szalay_laszlo_kollegium

Szalay Kollégium bemutatása

+1
20
+1
7
+1
8
+1
6
+1
6
+1
12
+1
4

Sikeres felvételi után mindig nagy dilemma, melyik kollégium is lenne a legjobb választás számunkra. Most mesélek nektek kicsit a Szalay László kollégiumról, ami művészetisként vagy jogi karosként a legjobb választás, hiszen körülbelül 5 perc séta mindkét kartól. 

Viszonylag új kollégiumnak számít, 10 éve újították fel és került jelenlegi állapotába ez az 5 emeletes, blokkrendszerrel működő kollégium. Az emeleti (főleg 4-5. szinti) szobákból gyönyörű kilátásban lehet részünk Pécs egy részére. A belépés eleinte a szerződés felmutatásával, majd arcképes belépő kártyával történik. 

szalay_laszlo_kollegium

Elhelyezkedés

A kollégiumhoz a Művészeti Kar, a Jogi és Közgazdaságtudományi Kar, valamint a BTK szociológiai és kommunikáció szakja van a legközelebb. Közvetlenül a Kodály központ és a Tudásközpont között helyezkedik el. 

Gyors bevásárláshoz remek lehetőséget ad a Penny, ami a kollégium előtt található, valamint 0-24-es gyógyszertárért se kell a város másik feléig elmenni. 

A központ egy megálló helyi járattal, gyalog kb 15 perc. 

Közvetlen szomszédságban két szórakozási lehetőség található. A Raktár, ami a kollégium épületében helyezkedik el, valamint a Jobb Mint Otthon az út túloldalán.

Blokkrendszer

Minden blokkban 2 szoba, egy konyha és egy vizesblokk (fürdő, WC) található. Szobánként 3 fő, blokkhoz, illetve a szobához mindenkinek külön kulcsa van természetesen, lényegében apartmanokról van szó. 

Havonta szoba és blokkellenőrzést tartanak, amire az elvárásoknak megfelelően kell kitakarítani az egész blokkot (Portalanítás, vízkőtelenítés, stb).

A kollégiumban található mosókonyha a földszinten, ami 6 mosógéppel van felszerelve.

szalay_laszlo_kollegium

szalay_laszlo_kollegium

Moziest

A kolbizesek által moziestek szoktak megrendezésre kerülni a 3. emeleti társalgóban, a filmet mi  szavazhattuk meg az Univ Facebook csoporton belül. Ilyenkor pizzával és üdítővel kedveskedtek nekünk a kollégiumi bizottság tagjai. 

Aerobik

Müller Zsófi tartotta a vírushelyzet előtt minden hétfőn 9-10-ig ingyenesen a kollégium első emeletének aulájában. Általában max létszámmal voltak jelen a kollégium lakói. Mindenki magának hozta a felszerelést, Zsófi adta az edzőszalagot egy-egy gyakorlathoz. Rádióról pörgős zene szólt, amire a gyakorlatokat végezték.

Családias légkör

Mivel a kollégium lényegében 3 karhoz is nagyon közel van, így elég vegyes a társaság. A kollégiumi szobák kiosztására nem úgy kerül sor, hogy a szakokat teljesen különválasztják, így igen nagy a keveredés a karok között, ami egyáltalán nem hátrány. Nagyjából mindenki ismer mindenkit egy pár hónap után, nagyszerű barátságok születnek ezáltal. Felsőbbévesként pedig foglalhattok előre blokkot, illetve szobát.

Hallgatók véleményei

“A Szalay koli a legjobb választás lehet a Közgáz vagy eMKá hallgatóknak, a kari épületek (és a JMO) 5, a központ pedig 15 perc sétára van, míg a Tudásközpont rögtön a szomszédban. A blokkok felújítottak és két darab háromágyas szobából állnak, illetve egy közös fürdőszobából és konyhából, ami remek színtere lehet az esti kikapcsolódásnak. Összességében egy nyugodt koli, tele jófej és laza lakókkal, közel az összes tanulmányi/szórakozási helyszínhez.”

/Vajka Petra,  harmadéves turizmus-vendéglátás hallgató/ 

“Elsősként a Szalay koliba jelentkeztem, elsősorban azért, mert ez van a legközelebb a jogi karhoz, másodsorban azért, mert a kollégium azelőtt pár évvel esett át egy felújításon, így külcsínyre és felszereltségre is megnyerő volt. Aztán ott ragadtam, és ötödik éve újra és újra azért pályázom Szalays helyre, mert mindig elképesztően jól éreztem ott magam. 

A koli nagyszámú férőhelyére tekintettel rengeteg új embert sikerült megismernem minden évben, akárcsak azzal is, hogy kimentem rágyújtani. Ha jobb idő volt, a dohányzót sokszor mini fesztivállá változtatták, akik nem akartak a belvárosig menni egy iszogatásért, plusz a kolinak is volt több saját szervezésű eseménye az ott lakók számára.

Persze egyébként a városban való bármilyen program lebonyolítása is rendkívül egyszerű Szalaysként, ugyanis nagyjából 10-15 perces gyaloglással bármi elérhető, amire egyetemistaként az embernek szüksége lehet.

A jófej emberek mellett a legjobb, hogy a Penny, a dohánybolt, a Tudásközpont és egy kocsma is konkrétan egy perc távolságra vannak, tehát bármennyire lusta vagy másnapos vagy, nem kell megszenvedned a hétköznapokat.”

/Juhász Viktória, ötödéves jogászhallgató/

Eddig minden évben sikerült a Szalay Kollégiumba bekerülnöm, ami nagy könnyedség abból a szempontból, hogy ez van a Művészeti Karhoz a legközelebb. Összességében én nagyon szeretem! Nagyon hiányoznak az ismerősök, barátok, a koli által szervezett programok és persze a blokk, ami már szinte az otthonom.”

/Sürüs Alexandra, harmadéves festőművész szakos hallgató/

 

 

Képek forrásai:1, saját kép

2 thoughts on “Szalay Kollégium bemutatása

Comments are closed.