Tárgyfelvételi kisokos a PTE ETK gólyáinak

+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mi is az a tárgyfelvétel és hogyan zajlik? Miért olyan fontos ez és egyáltalán hol tudom ezt intézni? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennetek, joggal teszem hozzá, hisz a gimnáziumi órarendhez képest – amit készen kapsz kézbe szeptemberben – ez oly távol áll. Vegyük is sorra mit érdemes tudni a tárgyfelvételről, ha az ETK-ra nyertél felvételt.

Mielőtt belekezdenénk, szeretnék gratulálni Nektek a sikeres felvételihez ide az ETK-ra, hisz nagyon szuper kezekben vagytok itt! Kezdjük a legelején: Neptun. Ez az a platform, amin keresztül az elkövetkezendő egyetemi éveidben mindent intézni tudsz. Ezek között a tárgyfelvételt is. Lebutítva ez az „órarend elkészítésed”. Nagyon fontos megálló lesz ez minden féléved megkezdésénél, azonban a legelsőnél nincs annyira sok lehetőséged és ezzel hibázási eshetőséged sem, hiszen az elméleti tárgyaidat automatikus megkapod fixen. Az meg hogy lehet?

Nos úgy, hogy minden tárgy elméleti órájára egyetlen egy időpont van meghirdetve olyan magas létszámlimittel, ami lehetővé teszi, hogy mindenki bekerüljön rá. Ezzel biztosítva a helyed az órára. A gyakorlati tárgyaknál azonban már ügyeskedni lehet. Ami a legfontosabb tudnivaló, a Neptun nem mindig a legélesebb kés a fiókban. Nagyon szeret lefagyni vagy teljesen leállni, indokolatlanul kidobni embereket a rendszerből. Ilyenkor sem kell megijedni! Nem lesz olyan, hogy lecsúszol egy óráról és anélkül kell elkezdened a félévet. Megnyugodhattok.
tárgy

Hogyan lehet az, hogy én rakom össze az órarendem?

Neptunban, mikor elindul a tárgyfelvételi időszak, látni fogod félévekre lebontva az óráidat. Itt meg kell majd keresned az első félévet és ott először a gyakorlati órákat felvenni (hisz az elméleten nem tudsz sokat variálgatni, felesleges azzal vesztegetned az időt és a jó gyakorlatos helyeket). Amikor rámész egy gyakorlati órára kiad sok időpontot (más napszak, más nap, más oktató), itt meg kell nézned mi az, ami neked a legjobb és azt felvenni. Célszerű prioritást követve haladni. Mi az, ami neked a legfontosabb tárgy? Mi a második legfontosabb? Azzal kezdj és így haladj sorban.

Szemfülesnek és gyorsnak kell lenni, hogy lecsaphass a „jó” helyekre. Mit értünk jó helyek alatt? Ez csak Rajtatok múlik! Valakinek az a szempont, hogy több szabadnapja legyen, valakinek az, hogy több idő legyen egy nap az órái között. Miután minden órát felvettél, ami kötelező és ami kötelező szabadon választott tárgy, nézd meg hány kreditet vettél fel és ellenőrizd utoljára az órarenden, hogyan néz ki. Ilyenkor észreveszed, ha esetleg véletlen mellé nyomtál és nem azt vetted fel, amit szerettél volna. Ellenőrzés gyanánt ez a ránézés tökéletes.

Milyen óráim lesznek?

Első félévben lesz Élettan elmélet és gyakorlat, Anatómia elmélet és gyakorlat, Elsősegélynyújtás elmélet és gyakorlat, Latin, Sejtbiológia, négy hét erejéig tanulásmódszertan, különböző szabadon választható tárgyak (azt hiszem ez az Egészségtudomány története tárgy lesz).

Gyakorlati és elméleti óra?

Az ETK-n első évben a két fő tárgy az anatómia és az élettan. Ezekből lesz nagy vizsga első év végén és ezekre épül majd minden későbbi tárgy. Más lesz a teljesítés feltétele minden tárgynál, azonban, ami közös mind az anatómia, mind az élettan gyakorlatban az a miniteszt és az előadás. Mi az a miniteszt? Minden témakör lezárását követően a legközelebbi órát egy miniteszt írásával kezditek, ami rendszerint a teremben lévő számítógépeken valósul meg. Ez leginkább ábrákból van. Ilyenkor a kiadott (mondok egy számot) 50 ábrából teljesen véletlenszerűen kitakarva részeket meg kell nevezned 10-et. Minimum 8-at kell tudni a sikeresen miniteszthez mivel 80%-tól számít teljesítettnek.

Ha szeretnél ebben egy kis könnyítést magadnak, akkor azt tanácsolom, hogy ne a nap legelső óráját vedd fel, mert van, hogy ismétlődik 20 ábra és ha például egy délelőtti vagy esetleg koradélutáni, délutáni órát veszel fel a kora reggeli helyett, lehet, hogy kapsz egy kis segítséget a már előtted ezt megíró társaidtól.

Valaki azt szereti, ha elsőnek esik túl rajta, valaki azt, ha kap támpontot és később tudja le. Elméleti órákon zárthelyi dolgozatokat (ZH) fogtok írni és azok adják majd a félévi jegyeteket. Ha jelenléti oktatás lesz akkor ezt az előadóban írjátok meg papíron, viszont, ha online oktatás lesz, akkor az e-Teszt rendszerében, ahol nem tudsz majd ugrálni a kérdések közt és variálgatni.
tárgy

Mennyit számít kihez kerülök órára?

Szerintem nagyon sokat számít, hogy kinek az óráját sikerül felvenned a tárgyfelvételkor, hisz mindenkinek más a személyisége és a tanítási módszerei. Én nem nagyon kaptam tippeket felsőbb évesektől melyik oktató milyen, de szerencsémre nagyon jól választottam, úgy gondolom. Anatómia gyakorlatnál ugyanis kifogtam egy olyan oktatót, aki a legelső pillanattól kezdve szimpatikus volt és az utolsó óráig az is maradt. Imádtam és a kedvenc tanárom lett. Mindenkinek más a szempont és a prioritás, ha oktatót választ. Nekem maximálisan felülmúlta az elvárásaimat. Mivel mindkét félévben hozzá vettem fel az óráimat, így más tanárról nyilatkozni sajnos nem tudok.

Nyilván hallottam és hallok történeteket és véleményeket, viszont más szemüvegén keresztül nem szeretnék nézni és véleményt formálni, amíg nekem személyes tapasztalatom nincs velük, ezért most csak a sajátomról tudok mesélni. Én Csernák Gabriella tanárnőhöz kerültem és nyugodt szívvel ajánlanám mindenkinek, az óráit. Hangulatban, anyag leadásban és magyarázásban, mindenben.

Élettan gyakorlatnál is igen szerencsésen sikerült választanom megint. A két félévemben két külön tanárnál voltam. Első félévben Illyés-Kovács Anita tanárnőnél, második félévben Far Gabriella tanárnőnél és én mindkettejük óráját nagyon szerettem.

Igazából „rossz” tanárt nem igazán tudsz kifogni, mert minden gyakorlatot oktató tanár nagyon fiatal és következetesen kér számon, ugyanakkor közvetlenek és szuper hangulatban telnek az óráik. Elméletnél fix oktatók vannak, ott emiatt nem tudsz válogatni, de nem is igazán szükséges. Már ha csak a fő tárgyakat nézzük, nagyszerű, segítőkész oktatók tartják mind az élettan, mind az anatómia órákat. Következetesek, kellően szigorúak, és nagyon jól magyaráznak és hoznak egyszerű példákat, amiken keresztül még jobban megmarad az anyag. Összességében úgy gondolom, bárhogy lesz is, oktatókból nem igen tudtok mellényúlni. 

Remélem tudtam segíteni Nektek kicsit eligazodni, jobban átlátni magát a tárgyfelvételt! Ha mégis elakadnátok vagy kérdésetek lenne, keressetek bizalommal!
Ha érdekelne Titeket mi is az a Neptun és hogyan működik ide kattintva olvashattok róla bővebben. Sok sikert kívánok minden gólyának az első évhez!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép