tamogato-szolgalat-pte

Esélyegyenlőség – bemutatkozik a Támogató Szolgálat

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egyetemi hallgatói közösség rendkívül sokszínű mindenhol, így Pécsett is. Mindenféle emberek járnak ugyanazokba az épületekbe, koptatják a padokat, izzadnak vért egyes vizsgákon. Ám ez a sokféleség elég tág fogalom, nem csak a különféle ízlések sokaságát foglalja magába: akadnak olyanok is, akik számára a hétköznapi dolgok is igazi kihívásokat jelenthetnek.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nekik ne lehetnének éppen ugyanolyan tartalmas egyetemi éveik, mint az átlagos többségnek. Ennek biztosítása érdekében jött létre a Támogató Szolgálat, amely ugyancsak erősíti a #ptecsalád életérzést.

Sok szempontból mondják, hogy a Pécsi Tudományegyetem az élen jár. Ezt a kijelentést az a tény is megerősíti, hogy itt, Pécsen alakult országos szinten először speciális igényeknek megfelelő, szolgáltató iroda, amely már hosszú évek óta sikerrel működik a PTE BTK-TTK épületének „A” ruhatárával szemben elhelyezkedő 130-as ajtó mögött.

A PEM KTK Nagykövete Emil elmeséli, hogy testvérét Alit ért baleset után a PTE Támogató Szolgálata hogyan segítette abban, hogy Ali a TTK gazdaságinformatikus szakán hamarosan diplomát szerezhessen.

 

De mi is pontosan a célja?

A testi vagy érzékszervi fogyatékossággal, illetve kommunikációs és tanulási zavarral, súlyos, tartós betegséggel élő hallgatók esélyegyenlőségének a megteremtése. Az iroda elsősorban a tanulásban, illetve az egyetemen és a városon belüli mozgásban tud segíteni. Szolgáltatásaik közé tartozik a jegyzetek gépelése, nagyítása, felolvasása, diktafonra vétele, szövegszerkesztés, speciális eszközök kölcsönzése, nyelvtanulási lehetőség keresése, szükség esetén lelki tanácsadás, krízishelyzetek megelőzése és orvoslása, illetve évente néhány alkalommal csoportos összejövetelek szervezése. Összefoglalva: könnyebbé és lehetővé tenni az egyetemi pillanatok átélését, élményét mindenki számára.

06.25._25._SZER_V.G._Eselyegyenloseg_-_bemutatkozik_a_Tamogato_Szolgalat_KEP1

Mindenkinek jár az esély!

Ha pedig esélyegyenlőségről beszélünk, akkor fontos megemlíteni mellette a napjainkban leggyakrabban előbukkanó fogalmat: az egyenlőséget. Sajnos nem feltétlenül a megváltoztathatatlan okozza a legnagyobb problémákat az életben, hanem pont az, ami megváltoztatható, ez pedig nem más, mint az előítéletekkel való rendelkezés. A legtöbbször alaptalan sztereotípiákkal való küzdelem, a mástól, újdonságtól való félelem az, ami megkeserítheti a múltunkat, jelenünket és jövőnket annak ellenére, hogy az igazság nagyon sokszor a valónak hitt ellentéte. Amit kívülről látunk, az csak egy máz, ami alatta lapul, az számít igazán.


Felnőttként tekintünk magunkra, de ha tényleg szeretnénk ezt a képet megőrizni magunkban, akkor illik aszerint is viselkedni, ahogy szeretnénk, hogy kezeljenek minket. Ennek egyik kitűnő módja az, ha ahelyett, hogy elfordítjuk a fejünket, inkább a holnap szemébe tekintünk és nyitottak vagyunk, illetve azok is maradunk.
Az egyetem kiváló hely az egyes csoportok közötti távolságok áthidalására, az integráció segítésére, az előítéletek leküzdésére. Ha van, akkor emeld fel a hangod azok helyett, akik nem tehetik, és tegyél lépéseket annak érdekében, hogy egy elfogadóbb környezetben létezhessünk és tanulhassunk. A kommunikáció a kulcs, minden apró tett számít!

06.25._25._SZER_V.G._Eselyegyenloseg_-_bemutatkozik_a_Tamogato_Szolgalat_KEP2

Egy kis útravalóul:

„Az ép hallgatóknak azt üzenem, hogy emberként tekintsetek fogyatékossággal élő társaitokra, hiszen elsősorban azok. Nem űrből pottyant lények, ugyanúgy jó és rossz tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ti. Ne féljetek a velük való kapcsolat kialakításától, kérdezzetek bátran tőlük. Nem fognak megsértődni a fogyatékosságukra irányuló kérdésektől sem. Ha speciális képzési igényű hallgatótársakkal találkoztok, bátran kérdezzétek meg, miben segíthettek. Ha éppen szükségük van rá, el fogják fogadni a segítséget. A fogyatékossággal élő hallgatóknak azt üzenem, hogy bátran fogadjátok el a segítséget, sőt kérjétek azt a társaitoktól, ha szükség van rá.” – hangzott el Szép Sándor, a szolgálat korábbi vezetőjének szájából.

Így tehát legyen szükséged bármilyen segítségre, egy dologban biztos lehetsz: a Támogató Szolgálat melletted áll. Ne felejtsd el észben tartani azt sem, hogy bátornak lenni nem szégyen, főleg, ha jó kezekbe kerülsz. Merj segítséget kérni, illetve segítséget nyújtani! Sosem tudhatod, kinek teszed így szebbé a napját…

A Támogató Szolgálat hivatalos oldalán rengeteg hasznos információt olvashattok az aktualitásokról, korábbi eredményekről, részletesen megismerhetitek az iroda történetét, illetve azt is megtudhatjátok, hogy ügyeitekkel kikhez fordulhattok bizalommal.
Mindezek mellett a Facebook oldalon más egyéb érdekességekkel is találkozhattok, amelyekre szintén érdemes egy pillantást vetni!

Ha érdekel ez a téma, akkor olvasd el néhány korábbi, ehhez kapcsolódó cikkünket is: Ne fordítsd el a fejed!, Április 2. – az autizmus világnapja, Ma van a siketek világnapja

Források: 1, 2, kiemelt kép, kép1, kép2