https://pemonline.hu/?p=32848&preview=true

Szavazás 2022: Neked is muszáj választanod április 3-án!

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A legerősebb fegyver: a tinta

Valahogyan így hangzik Londonban az oda emigrált magyarokat szavazni buzdító óriás hirdetmény. És milyen igazuk van! Itt, Európa szívében megadatik mindannyiunknak az a lehetőség, hogy nem kell igazi fegyvert fognunk ahhoz, hogy érvényesítsük az akaratunkat. Elég két egymást keresztező vonal. 

szavaz

Őszintén sajnálom, hogy a „politizálás” kifejezés (a politikai polarizációnak köszönhetően) mára automatikusan magával vonja a családi ebédeken való egymásnak feszülést. Pedig a politizálás nem jelent mást, mint a közügyekkel foglalkozni. A közügyek pedig mindenkit érintenek, igen, téged is. Nem is gondolnád, hogy az élet legintimebb területeire is beszivárog a politika, egyszerűen lehetetlen kikerülni, épp ezért minden egyes embernek tudatosan kell foglalkoznia vele. Ugye te sem szeretnéd, ha mások választanák ki, hogy mit vegyél fel reggel? Miért engednéd, hogy ennél sokkal jelentősebb ügyekben döntsenek helyetted mások?

„ott van a holnapodban,

gondolatodban,

minden mozdulatodban;

mint víz a medret

követed és teremted;

kémlelődsz ki e körből?

ő néz rád a tükörből,

ő les, hiába futnál,

fogoly vagy s egyben foglár;

dohányod zamatába,

ruháid anyagába,

beivódik, evődik

velődig”

Rengeteg fiatal képviseli azt az álláspontot, hogy a politikusok mind ugyan olyanok, csak a nevük más, teljesen mindegy nekik, ki fosztja ki éppen az országunkat. Bevallom, az elsőszavazó korosztálynak tényleg nincsenek e tekintetben jó tapasztalatai, de meg kell értenünk, hogy nem ez a norma, ennek nem kell így lennie. Nekünk, fiataloknak kellene a legaktívabb szavazóbázist alkotnunk, hiszen a mi jövőnk a tét, az, hogy milyen országba fogunk kilépni, ha elhagyjuk a családi fészket, és milyen országban kell  boldogulnunk. Ne legyen releváns az a kérdés a fiatalok között, hogy érettégi után ki fogja elhagyni az országot. 

Jelenleg a legaktívabb szavazó korosztály a szépkorúaké. Minden tisztelettel, de miért hagynánk, hogy egy olyan generáció döntsön a sorsunkról, akinek teljesen más az értékrendje, más rendszerben nevelkedtek, más problémáik voltak. Új generáció, új világszemlélet, új problémák. Alakítsuk ki a nekünk és a mi értékrendjeinknek legkomfortosabb országot. Egy olyan országot, ahol megértik a problémáinkat, és foglalkoznak velük. Foglalkoznak velünk. 

szavaz

„Ha nem megyek el szavazni, a többség akaratával értek egyet, tehát úgyis az nyer, akit a többség akar”

Mit ér egy szavazat? Valljuk be, nem igazán hallottunk még olyan választásról, ahol egy szavazat döntötte el az eredményt. Szóval kijelentem: egy szavazat nem számít. Hogy mi számít mégis? Száz olyan ember, aki azt gondolja, nem számít egy szavazat. Ezer ember, aki azt gondolja, nem számít egy szavazat. „Mert cinkosok közt vétkes aki néma.”

A szavazati jogod egy olyan jog, amivel muszáj élned. Nem is gondolnád, hogy mennyire nem vagyunk távol attól a kortól, amikor ez nem adatott meg az embereknek, és vannak a világban olyan helyek, ahol ez még mindig nem magától értetődő. Miért utasítanád vissza a jogodat, hogy képviseltesd magad? Azzal, hogy hová kerül az ikszed, vagy azzal is, ha sehová sem kerül, magadat képviselteted, értékrendet választasz, identitást választasz. 

És mi a teendő akkor, ha nagyon szeretnél élni a szavazati jogoddal, de bizonytalan vagy abban, hogy ki tudna téged a legjobban képviselni, hogy melyik párt értékrendje illeszkedik az életedbe a legjobban? 

Erre is rengeteg lehetőség van, elsősorban politikai iránytűk, tesztek, amik segítenek eligazodni az ideológiák sűrű tengerében. Azt érdemes tudni, hogy a politikai iránytű grafikonja a gazdaságpolitika és a társadalmi berendezkedés tengelyén ábrázolja a különböző ideológiákat, amik valahol a szélsőségek között vagy épp a széleken helyezkednek el, ez függ attól, hogy mennyire radikális egy ideológia. A négy szélsőség a kapitalizmus vagy kollektivizmus (gazdaság) és tekintélyelvű vagy liberális (társadalom). Akik a harmóniát keresik, azok valahol a centrumban helyezkednek el.
Itt egy leegyszerűsített iránytű, pár híres politikai személyiség nevével a könnyebb beazonosítás miatt.

szavaz

Ha te is kíváncsi vagy, hol helyezkedsz el ezen a grafikonon, akkor töltsd ki ezt a pár percet igénybe vevő tesztet, ami segít, hogy melyik aktuálisan választható párt képviseli a te értékrendedet a legjobban. 

Ha pedig szeretnéd mélyebben beleásni magad a különböző ideológiákba, szeretettel ajánlom ezt a jóval komplexebb tesztet

És ne feledd, képviseltetni magad, véleményt alkotni, kezedbe venni a gyeplőt, dönteni a jövődről, élni a jogaiddal menő. Szavazni április 3-án menő. 

Kiemelt kép

kép2 

kép3 

kép4