha mindezeket megnézted, akkor indulhat a rákészülés, amit fentebb említettem. Én általában azt szoktam csinálni, hogy veszek egy füzetet, és elkezdem írogatni a tárgyakat. Első helyre azt, amihez/amikhez a legkevesebb fő tud bekerüli. Ezt úgy kell elképzelni, hogy fel van tüntetve, hogy a kurzus max létszáma pl. 10 fő. Nos, ez legyen az, ami a legelejére kerül. Sok olyan kurzus van, ahol nincs megszabva felső határ, magától értetődő, hogy ezek maradhatnak az utolsó helyre, ugyanis nem fognak betelni. 

Mivel a tárgyfelvétel mindenkinek ugyan abban az időpontban esedékes, ezért előfordul, sőt, biztosan megtörténik, hogy túlterhelt lesz a rendszer. Erre mondják, hogy érdemes előtte 15-30 perccel belépni. Ha esetleg nem engedne be, akkor sem szabad kétségbe esni, mert amint valaki kilép, frissül a rendszer és te be tudsz fogni jutni. A Neptunnak van egy visszaszámlálója. Tehát ha beléptél, érdemes kattangatni bizonyos időközönként, hogy ne azon bukjon el a dolog, hogy kiléptet magától. A bejutás már fél siker. Viszont amikor frissíted az oldalt, netalán rámész arra, hogy tárgy felvétele, akkor is lehet egy kisebb gondolkodási idő, amit a rendszer produkál. Fontos, hogy ne ess kétségbe és ne kezdj el ész nélkül kattingatni jobbra-balra. Ha netalán betelik a férőhely egy bizonyos kurzusnál, akkor sincs minden veszve. Ez esetben össze kell számolnotok, hogy hány fő az, akinek szintén nem sikerült. Ilyenkor kell írni egy email-t a kurzust tartó tanárnak, hogy bővítse ki a kurzust egy bizonyos számú fővel. 

targyfelvetel

Fontos tudnod három fogalom jelentését. Kötelező, kötelezően választható és szabadon választható tárgy. Kötelező tárgy, amit mindenképp teljesítened kell a diploma megszerzéséhez, nincs választási lehetőséged. Ezek általában az alapszakhoz szükséges bevezető tárgyak. A kötelezően választott tárgyak közül bizonyos kreditet kell felvenned, viszont a döntés rajtad áll, hogy mely tárgyakat. A szabadon választható tárgy kreditmennyiségét minden egyetem előírja, annyit kell felvenned amennyi a szükséges, se többet se kevesebbet. 

A tárgyfelvétel nem ördögtől való, ha felkészülsz rá. Nem szabad rajta stresszelni, egy jól átgondolt, előre megírt vázlattal sima ügy lesz. Félévente meg kell ismételned a procedúrát, de hidd el, belejössz!