Ennél nincs metálabb – Stranger Things 4 Vol.2 kritika

+1
0
+1
0
+1
7
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Több, mint egy hónapnyi szünet után visszatért a Netflix sikersorozata, a Stranger Things. Eleven és barátainak világmegmentő kalandja onnan folytatódik, ahol a hetedik epizód végén abbamaradt. Kritikánkból megtudhatjátok, miként sikerült a hawkinsi fiatalok Vecna elleni hadjárata. Természetesen spoilermentesen. 

stranger things

A legjobb évad?

Május végén az évad első feléről csupa jót írtunk kritikánkban. A kissé csalódást keltő harmadik szezon után kellemes meglepetéssel szolgáltak a Duffer fivérek, ugyanis a negyedik évad első fele korábban nem látott minőséget hozott. Érdekes, új karaktereket kaptunk az eddigi szereplők mellé, a sztori hihetetlenül izgalmas volt, minden eddiginél nagyobb téttel bírt, és emellett a hollywoodi blockbustereket idéző látványra sem lehetett panasz. 

stranger things

Az ígéretes első félévad után úgy fogalmaztunk, hogy ha a második etapban “is hasonlóan izgalmas, akciódús, de közben érzelmes lesz a sztori, akkor kijelenthető, hogy a negyedik évad volt az eddigi legjobb.” Adott tehát a kérdés, hogy akkor valóban a negyedik évad lett-e a legjobb? Már az elején, elmondom: igen, a Stranger Thing negyedik évada felülmúlja az előző három szezont. Mondom mindezt annak ellenére, hogy az évad második felére jutó nyolcadik, és rekordhosszúságú kilencedik epizód ugyan jól sikerültek, nem szárnyalják túl a májusban látott hét rész egyikét sem. 

Második fejezet

Nem is lehet ezért hibáztatni a sorozatot. Az első felvonás magasra tette a lécet, így értelemszerűen az elvárások is magasak voltak. A két félévad közötti egy hónapnyi kihagyás pedig nem biztos, hogy jó hatással lesz e két epizód megítélésére. Ha az egész szezont egyben tették volna fel a Netflixre, most erről a kettő részről nem külön kellene véleményt formálnom, hanem csak leírnám, hogy ez a komplett évad mennyire kiemelkedő volt. Így, ennyi várakozás után azonban van egy kevés hiányérzetem. Olyan érzésem van, hogy ezt a két epizódot nem a narratíva alapján választották külön az előző héttől, hanem csak azt akarták elérni, hogy az emberek ne mondják le egy hónap után a Netflix előfizetést.

Ettől a hiányérzettől függetlenül tetszett a nyolcadik és a kilencedik rész, nem lettek rosszabbak az eddig látottaknál, sőt. Gyakorlatilag hasonló jelzőkkel tudom csak illetni, mint az első felvonást. Ami erőssége volt annak a hét résznek, vagyis, hogy izgalmas, fordulatos sztorit kapunk, nagyszerű karakterekkel és érzelmekkel, látványos effektekkel színezve, továbbra is fennáll. Az, hogy a történet túl sok szálon fut, ismét képes zavaró lenni, de ez talán csak a bőség zavara.

Amiben szintet lépett a második félévad, az a dráma és a színészi játék. Ahogy egyre közelebb járunk a fináléhoz, annál inkább nő a feszültség, és ez leginkább a színészek teljesítményén látszik meg. Sadie Sink, aki már a negyedik részben is elvarázsolta a világot, amikor Max Vecna elől menekült, ezúttal még ennél is emlékezetesebbet nyújt. Igazából mindenkit csak dicséri lehet, viszont én Caleb McLaughlint és Noah Schnappet emelném még ki, hiszen eddig a sokszor csak a háttérben megbúvó Lucas és Will most mindenkit le fognak nyűgözni. Ez nem csak a tehetségek színészeknek köszönhető, de annak is, hogy az írók több elhanyagolt karakternek is mélységet, jellemfejlődést adtak. 

A komplett negyedik évad több szempontból is meghatározó a sorozat életében. Amíg az első három szezon csak helyenként volt ijesztő, a negyedik évad már egy zseniális horror. A feszültséget nagyon jól vezetik az írók, Vecna/Henry/Egyes pedig a sorozatok történetének egyik legfélelmetesebb ellenfele lett. A CGI és a hihetetlenül élethű maszkmunka pedig nagyszerűen asszisztál a borzongáshoz. Egyszerre érezhetjük magunkat egy klasszikus, ’80-as évekbeli horrorfilmben, illetve egy újabb Resident Evil játékban.

Számomra viszont, ami a leginkább lenyűgöző, hogy ez az évad miként képes összekötni minden eddig látott rejtélyt, amellett, hogy megalapoz az utolsó szezonnak. Ez a fajta világépítés és történetírás kiemelkedő szakemberek munkájának gyümölcse. Minden, ami eddig történt vezetett valahová. Több történetszál már 2016-ban, az első évadban is jelen volt, de akkor még nem fedték fel a nézők számára. Most azonban hidegrázós az élmény, amikor ezekre a kapcsolódási pontokra rájövünk. Star Wars rajongóként irigykedek is, hogy a folytatástrilógiát miért nem ilyen okosan építették fel.  

Értékelés

A Stranger Things negyedik évadának második fele ott folytatódik, ahol májusban az első felvonás abbamaradt. Értendő ez a sztorira, illetve a minőségre is. A negyedik szezon hihetetlenül emlékezetes marad, köszönhetően a minden eddiginél grandiózusabb cselekményének, szerethető karaktereinek és a hátborzongató pillanatainak köszönhetően. Nagyon nehéz lesz kivárni az utolsó, ötödik évadot…

képek forrása: imdb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.