Táncoló Egyetem bemutatása

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sorrendmódosító kampányunk keretein belül igyekszünk megmutatni nektek, milyen is valójában a hallgatói élet a PTE-hez tartozó 10 egyetemi Karon. A következő cikkekben ismertetjük azokat a további lehetőségeket, amelyek Pécsett várnak rátok, amennyiben a PTE-t jelölitek az első helyen. Az egyik szuper lehetőségnek a Táncoló Egyetemet mondanám, melynek bemutatásához Bánkyné Perjés Beatrix Tanárnő segítségét kértem.

Tanárnő, köszönöm, hogy elfogadta a megkeresést! Mesélne nekünk arról pár mondatban, hogy mi is ez a Táncoló Egyetem?

egyetemBánkyné Perjés Beatrix: 2000 óta működik a Táncoló Egyetem program a PTE-n, a magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló módon. Félévente induló, kezdő szintű tánc- és mozgáskurzusokat kínálunk az egyetem hallgatóinak, amik 10 héten keresztül folynak, alkalmanként 90 percben a PTE 300 -es, tükrös tánctermében. Ezek az órák karoktól függően kreditért vagy sportkurzusként is teljesíthetők akár.

Milyen táncstílusokat lehet kipróbálni a Táncoló Egyetemnél?

Bánkyné Perjés Beatrix: Az elmúlt években eddig több, mint 50-féle tánc- és mozgásstílust kínáltunk. Az őszre tervezett kurzusok boogie-woogie, rock and roll, swing, latin freestyle aerobik, hip-hop, horvát, szerb, makedón táncok, társastánc, latin táncok, zenés torna, alakformáló táncaerobik, hastánc, kubai salsa, bachata. Aki pedig még komolyabban szeretne foglalkozni a tánccal, őket várja a PTE Táncegyüttes. 

 

Csak PTE-s hallgatók és oktatók vehetnek részt az adott táncórákon?

Bánkyné Perjés Beatrix: Az órák nyitottak minden pécsi lakos előtt is, 16 éves kor felett. 

Hogy zajlik a jelentkezés/regisztráció? 

Bánkyné Perjés Beatrix: A tárgyfelvételi időszakban az egyetemi tanulmányi rendszeren keresztül tudnak jelentkezni azok, akik kreditért vagy sportkurzusként vennék fel az órákat. Akik kikapcsolódásként, testedzési lehetőségként szeretnének járni, ők a PTE Sportiroda honlapján regisztrálhatnak a kurzusok kezdete előtti 1 hétben. Természetesen minden félévben több csatornán is kommunikáljuk ezeket a lehetőségeket és az időpontokat. A Táncegyütteshez próbatánc után van lehetőség csatlakozni.

23_KEDD_KON_Tancolo_Egyetem_bemutatasa_kep1

Ha PTE-s hallgatóként, kreditet érő tárgyként veszek fel egy tánckurzust, hogyan tudom teljesíteni a tárgyat? Mik a követelmények?

Bánkyné Perjés Beatrix: A 10 alkalomból legalább 8-szor jelen kell lenni, valamint egy zárthelyi dolgozat megírása is szükséges általános tánctörténetből és az adott kurzus elméletéből. Ezekről az oktatók is csepegtetnek információkat az órákon, de a Táncoló Egyetem honlapján is elérhetők az anyagok élvezetes formában, filmekkel, fotókkal téve még érdekesebbé a tanulnivalót. 

A digitális oktatás alatt hogy nézett ki a táncórák megtartása? Van esély arra, hogy online térbe vigyenek át 1-2 kurzust? 

Bánkyné Perjés Beatrix: 2020 tavaszán egy hét alatt létrehoztuk a PTE digitális tánctermét, ahova az oktatók rendszeresen töltöttek fel videókat, valamint újféle táncstílusok is bekerültek a repertoárba. Csatlakoztak például külföldi hallgatók is, akik saját táncaikat mutatták be. Összesen több, mint 160 videó került fel, amelyek most is elérhetők a digitálistánc oldalon. Ezeken kívül a közösségi médiában is posztoltunk változatos táncos fotókat, videókat, mindenkit arra buzdítva, hogy otthon is bátran álljanak neki táncolni.

Milyen további programokért felel a Táncoló Egyetem? (fellépések, bemutatók, stb)

Bánkyné Perjés Beatrix: 2011 óta működik a PTE Táncegyüttes, melynek tagjai haladó szinten folytathatják a táncolást. Nekik heti kétszer 120 perces próbáik vannak, rendszeresen vesznek részt fellépéseken, versenyeken is. Több aranyéremmel büszkélkedhetnek cheerleading kategóriában, egész estés táncesteket állítanak színpadra, számos hazai és nemzetközi előadóval felléptek, sőt Kínában és Thaiföldön is népszerűsítették már a PTE-t.

A járványhelyzetre reagálva elkészítették Maszkban is menő vagy fotósorozatukat, melyekre érdemes rápillantani facebook vagy instagram oldalukon. Ugyancsak a Táncoló Egyetemhez fűződik egy nagyon különleges kurzus: kreatív tánc Parkinson-kórral élők számára. Ennek résztvevői is rendszeresen vállalnak fellépéseket, tájékoztató előadásokat, hogy bizonyítsák, a tánc mindenkié. Együttműködünk a PTE Támogató Szolgálattal, akik segítségével a tanulási problémával küzdő hallgatóknak is tudjuk ajánlani a számukra legmegfelelőbb kurzusokat. Szervezünk táncházakat, közös táncolási alkalmakat, legújabb foglalkozásunk pedig a szabadban, friss levegőn fog folyni az egyetemi sportpályán.    

Ön miért ajánlaná a most felvételiző és már PTE-s hallgatók számára, hogy jelentkezzenek a tánckurzusokra?

Bánkyné Perjés Beatrix: Az órák mindig remek hangulatban zajlanak, minden kar képviselteti magát és egyre nő a nemzetközi résztvevők aránya is. Igazán színes, jó hangulatú kurzusokra számíthatnak a jelentkezők. Egyszerre élvezhetik a tánc fizikai, lelki, mentális és közösségi állapotra gyakorolt hatását, kikapcsolódhatnak, lazíthatnak, felfrissülhetnek jó zenékre, vidám társaságban. A pandémia miatt nem tudtuk megünnepelni a Táncoló Egyetem 20 éves évfordulóját, idén pedig már a PTE Táncegyüttes is 10 éves lett, így aki szeptembertől a PTE hallgatója lesz, remélhetőleg e jubileumok megünneplésének is részese lehet.

 

Köszönöm a Tanárnőnek, hogy összefoglalta nekünk, mi is ez a program. Akinek közel áll a szívéhez a tánc, egyetem alatt sem kell lemondania róla. Ha kíváncsiak vagytok, nézzétek meg a 15 éves jubileumról készült videót, amiben sokféle táncstílust láthattok. Ha pedig érdekelnek további lehetőségek, amelyeket az egyetem biztosít, látogassatok el holnap is a Pécsi Egyetemisták Magazinjához!

 

2 thoughts on “Táncoló Egyetem bemutatása

Comments are closed.