Szigorítják a fegyvertartást az Egyesült Államokban – Joe Biden aláírta a törvényjavaslatot

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bár már évtizedek óta tart a vita a fegyvertartás kérdéséről az Amerikai Egyesült Államokban, talán soha nem volt ilyen sürgős cselekedni, mint most. Az elmúlt hetekben több alkalommal is történt tömegmészárlás. Az egész országot megrázta a Buffalóban zajlott vérontás, ami 10 emberéletet követelt, illetve a texasi általános iskolai lövöldözés, ahol összesen 21 diák és tanár kapott halálos sebet.

Az elkövetők mindkét esetben saját maguk által vásárolt fegyverrel öltek és voltak előzetesen arra utaló jelek is, hogy mire készülnek. Az előbbi elkövető ismert volt szélsőségesen rasszista világszemléletéről, amit előszeretettel terjesztett az internetes fórumokon, az utóbbi pedig egészen konkrétan megosztotta tervét a barátaival a közösségi médián. 

Nem meglepő, hogy az amerikaiak egy részénél túlcsordult az a bizonyos pohár, hiszen kiszűrhetők lettek volna a terroristák, amivel talán meg lehetett volna akadályozni ezeket és még sok más gyilkosságot is. 

Hosszú idő óta most volt tapasztalható viszonylagos egyetértés a republikánus és demokrata párti képviselők között abban, hogy valamit meg kellene változtatni. Ez a változtatni akarás több órányi vitát eredményezett a szenátorok között, aminek a végeredményeképp egy kompromisszumos törvényjavaslat látott napvilágot, ami a következő pontokat tartalmazza:

Szigorítják a háttérellenőrzést a 21 évnél fiatalabb vásárlók esetében. A háttérellenőrzés (background check) minden lőfegyvervásárlás alkalmával kötelező. A bolti eladó kötelessége, hogy a vásárló személyes adatait továbbküldje a hatóságoknak, ahol leellenőrzik, hogy a vevőt nem körözik-e, nem büntetett előéletű, vagy nincs-e valami olyan a múltjában, ami miatt nem vásárolhatna fegyvert.

A törvény tiltja továbbá a fegyvereladást a családon belüli erőszakért elítélt személyek esetében. A jelenlegi törvények szerint akkor sem vásárolhat fegyvert egy személy, ha családon belüli bántalmazóként az áldozattal házasok, együtt élnek vagy közös gyermekük van. Ezt most kiterjesztik a nem hivatalos párkapcsolati státuszokra is.

További szigorításokat vezettek be, megemelték a minimálisan kiszabható büntetést az illegális fegyverkereskedőkre, és azokra, akik más nevében próbálnak fegyvert vásárolni.

 15 millió dollárnyi támogatást kapnak a mentális egészségprogramok és az iskolák biztonsági fejlesztése.

 Anyagi ösztönzést szavaztak meg azoknak az államoknak, amelyek bevezetik a vörös zászlós törvényeket. Ez annyit tesz, hogy ha egy személlyel szemben felmerül a gyanú, hogy veszélyes lehet a társadalomra, vagy saját magára, jogi úton ideiglenesen megvonhatják tőle a fegyverviselést.

 Joe Biden a törvénymódosítási javaslatot június 25-én fogadta el hivatalosan. Az elnök az aláírás után ezt nyilatkozta:

„Bár ez a törvényjavaslat nem tesz meg mindent, amit szeretnék, tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyeket régóta követelek, és amelyek életeket fognak megmenteni”

Annak ellenére, hogy a legtöbb demokrata érzelmű, úgy véli, hogy ez még édeskevés és lehetne többet is tenni az ügy érdekében, ez még így is az elmúlt 30 év legszigorúbb törvényjavaslatának számít.

fegyver

 A fegyvertartás kultúrája

 Amerikában széles körben elterjedt intelem, hogy ha egy elnök szeretne megbukni, elég csak megpiszkálnia a fegyvertartás kérdését. De mégis miért ragaszkodnak ennyire az amerikaiak a fegyvereikhez? Nagyon sokszor találkozhatunk azzal az érvvel, hogy ez az Egyesült Államok kultúrájának részévé vált, mivel közel 300 éve része az alkotmánynak a fegyverviseléshez való jog. 1791-ben került bele egészen pontosan, a második alkotmánymódosítás alkalmával. Pontosan azért volt szükségszerű, amivel manapság is sűrűn érvelnek az amerikai fegyverpártiak: önvédelem.

Leginkább az Egyesült Államok déli részén volt igazán nélkülözhetetlen, mivel ott az emberek nagy távolságokra éltek egymástól és az sem volt ritka, hogy fegyveres összetűzésbe keveredtek az őslakos indiánokkal. Országszerte mind a mai napig a déli államokban zajlik a legnagyobb fegyverlobbi, sőt, az utóbbi időben egyre nagyobb divattá válik az, hogy az emberek mindenhova magukkal viszik a fegyvereiket.

De tényleg aktuális még most is ez a fajta önvédelem? Megállítható lett volna bármelyik tömeggyilkosság, ha valaki másnál is lapul egy fegyver? Visszatarthat egy terroristát a terve végrehajtásában, ha legális úton nem juthat fegyverhez? 

 Ha érdekel a téma és szívesen olvasnál róla, ebben a cikkben megteheted.

 források: 1; 2; 3; 4; pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük