https://pemonline.hu/?p=35374&preview=true

Szeptember 15-től új abortuszt szabályozó rendelet lép életbe

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Új belügyminiszteri rendeletet hoztak Magyarországon, amely az abortuszt kérelmező terhes nőket a beavatkozás előtt a magzat szívhangjának meghallgatására kötelezi. Az 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló rendelet mellékletét Pintér Sándor változtatta meg.

A rendelet értelmében a terhesség megszakításához szükséges dokumentum bemutatása mellett a nőknek igazolniuk kell azt is, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényező szakszerűen be lett mutatva az egészségügyi szolgáltató által.

abortusz

Ez a szó szoros értelmében ugyan nem jelent korlátozást, lélektanilag azonban komoly hatása is lehet. A Patent Egyesület már be is jelentette, hogy tüntetést szervez a módosítás ellen, Facebook-bejegyzésükben azt írják, a nők reprodukciós jogai már korábban is rendszeresen szenvedtek csorbát Magyarországon, legyen szó konkrét szabályozásról vagy egyszerű megszégyenítésről. 

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa azóta elégedettségét fejezte ki, hiszen pártja és ő maga is évek óta törekedett a szívhang meghallgatásának bevezetésére. Az erre való javaslatot a politikusnő már 2016-ban és 2018-ban is benyújtotta.

Magyarországon egyébként az abortusz valóban régebb óta korlátozva van: csak az jogosult a terhesség megszakítására, aki szexuális erőszak áldozata, a terhesség veszélyezteti az életét, az élete súlyos válsághelyzetben van vagy a magzat nagy eséllyel szenved fogyatékosságban.

„Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”

abortusz

Az abortusz egyébként világszerte érzékeny és aktuális téma, pár éve nagy port kavartak a lengyelországi események, nyár elején pedig az Egyesült Államokban váltott ki nagyobb visszhangot, amikor a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést és a tagállamok kezébe adta a döntést a terhességmegszakítás engedélyezést illetően.

A Lengyelországban fennálló helyzet az egyik legextrémebb: ott még az sem megfelelő indok, ha a magzatnál betegséget állapítanak meg, ez azonban több nő életét is követelte már. Hiába a tüntetéssorozat, a szejm még a közelmúltban is elutasította az enyhítő kezdeményezést.

abortusz

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4