https://pemonline.hu/?p=33830&preview=true

Üdv a Pokol Tüze Klubban – Stranger Things 4 Vol.1 kritika

+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Majd három évnyi várakozás után ismét lehetőségünk van ellátogatni Hawkinsba, ahol ezúttal sincs hiány a természetfeletti jelenségekből. A Duffer testvérek a Stranger Things negyedik évadának első felével újra kiemelkedőt alkottak, mely után szinte lehetetlen kivárni a második felvonást. Kritikánkat olvashatjátok. 

stranger

A barátok nem hazudnak 

2016-ban, a Stranger Things szinte a semmiből robbant be a Netflixen. A ’80-as évek Amerikájában játszódó, a korszak legendás filmjeit idéző sci-fi horror óriási siker lett, hónapok alatt egyre több emberhez jutott el, majd végül a streaming-szolgáltató legnagyobb értéke lett. A 2017-es második évad már egy közösségi élmény volt, a rajongók egy emberként várták a premiert, a közösségi média is a sorozattal volt tele, az elvárások pedig óriásiak voltak, de könnyen sikerült őket megugrani.

Számomra is ez volt az első olyan évad, amit a premierrel egy időben néztem meg, és a mai napig meghatározó filmes élmény, köszönhetően annak, hogy nemcsak hozták az első évad magas színvonalát, de okosan bővítették tovább a világot. 

stranger

Három éve a harmadik évad viszont számomra csalódás volt. Nem volt egy rossz szezon, de nem tudta azt nyújtani, mint az előző kettő, zseniális évad. Azt éreztem, kicsit megfáradt a széria, sok volt a sablonos elem, a kiszámítható fordulat és nincs meg az eddigi varázs.

Mindezek miatt közel nem éreztem izgalmat, amikor a Netflix kirakta a kedvcsináló képeket és videókat a negyedik etapról, hiszen féltem, hogy sosem kapok újra olyan élményt, mint 2017-ben a második évadnál. Óriásit tévedtem. A Stranger Things negyedik évadának első fele, nemcsak, hogy kárpótolt a korábbi csalódásomért, de újra megmutatta, miért is imádtam az első két szezont. 

Mivel annyira nem éreztem a hype-ot, így nem is néztem meg minden előzetest, és utólag örülök is neki, hiszen így teljesen friss, meglepetésekkel teli élmény volt a történet. Épp ezért én sem mesélnék még a kiindulási pontokról sem, azt leszámítva, amit eddig is lehetett tudni. Az előző évad végén történteknek köszönhetően sok történetszál lezárult, de születtek újak is. Mi történt Hopperrel? Milyen Elevenék élete Kaliforniában? Mi lesz az újabb tragédia, ami megrázza Hawkinst? Számtalan izgalmas kérdéssel vághatunk tehát neki az új évadnak.  

stranger

Ami tetszett

A negyedik évad minden tekintetben rá tud tenni egy lapáttal az előző három szezonban látottakra. Ekkora téttel rendelkező sztorit még nem kaptunk egyik etapban sem, ráadásul ezúttal az eddigieknél több szálon is izgulhatunk a karakterekért. 

Az írók nem semmi munkát végeztek, végig képesek fenntartani az érdeklődést, mindezt váratlan fordulatoknak és meglepő történéseknek köszönhetően. A karakterek közötti dinamikával eddig sem volt gond. Az újonnan behozott szereplők is nagyszerűen beleillenek a csapatba, Eddie Munson biztosan közönségkedvenc lesz. Aki pedig a harmadik évadból hiányolta a horror elemeket, ezúttal biztosan nem fog csalódni, 16+-os besoroláshoz képest néha elég extrém jeleneteket kapunk. 

A látvány a hollywoodi blockbusterek minőségét hozza. Nem véletlen, hiszen egyes források szerint a komplett negyedik évad körülbelül 270 millió dollárba került a Netflixnek, amely mindössze egy kicsit több, mint egy átlag Marvel film költségvetése. Az Upside Down és a lényei még nem tűntek ennyire élethűnek és rémisztőnek. Az akciójelenetek intenzívek, szinte olyan mintha mi is a jelenet részesei lennénk. 

stranger

Az atmoszféra elengedhetetlen része a jó soundtrack. Kyle Dixon és Michael Stein továbbra is hátborzongatóan jó synthwave zenéket készítenek, de emellett azokat a ’80-as évekből összeválogatott dalokat is érdemes megemlíteni, amelyek nemcsak a hangulatot fokozzák, de összefonódnak jelenetekkel. Kate Bush Running Up That Hill-je nem véletlen van ott a leghalgatottabb számok között több streaming platformon, a negyedik rész végén felejthetetlen jelenetben szerepel.

Ami kevésbé működött

Ahogy említettem, a sztori az eddigi legösszetettebb a sorozat történetében, és ugyan izgalmas és bravúrosan megírt, az egy időben futó több történetszál néha soknak érződik. Van olyan, amikor egyszerre öt szálon haladunk előre, és emiatt vagy túl keveset kapunk egy-egy izgalmasabb szekvenciából, vagy lesz olyan szál, amely kevésbé érződik fontosnak a többihez képest, pedig ott is jelentős dolgok történnek. 

stranger

Nem árulok el részleteket a történetből, így nem fogom példával demonstrálni azt az írói eszközt, amely kicsit kizökkentett helyenként a sorozatból. Néha előfordul a sztori folyamán, hogy előállnak bizonyos problémák, amelyek lassítják a történetet, teljesen érthető módon, hiszen nem lenne jó, ha két rész alatt minden konfliktus megoldódnak. Viszont ezek a problémák kicsit erőltetettek, néha gyenge lábakon állnak és nagyon érződik, hogy azért kerültek be, hogy egy el lehessen húzni bizonyos szálakat, hogy a másik történetszálon ne érkezzen hamarabb egy megoldást jelentő eszköz vagy karakter. 

Verdikt

Nagyszerű élmény volt ismét egy kiemelkedő Stranger Things évadot nézni. Az eddig látottak alapján nagyon nehéz lesz kivárni a szezon második felét, amely majd július 1-jén érkezik. Ha ott is hasonlóan izgalmas, akciódús, de közben érzelmes lesz a sztori, akkor kijelenthető, hogy a negyedik évad volt az eddigi legjobb. 

képek forrása: reddit

2 thoughts on “Üdv a Pokol Tüze Klubban – Stranger Things 4 Vol.1 kritika

Comments are closed.