Filmajánló – Tanulságok a mesék világából – 2. rész

+1
2
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Korábbi filmajánlómban már olvashattatok azokról a Disney mesékről, amelyek mély nyomot hagytak szerény szívemben. Ám ezúttal nem csak a Disney kínálatából fogok animációs filmeket bemutatni Nektek, hanem egy, a Netflixen megjelenő mesével is kiegészítettem a listámat.

A bűvész elefántja

Az idei év elején mutatták be ezt a filmet, amelyet a Netflix kínálatában találhatunk meg.  Főszereplőnk egy kisfiú, Peter, aki elveszítette a családját egy háborúban, ezért egy leszerelt katona viseli gondját. Ám a háború nem csak sok ember szerettét vette el, hanem egy varázslattal teli város reményét is. Azonban érkezik egy bűvész a városba, aki rejtélyes módon megidéz egy elefántot, akivel Peter hamar közeli kapcsolatba kerül. Viszont ez semmi esetre sem számított hétköznapinak egy unalmas, élettelen városban! Peter az elefántban látja az egyetlen esélyt arra, hogy megtalálja rég elhunytnak hitt húgát, és mindeközben egy izgalmas eseménysorozat veszi kezdetét, amely az egész város jövőjét is pozitív irányba tereli. 

A film nagyon jól szemléltette az emberek közömbösségét és egyhangúságát, amely érdekes összhangban állt a vizuális elemekkel. Az egész filmet belengte a komorság, és a remény, illetve a varázslat elvesztése. Azonban mikor feltűnik a színen Peter, és mindenáron kiáll az elefánt mellett, felfedeztem némi ellenszenvet az emberekben, mert elítélték azt, ami ismeretlen, nem próbálták megismerni és megérteni a helyzetét. (Példa erre a filmben a festékes jelenet) Mindezzel ellentétben Peter volt az, aki rokonszenvvel állt az ismeretlen jövevény előtt, emellett küzdött valami olyanért, ami számára fontos volt. És ezek voltak azok a lépések egyetlen embertől, ami elhozta a változást a városba, és ezzel együtt a reményt is. A változás a kevesek hangjával kezdődik, de mindig bátornak kell lenni, és meg kell tenni az első lépést! 

Ez a mese tele van érzelmekkel: bánattal, reménnyel, szeretettel, és nem utolsó sorban humorral, amelyet szerintem kár lenne kihagyni!

mese

Shrek

Szerintem a legtöbben ismerjük a jó öreg Shreket, de próbáljuk meg egy kicsit más szemszögből is megnézni ezt a klasszikus mesét. Shrek, a kiközösített ogre a saját mocsarában, magányosan él, miközben a körülötte élő természetfeletti lényeket folyamatosan fogják el királyi parancsra. Ennek köszönhetően sodorta az útjába az élet Szamarat, akivel a király kérésére útnak indulnak, hogy megmentsék Fiona hercegnőt. Fiona az ő szőke hercegét várja a sárkány által őrzött toronyba, de be kell érnie Shrekkel, és a legkevésbé sem táltos paripájával. Ezután együtt indulnak útnak abból a célból, hogy Fiona végül a király feleségévé váljon. Az út során a két főszereplőnk egymásba habarodik, és ez némi bonyodalmat hoz a jövőre nézve. 

A Shrek tele van előítéletekkel és társadalombírálattal. Lényegében az egész mese arról szól, hogy Shrek kitaszított, üldözött szörnyeteg azért, mert ogre, és nem fogják az emberek elfogadni azt a tényt, hogy ő más, és ezért nem lehet részese a társadalomnak. Mindennek tökéletesnek kell lennie, és ami nem illik bele ebbe a tökéletesnek titulált képbe, azt el kell ítélni. Fiona élete is előre eltervezett volt, a tökéletes hercegnek kellett volna megmentenie, ehelyett Shrek volt a tökéletlen lenyomata ennek, de mindezek ellenére is lehetett happy end a történetük vége. Nem kell mindig megfelelni a társadalom elvárásainak, lehet szabad akaratunk, és úgy is lehet boldogan élni, míg meg nem halunk. És a legfontosabb, amit Shrek tanított nekem az az, hogy mindig önmagunknak kell lenni, nem számít ki mit gondol!

Coco

A Coco a mexikói kultúrába enged bepillantást nyerni egy szerethető családon keresztül, amelynek legfiatalabb tagja, Miguel, különleges utazásra invitál bennünket Halottak napján. Ez egy különösen jeles ünnep az országban, hiszen ilyenkor az elhunytak átkelhetnek egy hídon, hogy egy estére újra a családjukkal lehessenek. Miguel családfája igazán különleges, de van egy fő, akinek a személyét homály fedi. Bonyodalmak sokaságának következményeként Miguel elkerül a holtak földjére, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá, és mindeközben fény derül a családját övező rejtélyekre is.

Ez a mese kiemelkedően megható, és csodálatos alkotás! Fantasztikusan ábrázolja a családi összetartást, emellett a mexikói hagyományokat is jobban megismerhetjük, és mindezt némi humorral és zenével is érdekesebbé varázsolta a rendező. Viszont megjelent az önzőség, illetve annak a bemutatására is sor került, hogy a hírnév annyira fontossá válhat egy ember számára, hogy elveszítheti önmagát, és még a saját barátját is elárulná a hatalomért cserébe. De nem minden a hírnév, mert bizony az is fontos, hogy szeressük azt, amit csinálunk és persze legyünk is jók benne. 

film

Remélem sikerült meghoznom a kedveteket valamelyik meséhez! Én, mint örök gyerek lelkű 20 éves, imádok meséket nézni, mert mindegyikből tudok tanulni, és általuk sikerül egy kicsit pozitívabb szemmel néznem a világunkat. Fontos kiemelnem, hogy ha vannak sorstársaim, akik gyakran töltik a szabadidejüket mese nézéssel, ne érezzék magukat „gáznak” emiatt! Szerintem ez egy rendkívül pozitív dolog, hiszen ez azt jelenti, hogy sokunkhoz eljutnak olyan üzenetek, amelyeket bizony nem érthet meg mindenki. 

Ezért mindenkit arra bíztatok, hogyha a szabad ideje engedi, akkor töltsön el pár órát egy fantasztikus mese társaságában, mert ez garantált kikapcsolódást jelent!

Források: kép1, kép2, kép3, kiemelt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük