targyfelvetel

Tárgyfelvételi kisokos a Művészeti Kar gólyáinak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves eMKás Gólya! Fogadd szívből jövő gratulációmat, amiért sikeresen felvételt nyertél a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának valamely szakára. Biztos vagyok benne, hogy az itt eltöltött évek alatt megannyi értékes tapasztalatot és emléket szerzel majd. A dolgok oroszlánrészét már letudtad a felvételivel, azonban ezt követően is van pár dolog, amit jobb, ha figyelemmel kísérsz, hogy az első éved minél gördülékenyebben és minél zökkenőmentesebben indulhasson. Ebben a kisokosban megpróbálok a segítségedre lenni a tárgyfelvétellel kapcsolatban, valamint pár információt megosztani veled arról a bizonyos Neptun rendszerről. Akkor nincs más hátra, mint előre, ha készen állsz, tarts velem! 

Kezdjünk neki

A bizonyára élménydús gólyatábor után már nincs sok hátra a nyári szabadidőből, felgyorsul és szinte elrepül, és máris az MK bejárata előtt találod magad, a naptár pedig már szeptembert mutat. Az őszi szemeszter szeptember 6-án, hétfőn kezdődik. Ez a legelső nap az orientációs nap nevet viseli. és arra hivatott, hogy segítsen kiigazodni a még zsúfoltnak és ijesztőnek tűnő, sok új információ tengerében. A gólyacsomagban kapott sok-sok hasznos dolog mellett találsz egy füzetkét, amiben figyelemmel tudod kísérni a Művészeti Kar 2021-2022. tanévének időrendi beosztását. Ezt tartsd meg, ez a barátod. Többek között erről lesz szó az első napon, ismertetni fogják veletek a tanév menetét. Ez azért is jó, mert itt már rögtön ismertetik veled az információt, amiről jelenleg a cikk is szól. Akkor sem kell aggódni, ha nem lapoztad fel a füzetkét, hiszen az alábbi  oldalon, az MK honlapján megtalálod a beosztást, és biztos vagyok benne, hogy az orientációs napon nemcsak szóban hangzanak el ezek a dolgok, kapni fogsz még egy hasonló papírt, amelyen ezeket az információkat találod. 

Mikor? Hol? Merre?

Nem húzom tovább az időt, elárulom, amire vársz: az idei őszi szemeszterben a tárgyfelvétel (amit kurzusfelvétel, kurzusleadás néven találsz meg az előbb említett táblázatban) augusztus 31-ével startol, és szeptember 17-ig fog tartani. Fontos, hogy mielőtt eljutunk az előzőekben említett ponthoz, aktiválnod kell a hallgatói státuszodat a rendszerben. Ezt el fogják magyarázni neked az első napon, de most én is megteszem. Beiratkozás, bejelentkezés a Neptun tanulmányi rendszerben címmel találod meg ezt a pontot a táblázatban. Augusztus 30-tól szeptember 10-ig tudod ezt megtenni. Ez azért fontos, mert enélkül nem tudod elkezdeni a szemesztert. Miután beléptél a kódoddal és a jelszavaddal a Neptun felületére, az Ügyintézés menüt kell keresni, ezen belül is a Beiratkozás, Bejelentkezés menüpontot. Ezután nincs más dolgod, mint kiválasztani az adott félévet és bejelölni az aktív lehetőséget a Félév státusz pont alatt. Ha ez megvan, már nem csak fél lábbal, de egészen nyakig az egyetemen vagy! 

targyfelvetel

Milyen tárgyakat kell felvenni?

Az orientációs napon kapni fogsz egy fontos információkat tartalmazó papírt, amit szintén jó, ha megtartasz, hiszen ezen a papíron fogod látni, melyik évben milyen tárgyakat kell felvenned és hány kreditet kell teljesítened az adott szemeszterben. Természetesen nem biztos, hogy a Képzőművészeti Intézet és a Design és Médiaművészeti intézet is papíralapon adja az információt vagy elektronikus formában juttatja el, a lényeg, hogy mindenképpen kapni fogsz egy kulcsot, ami alapján fel tudod venni a tárgyakat az adott szemeszter szorgalmi időszakára. Lesznek kötelező tantárgyak, amelyek felvétele és teljesítése elengedhetetlen, és lesznek választható tárgyak is, amelyek felvétele nem kötelező, de adott esetben segíthetnek pl. a kreditszám elérésében. Olyanokat is találsz a listán, amik első évben nem kötelezőek, de hallgatva a felsőbbévesekre, „jobb, ha előbb túl vagy rajta” alapon felveheted őket. Mutatok egy példát: én a Zeneművészeti Intézet hallgatója vagyok, így az én kötelező tárgyaim listáján elsőben a Főtárgy 1 (esetemben magánének), Főtárgyjáték módszertan 1, Zenekari és kórushét 1, Magyar és általános zenetörténet 1, Korrepetíció 1, Szolfézs 1, Kórus v. Zenekar 1, Népzene 1, Zeneelmélet 1, Szólampróba 1, Zongora 1, Kamarazene 1, Szakmai hét 1. voltak.

Hogyan tudod felvenni a tárgyakat? 

Amint túlestünk a „melyik” kérdésen, elérkezünk a következő állomáshoz, a „hogyan”-hoz. A Neptunba belépve keresd meg a Tárgyak menüt, majd ezt követően a Tárgyfelvétel menüpontot. Ezután ki kell választanod a szemesztert, ami esetedben a 2021/22/1 alakot fogja viselni. Ezután kattints a Tárgyak listázására, és máris látni fogod a választékot. Innen pedig már nincs más hátra, mint kiválasztani és menteni a kiválasztott kurzusokat.

Remélem, használható segítséget tudtam nyújtani neked ehhez az új feladathoz! Ne aggódj, biztos vagyok benne, hogy minden simán fog menni! Addig is élvezd a nyarat, a gólyatábort és a szabadidőt! Szeptemberben találkozunk! 

Képek forrása: 1, 2