szilveszteri-receptek

Szilveszteri receptek

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Furcsa leírni vagy akár kimondani, de elérkezett egy újabb szilveszter és ezzel a szilveszteri ételek készítése is. Ilyenkor jellegzetes a lencsefőzelék, a sós és sajtos csemegék és a sertéshúsból készült ételek. A mai cikkben egyetemistákra szabott gyors, olcsó és egyszerű recepteket próbálunk ki, amik kiválóan tudnak a szilveszteri asztalra csemegeként kerülni. Ha valaki a babonáknak is szeretne hódolni, akkor a lencse, a sertéshús választása lesz a nyerő megoldás a szilveszteri menübe.

A leveles tészta!

Számos szilveszteri ételt tudunk leveles tészta alappal készíteni és az is szerencse, hogy hűtött verzióban pénztárcabarát áron tudjuk beszerezni a multik polcairól. Egy-egy leveles „süti” verzióhoz, hogy tisztességes adag legyen a rágcsálni valókból, annak érdekében mindenképpen akár 2-2 adag levelestészta felhasználását javaslom.

Sajtos rúd

Az egyik kedvenc ilyenkor a sajtos rúd. Mivel a tészta kapható vegán verzióban, ezért, ha vegán sajtot reszeltek a rudak tetejére, akkor vegán sajtos rudat is készíthettek. Mi most nem vegán verzióban készítjük, ezért átlagos trappista sajtot reszelünk le.

  • 2 csomag előre hűtött leveles tészta
  • vaj vagy kókuszzsír
  • sajt (trappista vagy akár vegán)

A leveles tészta lapokat megkenjük vajjal, majd rászórjuk a sajtot és rudakra felvágjuk a lapokat. Ez után sütőpapírra helyezzük a tepsiben és indulhat a sütés! Maximum 10-15 perc és kész a ropogtatni való!

Fasírt (húsos és zöldséges is) lencsefőzelékkel, édesburgonya falatokkal

A hidegtálak egyik éke a fasírozott, legyen szó húsos vagy nem húsos változatról. 

Húsos fasírt

  • 500 gramm darált sertéshús
  • 3-4 fokhagyma
  • vöröshagyma
  • bors
  • szikkadtabb zsemle, kifli vagy kenyér 2-3-4 darab, nagyságtól függően
  • olaj
  • 2 db tojás
  • fűszerpaprika

A hozzávalók összekeverése után ízlés szerint fűszerezzük a masszát, majd gömböket formázzunk a masszából. A fasírtokat bő olajban süssük ki, majd csepegtessük le őket. 

Édesburgonya

Szerencsére már lehet kapni gyorsfagyasztott és felvágott édesburgonya hasábokat, így 450-500 grammos csomagokat vásárolva – 2-3 csomag elég lesz – olvasszuk ki őket és vegyük elő a tepsiket és a fűszereket. A burgonyákat sóval, borssal hintsétek meg, majd tegyétek be 20-25 percre és 200 fokra a sütőbe – ha lehet, légkeveréses funkción.

Zöldségfasírt

  • reszelt répa (6-7 nagyobb darab)
  • brokkoli
  • bors
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • zsemle, kifli vagy kenyér 
  • tojás (vagy vegán alternatíva – vegán „tojáspor”)

Reszeljétek le a répát, vágjátok nagyon kicsire össze a brokkolit, gyomjátok össze a fokhagymákat és a vöröshagymát is érdemes nagyon apróra felaprítani, majd 2-3 tojással és vízbe beáztatott zsemledarabokkal gyúrjátok össze a masszát. Készítsetek a masszából laposabb gömböket, majd bő olajban süssétek ki.

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék nélkül nincsen szilveszteri étkezés, így érdemes elkészíteni vagy megtanulni előre a receptet. Anyukám az alábbi recept alapján készíti évről évre a klasszikusnak számító lencsefőzeléket.

  • 500 gramm lencse
  • hagyma
  • 1 liter alaplé
  • babérlevél
  • bors
  • zsiradék (zsír)
  • 100 gramm liszt
  • 2 evőkanál cukor

A lencsét először is elő kell készíteni! Áztassuk be egy pár órára vagy akár egy éjszakára, hogy megszívja jól magát. Sima alaplevet használva elkezdjük főzni, majd hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Ekkor elkezdünk egy rántást készíteni a 1 kanálnyi zsírral és liszttel. Amikor ez kész elkezdjük összekeverni a lencsés lével, úgy, hogy elkerüljük a csomós állagot. Az ízesítés végett egy kis vízben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá az elkevert cukros levet a lencsefőzelékhez. Fasírttal – hússal, zöldségekkel – tálaljuk, kenyérrel vagy kenyér nélkül fogyasztjuk.

Tudom-tudom, számos fontos és finom recept van még, mely a szilveszteri asztalra kerülhetne, most mindössze néhány olyat hoztam, amit mi is el fogunk készíteni, illetve elkészítettünk a korábbi évek folyamán. Ne feledjétek, az sem mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb összejövetelről van szó, illetve, hogy vacsorára, vagy csak egy kis vendégváróra jönnek át a vendégek.

Jó sütést és főzést kívánok, de a legfontosabb, hogy sikerekben és egészségben gazdag Boldog Új Évet Kívánok ezúttal Nektek!

Források: kép1, kép2 (saját), kiemelt