Tárgyfelvétel kisokos a Pécsi Jogi Kar gólyáinak

+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szerintem már sokatokban realizálódott, kedves Gólyák, hogy az idő felgyorsult a Pont Ott Parti után, főleg a gólyacsomagok érkezését követően. Mielőtt elmentek a gólyatáborba, szembe kell néznetek egy olyan kihívással, amely bizony sok fejtörést okoz, ez pedig a tárgyfelvétel. FONTOS, hogy a tárgyfelvétel időpontjának kezdete augusztus 16. 10.00 óra, mely egészen szeptember 13-ig tart.

Ezt az eseményt közvetlen megelőzi egy másik fontos lépés, ti esetetekben a hallgatói jogviszony aktiválása a Neptun-ban, magyarul a beiratkozás. Ennek a menetét Egresits Dominika fogja elmagyarázni nektek, lépésről lépésre. Közvetlen ezután, pontosan 10 órától van lehetőségetek felvenni az elsőéves tárgyakat. Jó tanács, hogy rögtön kezdjetek neki, ne halasszátok későbbre, mert pillanatok alatt betelnek a helyek. De hogyan tudjuk felvenni a tárgyainkat? Egyáltalán melyik tárgyat vegyük fel? Ezekre, s még hasonló más kérdésekre kaptok választ a továbbiakban.

jog

Tárgyak összeírása

Kurzusfelvétel előtti nap hasznos lehet, ha készítünk egy virtuális vagy papíralapú órarendet azokról a tárgyakról, amelyeket készülünk felvenni. Ezt megtehetitek a Neptun felületén is, amennyiben rákattintotok az adott tárgy esetében arra, hogy „órarendtervezőbe”. Én inkább a papíralapú órarendet preferálom, ugyanis nem mindig tudok kiigazodni a Neptun felületén. Terjeng egy olyan pletyka, hogy egy kattintással fel tudjuk venni azokat a tárgyakat, amiket beraktunk órarendtervezőbe. Nos, ez nem igaz, nekünk kell egyenként felvennünk a kiszemelt tárgyakat.

Melyik tárgyakat kell/érdemes felvenni

Az első féléves tárgyak listáját kézhez kapjátok, illetve e-mailben is ki lesz küldve nektek. Továbbá az iskola honlapján megtaláljátok összeírva a kötelezően választható, szabadon választható és a differenciált tárgyak listáját. Ezt most ide kattintva meg is tudjátok nézni. A kötelezően választható tárgyak esetében is lehetnek eltérések, ugyanis valamelyik esetében nincs elég hely biztosítva (ezek nem a nagy előadóban vannak megtartva), de direkt úgy vannak meghirdetve, hogy második félévben is lehessen őket teljesíteni. Hogy jobban átlássátok, összegzem kicsit őket.

jog

  1. Ráépülés miatt javasolt őket felvenni első félévben, ami annyit tesz, hogy következő szemeszterben, vagy még későbbiben a felsorolt tárgyaknak lesz úgymond második részük, ami az elsőre épül, és csak abban az esetben lehet felvenni, ha az adott tárgy első fele teljesítve lett. Érdemes azt is kihangsúlyozni, hogy ezek a kurzusok csak az őszi szemeszterben indulnak el, a tavasziban nem. A következő tárgyakról van szó:

Magyar alkotmány- és jogtörténet 1.

Európai alkotmány- és jogtörténet 1.

Római jog 1.

Bevezetés a bűnügyi tudományokba

  1. Ezután beszélhetünk azokról a kötelező tárgyakról, melyek esetében egy félév során csak az évfolyam felének van kapacitás a tárgy felvételére. Ha netán lecsúsztatok az ilyen típusú tárgyakról, akkor sem kell megijedni, mert a tavaszi félévben szintén indulnak, illetve ezekre a tantárgyakra nem épül rá semmi. Lássuk őket:

Latin

Jogászi képességek elméleti és gyakorlati megalapozása

  1. Utolsó kategória pedig azoké a tárgyaké, amelyek felvétele ajánlott, de későbbi félévben is felvehető. Ezen tárgyak esetében nincs létszámkorlát, illetve nem épül rájuk későbbi félévben másik tárgy. Felvételük viszont nagyon is ajánlott, ugyanis a tanterv szerint az őszi szemeszterben érdemes őket teljesíteni. Azt javaslom, teljesítsétek őket az első félévben! Ezek a tárgyak a következők:

Jogi alaptan

Közgazdaságtan

Ha minden kötelezőn átrágtuk magunkat, jöhetnek a szabadon választható tárgyak, illetve a differenciált tárgyak. Nagyon fontos tudnotok, hogy az első félévben ezekből csak egyet-egyet ajánlott felvenni, és az sem mindegy, hogy melyiket! A differenciált tárgyak esetében csak a történeti alappanelből választhattok, viszont a szabadon választható tárgyak esetében nincs külön kategória megadva, így ott kedvetekre válogathattok. Ha ide kattintotok, akkor megtaláljátok a szabadon választható tárgyak listáját, ide kattintva pedig a történeti alappanelt érhetitek el.

Hogyan tudom felvenni a tárgyakat?

Ehhez a folyamathoz segítségül szolgál az alábbi videó, de én is megpróbálom röviden leírni a folyamatot. A Neptun rendszerén belül találok egy „tárgyak” elnevezésű fület, azon belül pedig a tárgyfelvételre kell kattintani. Én legtöbb esetben azt csinálom, hogy a tárgynév rubrikába beírom az adott kurzus kezdőbetűit, ezután pedig listázom. Miután kiadja a keresett tárgyat, kizárásos alapon a felvételre kell kattintani. Időpontos óra esetén ki kell választani a számunkra legmegfelelőbbet, ezután tudjuk csak felvenni. Érdemes többször megnézni a videót, ugyanis nagyon jól összegzi a tárgyfelvétel menetét.

jog

Fontos információk/tippek

Végezetül pedig néhány fontos információt, illetve tippet szeretnék megosztani veletek. Elfordulhat, hogy nem lesz lehetőségeket a létszámkorlát miatt felvenni 1-2 tárgyat, így értelemszerűen nem jön össze a 30 kredit. Ebben az esetben nem kell megijednetek, hiszen ezeket a tárgyakat a tavaszi szemeszterben is fel tudjátok venni, nincs azzal semmi gond, ha az őszi félévben például a latin nyelv nincs felvéve.

Persze a ráépülős tárgyakat mindenképp teljesítsétek, ott nincs létszámkorlát! Visszatérve a kreditekhez, nem dől össze a világ, ha egy szemeszterben nincs 30 kreditetek felvéve, majd a tavasziban kicsivel több lesz. Ezt semmiképp se kompenzáljátok differenciált tárgyakkal, ugyanis azok is véges létszámmal vannak meghirdetve, nem érdemes egynél többet felvenni, mert csak másoktól veszitek el a lehetőséget, arról meg nem is beszélve, hogy túlvállaljátok magatokat. Nem a mennyiség számít a jó átlag eléréséhez, hanem az elért eredmény. 

Következő cikkemben néhány szabadon választható tárgyat ajánlok nektek, amelyeket én is teljesítettem az évek során (spoiler, hogy sosem nyúltam mellé). Továbbá néhány barátomat is megkértem, hogy írjanak nektek egy rövid ajánlót. Ha érdekel, akkor kövessétek a Pécsi Egyetemisták oldalát. Sok sikert az órarend összeállításához!