auti

Támogassuk az autistákat! – Programok, amiket nem érdemes kihagyni

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Képzeljétek el, hogy úgy éltek, hogy egyszerűen nem tudjátok, hogy mutassátok ki az érzelmeiteket! Nem ölelitek meg szeretteiteket, vagy esetleg mindenki megvetően néz rátok, mert folyamatosan „tapadtok mindenkire”. Minden kis zaj zavar titeket, mert érzékenyebbek vagytok bizonyos ingerekre. Vagy zseninek, vagy idiótának címkéznek titeket. Ez a rémálom az autisták valósága. 

Mivel még a gyógypedagógiában is új terület, és még önmaga is egy nagyon új tudomány és – például a matekhoz képest – még bőven gyerekcipőben jár, ezért sok minden felfedezésre vár az autizmussal kapcsolatban, egy valami biztos: szükség van olyan programokra, ahol jobban megismerjük őket, és velük együtt érezzük jól magunkat. Erre remek lehetőség az autisták világnapja, ami április 2-án van.  Összegyűjtöttem néhány programot, amin érdemes lehet részt vennetek, ha adott városban jártok és időtök engedi. 

Budapest – Ostinato koncert

A zene szerelmesei vagytok? Érdekel titeket az autizmus és a zene kapcsolata?  Akkor ez a ti programotok. A fővárosi Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon ad helyet a rendezvénynek. A vendégeket arra kérik, hogy a hangoskodástól tartózkodjanak, ugyanis arra az autisták érzékenyek.  

Először az autista gyermekek koncertet adnak 14 órakor az aulában, ami teljesen nyitott mindenki számára, illetve ingyenes is.  Majd a rendezvény a Multimédiás Könyvtárban folytatódik.  A nézők egyéni fellépőket láthatnak, valamint szakmai kerekasztal beszegetéssel záródik a rendezvény az autizmus illetve a zene kapcsolatáról. Ez a rész is teljesen ingyenes, viszont már regisztrációhoz kötött. 

Győr – autizmus világnapi séta és koncert

Győrött autizmus világnapi „kék” sétára invitálják az érdeklődőket. A résztvevőket arra kérik, hogy hordjanak kék színt az autisták tiszteletére.   

A séta 10 órakor indul a Bécsi kapu térről, 11 órakor pedig a Jerusalema közös örömtánc kezdődik.  Délután 5-kor a Szentlélek Templomban jótékonysági estet tartanak. A bevételből az autista gyermekek fejlesztését fogják támogatni.  

A Kapcsok Alapítvány ráhangolódásként már március 31-én borkóstolóval egybekötött koncertet szervez, valamint Takács László színművésszel és Szakács-Bakos Fanni pszichológussal lesz lehetőség beszélgetni az autizmusról.  

Április 1-jén az Elefántparkba minden autizmussal érintett családot, illetve velük szolidaritást vállaló személyt várnak  délután 2-től délután 5-ig. 

Győr – könyvbemutató

Habár az autisták világnapja április 2-a, mint láthatjátok, nem csak ekkor szerveznek programot, hogy felhívják az autizmusra a figyelmet.  

Április 27-én, szintén Győrött 17 órakor Pápai Ildikó könyvbemutatóját élvezhetitek. Könyvének címe: Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel.  

Igazán érdekes könyvbemutatónak ígérkezik, ugyanis a szerző autista gyermek édesanyja, és újságíró egyaránt.  Az íróval beszélgetésre is lesz lehetőség. 

Kékestető – „Kék séta”

A programot a Ferences Rendi Autista Segítő Központ szervezi.  

Április 1-jén, 10 órakor lesz a gyülekező Mátraházán, a Magyarok Nagyasszonya Kápolnánál.  Maga a séta fél 11-kor kezdődik, és a kék turista útvonalon haladnak végig a résztvevők.  A programot illetően további információt itt találtok.

Szekszárd – Esőmanók Esőmenők Jótékonysági Futás és Kerékpározás

Szerettek sportolni? Különösen a kerékpározásért és/vagy futásért vagytok oda és március 26-án Szekszárdon tartózkodtok?  Ráadásul még korán is szerettek kelni? Akkor semmiképp se hagyjátok ki ezt a programot! Reggel 7-től 11-ig tart.  

Szervezője a Tolna Megyei Autistákért Egyesület, célja pedig az autizmusra való figyelemfelhívás, illetve az autisták támogatása.  A jótékonysági futást a következő távokon tudjátok teljesíteni: 1 km, 5 km, és 11 km. A kerékpározásnál 11 km a táv.  

A szervezők mindenkit kérnek, hogy az érvényes KRESZ szabályokat mindenki tartsa be. 

A rajt 1 km-nél 10 órakor, 5 km-nél fél 11-kor és 11 km-nél 11 órakor kezdődik.  A kerékpárosok útvonala ugyanaz, mint a 11 km távot futóknak.  A rajt nekik negyed 11-kor kezdődik. 

Érdemes előnevezni, a díjak olcsóbbak, az árakat itt találjátok. 

 A résztvevők túrórudit, frissítőt, illetve egyedi befutóéremet kapnak. Lehetőség van támogató pólók vásárlására is.  Továbbá virtuális otthonfutásra és kerékpározásra is van lehetőség.

Pécs – autizmus világnapi közös játék és séta

A program április 3-án lesz , 10-től 11-ig a Köztársaság téren.  A programra március 31-ig tudtok regisztrálni ide kattintva.  A résztvevőket olyan kreatív játékok várják, mint például a zászlókészítés. A program időjáráshoz kötött.  A regisztrálók között autistákról szóló mesekönyvet, illetve ez iránt érzékenyítő óvodai programot sorsolnak ki. Pont ezért ezt a programot azoknak ajánlom, akik gyerekcentrikusak, és esetleg ismernek olyan óvodás /iskoláskorú gyermeket, akiknek csoporttársa/osztálytársa autisztikus tüneteket mutat vagy diagnosztizálták. 

autist

Összességében remek kezdeményezésnek tartom ezeket a programokat, ugyanis a többség megismerheti az autistákat teljes valójukban, és nem csak, úgy ahogy a filmek ábrázolják őket olykor.  

Az autisták nem feltétlenül zsenik, bár lehetnek. Nem minden esetben küzdenek intellektuális zavarral, régi nevén értelmi fogyatékosággal, bár előfordulhat. Nem automatikusan ADHD-sok, bár társulhat az autizmushoz, de akkor se keverjük a szezont a fazonnal! Inkább ismerjük meg őket játékosan, nem az előítéletünkre hallgatva, hanem  a tapasztalatainkra!

Forrás: 1, 2 , 3, 4 , 5, 6

Képek:Kiemelt, Kép 1, Kép 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük