sorozat

A szerelem és féltékenység 50 árnyalata – Love&Death sorozatkritika

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szerelem? Féltékenység? Kifejezetten üdítő színfolt a  sorozatok rengetegében.

Lényegében megmutatja a rideg valóságot, amikor valaki kilépne az árnyékból – a berögződés, illetve a megszokás árnyékából – de a közösség visszahúzza, ha nem kerekedik felül rajtuk. Kulcsfontosságú témákat boncolgat, de ízléses köntösbe burkolva. Azt éreztem, szinte mintha felfrissülnék, miközben néztem a részeket. Az első 10 perc után azt éreztem, hogy szeretnék még többet nézni belőle, őszinte  érdeklődés, kíváncsiság fogott el, és már vártam, mi fog történni a következő percben.

A sorozat két nagyobb részre osztható szerintem, ahogy a címben is benne van: a szerelem és a halál. Egyszerűen olyan hangulata van, és cselekménye, hogy abbahagyhatatlan!! Bonyolultnak tűnő, részben megválaszolatlan kérdések házasságról, barátságról és a közösség visszahúzó erejéről. Fontos megemlíteni, hogy részben igaz történeten alapul.

Egy viszonylag nyugodt kisvárosban játszódik, Texasban. Az emberek dolgoznak, a gyerekek iskolában, vasárnaponként templomba járnak és szabadidejüket a country clubban töltik. Egyszóval minden napjuk tökéletes egyhangúságban telik, amíg a két főszereplőnk úgy nem érzi, hogy kicsit felkavarja az állóvizet.

Akikről szó van, az Candy, a látszólag tipikus, mélyen vallásos texasi háziasszony a 80-as években.

death

A másik pedig Ellen, egy sokat utazó üzletember. A két főszereplő tökéletes összhangban van egymással. Már az első pillanattól kezdve érződik a kémia Candy és Ellen között. A cselekmény lényegében a kettőjük kapcsolatára épül. Elsősorban a barátságra, később pedig az egyre inkább kibontakozó kapcsolatukra.

Először csak szórakozásnak indul, hogy kis újdonságot vigyenek a viszonylag egyhangú hétköznapjaikba, később viszont egyre inkább kialakul közöttük egy jóval intimebb, bizalmasabb viszony. Jól érzik magukat együtt, és egyre többször találkoznak, nemcsak a viszonyuk miatt, hanem például programokat is szerveznek kettesben, és végül lassan elmosódik a határ az egyszerű viszony és a szerelem között.

love

 

Egyre jobban kezdenek kötődni egymáshoz mind testileg, mind pedig érzelmileg. Az új élmények hatására kezdenek egyre felszabadultabbá, és örömtelibbé válni.  Viszont a túlzott magabiztosság miatt, egy óvatlan pillantás miatt kockáztatják a lebukást.

Egyre óvatlanabbak és később kezdenek kissé széthullani a dolgok főleg Ellen körül, de Candy már ragaszkodik a kettejük kapcsolatához és mindezek ellenére sem akarja felbontani az egyezséget. Viszont Ellen kényszeredetten próbálja menteni a házasságát és ebbe a szálba kapaszkodik ahelyett, hogy az új kapcsolatra fókuszálna.

Végül mindennemű kapcsolatot megszakítanak egymással egy időre, Ellen lényegében elutasítja Candy közeledéseit és ő ezt meglehetősen rosszul viseli. Ellen hárítaná a problémákat, mintha ő nem lenne társ a cinkosságban. Eközben Ellen felesége szép lassan kezd beleőrülni a problémák tengerébe, illetve kezd sejteni valamit a férje románcával kapcsolatban.

Illetve Candy is kezd ráeszmélni, hogy tönkremenőben a házassága és megpróbálja helyrehozni, de a férje annyira belenyugodott az unalmas kertvárosi létbe, hogy már nem is töri magát a változás érdekében, és megpróbálja letörni Candy ambícióit. Megpróbálják elmélyíteni a kapcsolatukat újra, de már láthatólag nem igazán működik, inkább csak megszokás vannak együtt.

Majd jön egy fordulat és úgy tűnik, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, de ugyanakkor érezhető némi sejtelmes feszültség. Majd következett az úgymond csattanó, tipikus texasi horror sztori, győz a féltékenység és az indulatok, illetve a megszállottság a szeretett férfi iránt.

Most pedig  térjünk át a tényleges véleményezésre:

Leginkább Elizabeth Olsen kiemelkedő színészi játékát emelném ki.

féltékeny

Az arcmimikája, a legkisebb mozdulata is összehangolt, olyannyira meggyőző és hiteles, hogy szerintem a való életben is bármit el tudnék hinni neki. Például a feszült pillantásai, a nyomasztó helyzetek és az idegesség okozta jelek.

Maga Candy karaktere is tökéletesen szimulált, az egyetlen újító személyiség, aki próbálna változtatni a fásult életén.

Egyébként maga a sorozat izgalmas, de olykor kissé megbotránkoztató hangulatú. Kissé abszurd humorú. Hosszú távon fenntartja az érdeklődést, némi humorral fűszerezve az alapvetően keserű hangulatot, ami a sztori alapját képezi.  Érdekes, érdekfeszítő, újító megközelítés, kreatív és tökéletesen megfogalmazott párbeszédekkel.

Egyetlenegy negatív szempontot tudnék kiemelni, az pedig a túlontúl kiszámítható végkifejlet.

Mert hát valljuk be őszintén, a legtöbb bűncselekményről szóló film vagy sorozat Texasban játszódik.

death

Tehát nagyrészt, mint itt is, nagyjából előre kitalálható a lezárás.

Egyébként pár évvel ezelőtt készült a Hulu jóvoltából egy sorozat, amelynek ugyanezen bűneset szolgált alapjául, Jessica Biel főszereplésével.

Azt is érdemes megnézni, mert Jessica Biel hasonlóan Elizabeth Olsenhez tökéletes alakítást nyújt a sorozatban.

Remélem a kritikámnak köszönhetően ti is kedvet kaptatok a sorozat megnézéséhez. Ha végeztetek vele, írjátok meg nekünk a véleményeteket róla!

További sorozatajánlóinkat pedig ide kattintva olvashatjátok!

Képek forrása: 1.kép, 2.kép és 3.kép, 4.kép, 5.kép, 6.kép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük