felvétel

Tárgyfelvétel kisokos TTK-s gólyáknak

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Gólyák!

Alig egy hónap választ el TiTeKet a hallgatói élettől, ezért szeretnénk segítségetekre lenni egy gólya kisokos összeállításával, karonként. 

Íme néhány időpont, amit fontos TudnoToK:

2021. augusztus 23. – szeptember 6. Bejelentkezés (regisztrációs) időszak

2021. augusztus 30. – szeptember 10. Tárgyfelvételi időszak

2021. szeptember 6. A félév kezdete, az oktatás kezdete nappali tagozaton

Neptun

Először is, a KRÉTA helyére a hírhedt Neptun Tanulmányi Rendszer fog kerülni, amivel érdemes lesz elkezdeni mihamarabb ismerkedni. A gólya csomagokban talált azonosítót érdemes lesz bemagolni, ugyanis az lesz a Neptun-kódotok, amelyet jó párszor le fogtok majd írni egy-egy egyetemi megmérettetéskor. A Neptun lesz az a felület, amely már a tárgy- és kurzusfelvételkor türelmetlenné fog tenni, amennyiben nem időben jelentkeztek be, ugyanis hajlamos a rendszer leállni a túlzott terhelés miatt, de általában az is csoda, ha beenged. 

Tárgyfelvétel lépésről-lépésre

FONTOS! Csak a tárgyfelvétel megadott időszakában tudjátok végrehajtani a rátok kiszabott feladatot, amennyiben a tanulmányi státuszotok „aktív”.

A felső fülek között ezt fogjátok látni sorban: Saját adatok; Tanulmányok; Tárgyak stb.

A „Tárgyak” fül 3. szempontja a Tárgyfelvétel lesz, amelyre rákattintva tudtok hozzákezdeni a feladathoz. 

cikkbe-1

Felmerülhet a kérdés, mit szükséges felvenni. Ezt a legegyszerűbb úgy megállapítani, hogy megfigyelitek a saját szakotoknál előírt órarend kurzusait, majd a meglévő félévhez tartozó tárgyakat tudjátok a + jellel felvenni, amely kötelezőnek felel meg. Van lehetőség szabadon választott kurzusokat is abszolválni, ami plusz kreditként számolható el. A híres „szabvál” krediteket érdemes gyűjteni, ugyanis feltétele a diploma megszerzéséhez, s ezeknek mennyisége szakonként változó. Azonban érdemes időben bejelentkezni, ugyanis mindenki vadászik a szabválokra, hogy nagyon hamar betelnek. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyes kurzusoknak mikor vannak a megadott időpontjai, hiszen a kötelező tárgyak élveznek prioritást, így el kell kerülni az óraütközéseket. 

felvétel

Ha valamelyik tárgyat nem látod, de az órarendben benne van, akkor itt egy tipp: Keresd ki a tárgy kódját a mintatantervből, majd keress rá ezzel a Tárgyfelvétel menüben (az összes tárgy listázása helyett). Ha így sem látod, kérdezd meg szaktársaidat, hogy nekik megjelenik-e. Ha senki sem látja, írjatok egy üzenetet a TTK Tanulmányi Osztálynak (ttkto@gamma.ttk.pte.hu). 

Érdemes tudni, hogy minden szemeszterben minimum 30 kredit az ideális mennyiség, amelyet abszolválni kell, így ha a kötelező tárgyak ezt nem teszik ki, fennáll a lehetőség a szabválok felvevéséhez. Amint sikerült a tárgyfelvétel folyamata, a „Tárgyak” fülnél az 1. opció a Felvett tárgyak, ahol a kurzusaitok listája található, feltüntetve a felvett kreditek és tárgyak számát. 

Hogyha a Neptunnal valamilyen probléma adódik, a PTE TTK HÖK Facebook oldalán mindig jelzik a hallgatók felé, ezért javaslom annak figyelemmel kísérését. 

Remélem ezzel a kis összefoglalóval tudtam Nektek segíteni, és könnyebben fogtok hozzá az elsőnek nehéznek tűnő feladathoz. További kérdések esetén látogassatok el magazinunk, valamint a kar honlapjára!

Forrás: 1