tárgy

Tárgyfelvételi kisokos a #pécsiközgáz gólyáinak

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Elsőévesek!  Az egyetem alatt számos kihívást jelentő feladattal találhatjátok szemben magatokat. Ezek az évek a felnőtté válásról szólnak, megtanultok majd önállósodni, de közben nem szabad elfelejteni szórakozni sem, ki kell használni a fiatalságotokat. Így lesz igazán jó visszaemlékezni a felsőoktatásban eltöltött éveitekre. Az említett kihívások megpróbáltatóak lehetnek, de ha felkészülten várjuk őket, akkor nem történhet probléma. 

Mintatanterv

A tárgyfelvétel egy igen stresszes időszak is lehet a hallgatók számára, de a Közgazdaságtudományi Kar honlapján található tanmenetet áttanulmányozva nem lehet esély az aggodalomra. A KTK oldalán szakokra bontva látható, hogy mely tárgyakat szükséges teljesíteni az alapképzés 7 féléve során, sőt az is megtalálható, hogy mi az az ajánlott félév, amikor ajánlott az adott tárgyat felvenni. 

A tárgyfelvétel előtt nem sokkal feltöltik az órarendet is, azaz a félév során teljesíthető tárgyak időpontja és oktatói is láthatóvá válnak. Érdemes azt is figyelni, hogy mennyi hely van egy kurzuson, mert ahova kevesebb hallgató jelentkezhet, az gyorsabban betelik. A tárgyfelvétel előtt nem sokkal a Neptunon is láthatóvá válnak ugyanezek, de véleményem szerint egyszerűbb a honlapon látható dokumentumot átnézni először és csak azután meggyőződni arról, hogy nem történt változás.

A kurzusok négy nagy csoportba sorolhatóak: alaptárgyak, társadalomtudományi tárgyak, szakspecifikus kötelező és választható tárgyak és szabadon választható tárgyak. Az alapszakos képzések első féléve megegyezik mindenkinek, négy alaptárgyat, egy társadalomtudományi tárgyat és egy szabadon választható tárgyat kell teljesíteni a hallgatóknak. Ebben a félévben ajánlatos a Sport I. teljesítése, illetve a Matematikai alapokat is ekkor kell letudni. 

Neptun

A Neptunnal is érdemes megismerkedni, mert gördülékenyebben mehet a tárgyfelvétel, ha már tudjuk, hogyan működik a rendszer. A rendszer számára nehéznek szokott bizonyulni a tárgyfelvételi időszak, mert túl sokan szeretnének egyszerre belépni. Ilyenkor sem szabad nagyon megijedni, mert nem csak velünk történik és amint felszabadul újabb hely, mi is bejutunk. A leggyakoribb tanács, amit hallani lehet az, hogy jelentkezzünk be minél előbb, mert ha utolsó pillanatban szeretnénk, akkor már nem biztos, hogy időben bejutunk és így nem sikerül felvennünk a szimpatikus tárgyakat. 

A rendszerben 10 percig tudsz bent maradni anélkül, hogy nem kattintanál semmire, tehát, amíg arra vársz, hogy felvehesd a tárgyaid, érdemes lépegetned, de nem szabad ekkorra hagyni a felfedezést, mivel abban az esetben, ha csak később tudsz bejelentkezni, akkor már céltudatosan kell a tárgyak felé venned az irányt.

tárgy

Az első és legfontosabb lépés az, hogy aktívra állítsuk a félévünket, mert ha ezt elfelejtjük, akkor nem tudjuk a kurzusokat felvenni.

Órarend összeállítása

Számomra az vált be leginkább, hogy összeírom azokat a tárgyakat, amiket teljesítenem kell, illetve azoknak az időpontját is feljegyzem, amik tetszenek a választható tárgyak csoportjából is. Ezt az összesítést látva össze tudok állítani egy órarendet, amiben nincs ütközés. Érdemes több tervvel is előállni, főleg az első pár félévben, mert ekkor kell a választhatókat letudni, illetve ilyenkor több a kisebb csoportos óra is. 

Ajánlatos egy sorrendet felállítani a tárgyak között, így amikre mindenképpen kíváncsiak vagyunk vagy kis létszámmal indulnak, azokat kell legelőször felvenni, mert nagyon hamar elfogyhatnak a helyek, ha nem figyelünk. 

A Neptun órarendtervezője is sikeresen alkalmazható annak érdekében, hogy átlássuk milyen tárgyak felvételekor nincs ütközés.

Előfordulhat, hogy nem sikerül összeszedni a kötelező 30 kreditet, mert a választható tárgyak ütköznek vagy nem férünk be olyanra, ami tetszik, ekkor sem kell pánikba esni, csak a következő félévben kell ennyivel többet teljesíteni.

Az idei kurzusfelvétel augusztus 30-a és szeptember 5-e között fog idén zajlani. Az ezt követő héten kezdődik a félév és az első óra után még van lehetőségünk megválni vagy lecserélni egy-egy órát, ha azok nem tetszettek, vagy nem találjuk magunkhoz illőnek. A választható tárgyaknál fennáll a veszély, hogy felsőbb évesekkel kerülünk össze és úgy érezzük, hogy nincs még elegendő tudásunk a tárgy teljesítéséhez. Ilyen esetben is dönthetünk úgy, hogy inkább egy későbbi félévben szeretnénk azt teljesíteni és helyette inkább másikat választunk.

Remélem az összefoglalómmal a segítségetekre tudtam lenni! Sikerekben gazdag egyetemi tanulmányokat kívánok Nektek!

Felhasznált forrás: 1, 2 kiemelt, belső

1 thought on “Tárgyfelvételi kisokos a #pécsiközgáz gólyáinak

Comments are closed.