szaraz_november_pecsi_egyetemistak_magazinja

Száraz November -Az alkoholmentes hónap

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az év tizenegyedik hónapja több szempontból is meghatározó: legelején ünnepeljük a mindenszenteket és a halottak napját, ködös és hűvösebb időjárásával egyfajta átmenetet jelent az ősz és tél között, illetve a hónap végén már a legtöbben elkezdünk készülni az adventre és a karácsonyra (ideális esetben a vizsgaidőszakra is).

Azonban van jó pár kihívás is, amelyeket a novemberhez köthetünk. Úgy gondolom, hogy a Száraz Novembert, a No Shave Novembert és a No Skip Classes Novembert senkinek nem kell bemutatnom. Az utóbbi két téma ismertetését meghagyom más szerkesztőkollégáimnak, a Nos Shave Novemberről például itt olvashattok. Ebben a cikkben pedig fény derül az alkoholmentes november történetére és sajátosságaira is.

Mi is az a Száraz November? Ezt az egy hónapig tartó akciót 2016 óta a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelye szervezi azok számára, aki hetente legalább egyszer vagy annál többször isznak és szeretnék letesztelni az alkoholhoz fűződő viszonyukat. Az Alapítvány azt is kiemeli, hogy ez a kezdeményezés nem a komoly alkoholproblémákkal küzdő napi nagyivóknak szól, nekik másfajta segítség áll rendelkezésre. A szervezők mindenképp ajánlják minél több embernek a kihívás teljesítését, hiszen ha nem is sikerül az egész hónapot alkoholfogyasztás nélkül kibírni, ez az akció az önfegyelem és a kitartás fejlesztésére mindenképpen megfelelő. Véleményük szerint érdemes több évben is betartani a Száraz Novembert, hiszen ezáltal van lehetőség egy mértékletesebb időszak kialakítására az életünkben.

Józanság a világjárvány idején

Ahogy mindent, a koronavírus ennek a kihívásnak a fontosságát is megváltoztatta. Magyarországon a tavaszi állapotokhoz képest a járványhelyzet sokkal súlyosabb, ennek hatására az emberek hajlamosabbak az elkeseredettségre és a depresszióra. A szórakozóhelyek bezárása és az egyéb vendéglátóegységek korlátozott nyitva tartása miatt sokan a koronavírus és a karantén okozta depressziójukat az otthon történő alkoholfogyasztással próbálják enyhíteni. Ez pedig azért veszélyes, mert általában az emberek közösségben jobban vissza tudják fogni magukat, ha másért nem is, hogy magukat vagy szeretteiket ne hozzák kellemetlen helyzetbe. Viszont főleg ha valaki egyedül él és a vírus miatt otthon kell dolgoznia, vagy esetleg elvesztette a munkáját vagy egész egyszerűen hirtelen még több feladat megoldása zúdult rá, akkor hajlamos a stressz és a magány miatt az italt választani, amely nagyon könnyen függőséghez vezethet. Természetesen ez családokban is előfordulhat, aminek szintén súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért nemcsak az önfegyelem és a mértéktartás, hanem a másikra való odafigyelés is elengedhetetlen ebben a koronavírus okozta kaotikus időszakban (meg egyébként máskor is) . Beszélgessünk a családtagjainkkal, távolabbi rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel telefonon tartsuk a kapcsolatot, érdeklődjünk a másik hogyléte felől, és ha úgy érezzük, hogy bárkinek problémája van, akkor vagy mi próbáljunk meg segíteni vagy keressünk ehhez egy szakembert.

Összegzés

Úgy gondolom, hogy a Száraz November egy nagyon jó kezdeményezés, mert kitartásra ösztönöz. Sokan nem látják az értelmét, meg nem akarnak egy teljes hónapot alkohol nélkül „átvészelni”. Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, mert ha nem is sikerül teljes mértékben száműzni az alkoholt a mindennapokból, valószínűleg kevesebbet fogyasztunk belőle, mintha a kihívás nélkül indulnánk neki a novembernek. Én is tavaly megpróbáltam tartani az alkoholmentes hónapot, azonban sajnos kétszer megszegtem, de remélhetőleg legközelebb már végig tudom magam tartani az eredeti elképzeléshez. A jelenlegi helyzet mindenkinek nagyon nehéz, azonban fontos, hogy ne az alkohollal próbáljunk vigaszra lelni és elmenekülni a valóság elől, hanem merjünk segítséget kérni.

 

 

 

Forrás: http://kekpont.hu/szaraz-november/
https://nepszava.hu/3097398_jarvanyjozansagot-hirdet-iden-a-szaraz-november
Kiemelt kép forrása:
Inga Seliverstova fotója a Pexels oldaláról
Belső kép forrás: https://static.alon.hu/al/2016/10/tn2-alcohol-1280×960.jpg

1 thought on “Száraz November -Az alkoholmentes hónap

Comments are closed.